A nevetés gyógyít

A nevetés gyógyít

Egy jóízű kacagás felszabadítja a lelket és vitalizálja a testet. Azon túl, hogy segít a feszültségek oldásában és megelőzi a depressziós állapotot, még számos egyéb jótékony hatása van.

A nevetés egy rögzített program a szervezetünkben, mely az egész testre hatással van. Ha egy jó viccet hall valaki, a fül hallóidegeiből indul ki az inger. Ha megcsiklandozunk valakit, a bőrén lévő idegvégződéseket aktivizáljuk. Ha egy vicces képet nézünk, a szemidegeinkből indul el az ingerület. Az impulzusok bárhonnan is eredjenek, eljutnak a gerincvelőbe, majd az agy megfelelő részeibe.

A kaliforniai Loma Linda Egyetemen a nevetés hatásait kutatva önkénteseket fektettek MRI berendezésbe, majd kacagtató dolgokat mondtak nekik. A nevetés hatására az agy azon területei aktivizálódnak, melyek fokozzák a boldogságérzetért felelős anyagok, a dopamin és szerotonin termelődését.

Kacagás során az arcon akár 15 izom is dolgozik egyszerre. Fokozódik a szem könnytermelése, a könnyeknek pedig stresszcsökkentő hatásuk van.

A nyálban megnő az immunglobulinok szintje, mely elősegíti a jobb immunvédekezést. A tüdő munkája fokozódik, így több oxigén kerül a véráramba. Megugrik a pulzusszám és a vérnyomás értéke, csökken a vércukorszint.

Nevetés hatására több nitrogén-oxid szabadul fel, ez csökkenti a vérrögképződés esélyét és az erek gyulladásos folyamatát. A test összes nagyobb izomcsoportja megfeszül, mely egy kisebb kocogással felér.

A hahotázás kalóriaégető is, percenként 1,3 kalóriát égethetünk el. Nem helyettesíti ugyan a testmozgást, de kiváló karbantartó.

Mosolyra, nevetésre fel!

„Semmibe se kerül, de sokat ad.
Gazdagabbá teszi azokat, akik kapják, és mégsem juttatja koldusbotra azokat, akik adják.
Egy pillanatig él csak, de az emléke örökké megmarad.
Senki sem olyan gazdag, hogy meglehetne nélküle, és senki sem olyan szegény, hogy ne lenne gazdagabb tőle.
Boldoggá teszi az otthont, táplálja a jóakaratot az üzleti életben, és a barátság biztos jele.
Nyugalom a megfáradtnak, napfény a csüggedőnek, világosság a szomorkodónak, és a természet legjobb orvossága a bajok ellen.”

/Dale Carnegie/