
Az illatzacskók, szappanok, parfümök készítéséhez használt növény, az egészségünk megőrzésében is jelentős szerepet játszik. Oldja a szorongást, segíti a pihentető alvást, jó hatással van az emésztésre.
Az illatzacskók, szappanok, parfümök készítéséhez használt növény, az egészségünk megőrzésében is jelentős szerepet játszik. Oldja a szorongást, segíti a pihentető alvást, jó hatással van az emésztésre.
A sütőtök kedvező hatásait már az indiánok is kiaknázták, szeplőket próbáltak vele eltüntetni, illetve kezelték a kígyómarásokat. A II. világháború utáni ínségesebb időkben néptápláléknak számított. Gyógyhatása magas vitamintartalmában és rosttartalmában rejlik.
Tapasztalatok bizonyítják, hogy az emberek az édes ízű ételek fogyasztásáról leszokni még akkor sem hajlandóak, ha az egészségük megtartása érdekében fontos lenne. Úgy működik a cukor, mint a drog.
A gyömbér kiválóan csillapítja a gyomorfájdalmat, valamint az utazási betegség tüneteit (hányinger, rossz közérzet) is enyhíti. Serkenti a memóriát, kiváló afrodiziákum és erősíti az immunrendszert. A gránátalmalé javítja a szívizomzat vérellátását, s mivel sok benne az antioxidáns, megelőzi a rákos elváltozások kialakulását és az öregedési folyamatokat lassítja.
Mézédes, lédús, illatos. Mindegy, hogy görög vagy sárga, mindkettő segíti bizonyos rákos elváltozások megelőzését és csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát.
A lédús, édes cseresznye többféle fitovegyületet tartalmaz, melyek mindegyike véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.
A kullancsok nem csak az erdőkben, réteken támadnak, egyre gyakrabban fordulnak elő a lakóházak kertjeiben és városi parkokban is. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen védőoltással védekezhetünk, de a Lyme-kór ellen nincs vakcina. Fontos a kullancscsípés megelőzése, amiben segíthetnek a házi szerek.
A népnyelvben csirágként vagy nyúlárnyékként emlegetett spárga, rengeteg tápanyagot tartalmaz. Alacsony a zsír- és nátriumtartalma. Több évszázada ismertek gyógyhatásai.
Az olívaolaj az olajfa terméséből készül, többféle módon. Számos betegség ellen véd, többek között segít a stroke, a vastagbélrák, a reumás ízületi gyulladás megelőzésében. Olajbogyókból már az ókorban is sajtoltak olívaolajat, melyet a mindennapi fogyasztáson túl szépségápolásra is használtak.
A tél végeztével szervezetünk energiatartalékai kimerülnek. Feléljük a nyáron elraktározott vitamin- és ásványi anyag forrásainkat. Gyakran érezzük magunkat álmosnak, levertnek, esetleg ingerlékenynek. Mit tehetünk, hogy a tavaszi üzemmódra átállás gördülékenyebb legyen?
A legtöbb ember számára a fülfájás csupán gyermekkori emlék, a probléma azonban felnőtteknél is előfordulhat orr- és torokfertőzések kísérőjeként. Az otthonunkban is megtalálható természetes szereknek fontos szerepe lehet a fájdalom enyhítésében és a gyógyulás elősegítésében.
A fűtésszezonban a lakás levegője gyakran túl száraz, mely kiszárítja az orr- és száj nyálkahártyáját és torokkaparáshoz, torokfájdalomhoz vezet. Hasonló panaszokat okoz a levegő szennyezettsége, valamint a fertőző vírusos- és bakteriális, téli időben jellemző betegségek is. Mit tehetünk a torokfájás megelőzéséért és akkor, ha a probléma már kialakult?
Az erős, csípős illatú gyömbér gyökér legalább ötezer éve használatos az orvoslásban és a háztartásban. Tisztít, gyógyít, vágykeltő, különleges aromája miatt húsos ételek, teák, levesek, italok fontos alkotója.
A cékla rendkívül gazdag tápanyagokban, élelmi rostokban és fitovegyületekben. Elsősorban a gumójáért termesztik, de a növény többi része is hasznosítható, levele például salátába tehető. Mivel a téli időszakban kevés zöldség és gyümölcs termeszthető, a cékla az egyik legjobb téli vitaminforrás.
A dió a bölcsesség szimbóluma, számos magyar mondában említik és a csonthéj alatt lapuló dióbelek kinézete olyan, mint az emberi agyé. A dióbél rendkívül egészséges. Mivel épp szezonja van ennek a csontba zárt csodának, együnk meg belőle napi 5-6 darabot.
Az élénk zöld színű spenót, a házi veteményesek gyakori növénye. Szezonja májustól októberig tart, de jól feldolgozható és fagyasztható, ezért egész évben fogyaszthatjuk. Gazdag fitovegyületekben, karotinoidokban, és vitaminokban.
Ez a gyönyörű narancssárga zöldség elérhető áron beszerezhető, egész évben kapható és szinte minden háztartásban megtalálható. Egy finom húsleves elengedhetetlen alapanyaga, de nyersen elrágcsálva is kiváló csemege. Nem is hinnénk, mennyi áldásos hatása van.
Amilyen kicsi, olyan hatásos. Számtalan olyan anyagot tartalmaz, melyek elengedhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. Érdemes tudatosan beépíteni az étrendünkbe.
Az „emésztési zavar” kifejezés, az étkezés után jelentkező tünetek széles skáláját foglalja magába. Ilyenek például: a teltségérzet, hasfájás, böfögés, puffadás, gyomorégés. Mit tehetünk, hogy ezek a panaszok ne alakuljanak ki, vagy ha már kialakultak, mivel csökkenthetjük a kellemetlen érzéseket?
