
Az aranysárga sárgabarack előnyei
Honfoglaló őseink is fogyasztották a vadon termő változatát, majd a török időkben kezdődött meg a termesztése hazánkban. Pakisztánban, a Hunza-völgyben élő emberek között nem ritka a 100 évet meghaladó életkor. Táplálkozásuk egyik meghatározó gyümölcse a sárgabarack, melyet nyersen, főzve, aszalva, tésztába sütve is fogyasztanak. Valószínűleg a sárgabarack áldásos hatásai is hozzájárulnak a magas kor megéléséhez.
Mi található a sárgabarackban?
- Béta-karotin: antioxidáns, gátolja a rákos betegségek kialakulását, erősíti az immunrendszert.
- Kálium: az idegrendszer és az izmok működéséhez szükséges ásványi anyag, megelőzi a magas vérnyomást is.
- Vas: az aszalt sárgabarackban nagy mennyiségben található vas, melynek fontos szerepe van a vérképzésben. Kiváló csemege a várandós kismamák számára, a megemelkedett vasszükséglet fedezésére.
- Pektin: élelmi rost, mely az erek falát károsító LDL koleszterin szintjét csökkenti.
- A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin: fontos szerepük van a szabad gyökök semlegesítésében, az immunrendszer erősítésében. Az A-vitamin védi a szem ideghártyáját, a C-vitamin jó hatással bír az erekre, az E-vitamin segíti a sebgyógyulást és szebbé teszi a bőrt.
- A sárgabarack magjában nagy mennyiségben található B17-vitamin. Ez egy cián tartalmú vegyület, ettől olyan kesernyés az íze a magnak. Daganatellenes hatása van, de túl sokat nem szabad belőle fogyasztani, napi 8-10 mag elegendő.
- Foszfor és kén: jó hatása van a csontokra és ízületekre.
Hogyan fogyasszuk még?
- Készíthetünk diákcsemegét, apróra vágott aszalt sárgabarackot keverjünk össze mogyoróval, mazsolával, mandulával.
- Süteményekbe, kalácsba mazsola helyett tehetünk aszalt sárgabarack darabokat.
- A pörköltökbe is belefőzhetünk egy félbevágott sárgabarackot, illetve hozzáadhatjuk a töltött csirke töltelékéhez.
Sárgabarackos túrókrém
- 40 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 15 dkg mascarpone
- 1 dl tejföl
- 1 zacskó vaníliás cukor
- fél kg sárgabarack
A túrót keverjük össze a cukorral, majd a mascarponeval és a tejföllel. Szórjuk bele a vaníliás cukrot. A krémmel a kistálkákat vagy poharakat félig töltjük, majd rászórunk egy adag összevágott sárgabarackot. Erre újból krémet teszünk, majd a tetejére szórjuk a maradék barackot. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Kövess
Hírlevél Feliratkozom