
A dinnye áldásos hatásai
Mézédes, lédús, illatos. Mindegy, hogy görög vagy sárga, mindkettő segíti bizonyos rákos elváltozások megelőzését és csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát.
Görögdinnye
A görögdinnye 90%-a víz, kiválóan átmossa és méregteleníti a beleket, a veséket. Ideális a fogyókúrázók számára is, mivel egy csészényi felkockázott dinnyében, csak 50 kcal energia és 0,5 g zsír van. Viszont magas a rosttartalma, mely teltségérzetet okoz.
A görögdinnyében található antioxidáns, a likopin, segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.
Magas az ásványianyag- és vitamintartalma, gazdag A- és C-vitaminban, foszforban, cinkben és szelénben.
Sárgadinnye
A sárgadinnye egy vitaminbomba, nagyon magas a C-vitamin tartalma, erősíti az immunrendszert.
Rosttartalma magas, rendszeres fogyasztása helyreállítja a gyomor-bélrendszer működését.
Nagy menniységű cink-, foszfor, kálium-, magnézium-, és vas található benne.
A sárga és zöld húsú dinnyék sok káliumot tartalmaznak, mely csökkenti a magas vérnyomást és a stroke kockázatát.
Fogyasztása ideális lehet fogyókúra alatt is, hiszen magas víztartalma és ásványi anyagai miatt kiváló táplálék, ám nem hizlal, kicsi a kalóriatartalma, valamint rostjai miatt hamar telítettség érzetet okoz.
Hűsítő sárgadinnyés jégkrém
Egy kisebb sárgadinnyét hámozás és magozás után kockázzunk fel. A dinnyekockákat öntsük egy turmixgépbe. Adjunk hozzá 4 evőkanál mézet, 2 dl habtejszínt és turmixoljuk össze. A pépet töltsük jégkrémformákba, szúrjunk bele pálcikákat és tegyük a fagyasztóba. A gyerekek nagy kedvence lesz.
Kövess
Hírlevél Feliratkozom