
A kukorica kedvező hatásai
Hamarosan kezdődik a kukorica szezon. A sárga kukoricacsövekről mindenkinek a strand, a nyaralás jut eszébe, ám a tengerit nem csak főzve lehet fogyasztani. Számos kedvező hatása van a szervezetünkre és sokféleképpen elkészíthető.
A csemegekukorica energiadús és zsírszegény étel, összetett szénhidrátokban és élelmi rostokban gazdag.
Élettani hatásai:
- Folsav és B1-vitamin tartalma jó hatással van az idegrendszerre, csökkenti a fáradékonyságot, segíti a szervezetet a táplálékok energiává alakításában, csökkenti a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 1 csésze morzsolt kukorica a napi folsav szükséglet 13%-át fedezi.
- Luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek segítik az öregkori sárgafolt-elfajulás megelőzését.
- Oldható rostokban gazdag, melyek megkötik a koleszterint, gátolják annak felszívódását. A kukorica az elhízás elleni harcban is kiváló segítség, rostjai fokozzák a teltségérzetet.
- Proteáz enzim gátló anyagai a rák ellen védenek, gátolják a sejtek mértéktelen szaporodását elindító fehérjék működését.
Ne csak főzzük!
A kukoricában található B-vitaminokat úgy őrizhetjük meg a legjobban, ha a növényt nem főzzük, hanem gőz fölött pároljuk.
Rendkívül ízletes csemege, a grillezett kukorica. A megpucolt csöveket csomagoljuk alufóliába, majd az izzó grillrácson, 5 percenként forgatva, grillezzük 30 percig.
Az egészséges kukoricaliszt
A kukoricaliszt rendszeres fogyasztása gátolja a fogszuvasodást. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Foszfatidil-szerin tartalma segíti a szellemi frissesség megtartását.
Köretként, tészta helyett, készítsünk kukoricalisztből puliszkát.
Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt
4 dl víz
2 dkg vaj
só
A sós vizet felforraljuk, majd folytonos keverés mellett - hogy ne csomósodjon össze - beleszórjuk a kukoricalisztet. Addig főzzük, míg sűrű, kása állagú nem lesz. Ezután hozzákeverjük a vajat. Beleönthetjük egy vajjal kikent hőálló tálba és kihűlés után, szeletekre vághatjuk. Evőkanállal kiszaggathatjuk galuskának, juhtúróval, szalonnapörccel összekeverve fantasztikus ízvilágot kapunk.
Kövess
Hírlevél Feliratkozom