Az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott gyümölcsünk az alma. A rózsafélék családjába tartozik, több száz fajtája van. Azon túl, hogy igazán finom, telis-tele van egészséges anyagokkal.
A mustár nem csak a virslihez vagy a húsokhoz kiváló, nagyszerű gyógyító hatása van influenza és nátha esetén. Vegyületei segítségével csökkenti az orrdugulást, oldja a légutakban felgyülemlett nyákot. Ebben azonban nem merül ki a szervezetre gyakorolt pozitív hatása. Ismerjünk meg egy újabb csodaszert a természet patikájából!
A nátha, az influenza és a velük járó köhögés és láz, gyakori probléma a hűvösebb idő beköszöntével. Mi az oka annak, hogy az egyik ember megbetegszik, a másik nem? A válasz az életmódunkban keresendő.
A szilva egy rendkívül értékes gyümölcs. Használjuk ki a szezonját és fogyasszunk belőle minél többet, hogy egészségesebbek, energikusabbak legyünk.
A szőlő és a belőle készült mazsola és vörösbor védenek a szív- és érrendszeri betegségektől, erősítik az immunrendszert és csökkentik a rák kockázatát.
Amikor eszünkbe jutnak a gyermekkori nyarak, felidéződnek bennünk különféle illatok. A naptej-, a víz-, a pázsit-, a főtt kukorica illata. A szaglás meghatározza a vonzalmunkat és az étvágyunk mértékét is. Annyira magától értetődő folyamatok ezek, hogy bele sem gondolunk, mi lenne velünk, ha nem éreznénk illatokat.
Napjaink rohanó életmódja, a sebtében bekapott falatok, a tápérték nélküli gyorskaják fogyasztása, a mozgáshiány és a ránk zúduló stressz miatt egyre kevésbé vagyunk egészségesek. Szervezetünk ellenálló képessége csökken, idegrendszerünk túlterhelt. Ennek az állapotnak a talaján sokkal könnyebben alakulnak ki különféle komoly betegségek.
Egy jóízű kacagás felszabadítja a lelket és vitalizálja a testet. Azon túl, hogy segít a feszültségek oldásában és megelőzi a depressziós állapotot, még számos egyéb jótékony hatása van.
A népnyelvben csak pipitérként emlegetett növény rendkívül sokoldalú. Kutatók több mint egy tucat hatóanyagot határoztak meg a kamilla virágjában, amelyek oldják a stresszt és csillapítják a gyomorpanaszokat. A kamilla jótékony hatásainak azonban itt nincs vége.
Az áruházakban kapható tisztítószerek többsége a környezetre és az egészségre veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak. A háztartásban fellelhető természetes anyagokkal is kiválóan lehet takarítani. Lessünk el néhány trükköt nagyanyáink praktikáiból!
Egy finom, mentás cukorkától kellemes lesz a leheletünk, egy csésze borsmentából készült tea pedig felfrissít. Ez a növény azonban sokkal többet tud ennél, az egyik leghatékonyabb ellenszere az emésztési zavaroknak.
Egyre több időt töltünk a számítógép előtt, egyre ritkább az olyan munkahely, ahol nincs számítógép és a gyerekek körében is népszerűek az online játékok és a közösségi oldalak. Napi 5-6 óra számítógépes munkavégzés után romlik a koncentrációs készségünk, fárad a szemünk és csökken az energiaszintünk.
Honfoglaló őseink is fogyasztották a vadon termő változatát, majd a török időkben kezdődött meg a termesztése hazánkban. Pakisztánban, a Hunza-völgyben élő emberek között nem ritka a 100 évet meghaladó életkor. Táplálkozásuk egyik meghatározó gyümölcse a sárgabarack, melyet nyersen, főzve, aszalva, tésztába sütve is fogyasztanak. Valószínűleg a sárgabarack áldásos hatásai is hozzájárulnak a magas kor megéléséhez.
A csábító illatú, édes gyümölcsnek rengeteg kedvező egészségügyi hatása van. Többek között segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az aranyér gyógyításában.
A világ legnépszerűbb itala a tea. A nevezetes ötórai teázás szokása összeforrt az angol néppel. A tea azonban nem csak délután kiváló, hanem a nap bármely szakában és nem csupán kellemes időtöltés, a különféle teáknak számtalan jótékony hatása van az egészségünkre.
Ez az egyszerű kinézetű, sárga gyümölcs, hihetetlenül sok gyógyhatású vegyületet tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert és a vérereket. Lássuk, miben is rejlik a C-vitamin ereje.
Hamarosan kezdődik a kukorica szezon. A sárga kukoricacsövekről mindenkinek a strand, a nyaralás jut eszébe, ám a tengerit nem csak főzve lehet fogyasztani. Számos kedvező hatása van a szervezetünkre és sokféleképpen elkészíthető.
A cirkadián ritmus olyan biológiai folyamatok összessége, melyek napszaki ritmus szerint ismétlődnek. Ezek a folyamatok minden nap újrakezdődnek. Ilyen például a táplálékfelvétel, a hormontermelődés, a testhőmérséklet szabályzás, a koncentráció. A cirkadián ritmust nevezhetjük a szervezetünk biológiai órájának is. Ha ez a ritmus felborul, az súlyos következményekkel jár a testünkben.
A banán nem csak tápláló, hanem nagyon egészséges is. Számtalan betegségtől véd, és kedvező hatással van az egész szervezetünkre. Nagy előnye, hogy az év bármely szakában hozzájuthatunk.
A szódabikarbóna tisztító hatása közismert a háztartásban. Ezen felül azonban, sokféle egészségügyi hatása is van.
Kövess
Hírlevél Feliratkozom