Az aranysárga sárgabarack előnyei

Az aranysárga sárgabarack előnyei

Honfoglaló őseink is fogyasztották a vadon termő változatát, majd a török időkben kezdődött meg a termesztése hazánkban. Pakisztánban, a Hunza-völgyben élő emberek között nem ritka a 100 évet meghaladó életkor. Táplálkozásuk egyik meghatározó gyümölcse a sárgabarack, melyet nyersen, főzve, aszalva, tésztába sütve is fogyasztanak. Valószínűleg a sárgabarack áldásos hatásai is hozzájárulnak a magas kor megéléséhez.

Mi található a sárgabarackban?

  • Béta-karotin: antioxidáns, gátolja a rákos betegségek kialakulását, erősíti az immunrendszert.
  • Kálium: az idegrendszer és az izmok működéséhez szükséges ásványi anyag, megelőzi a magas vérnyomást is.
  • Vas: az aszalt sárgabarackban nagy mennyiségben található vas, melynek fontos szerepe van a vérképzésben. Kiváló csemege a várandós kismamák számára, a megemelkedett vasszükséglet fedezésére.
  • Pektin: élelmi rost, mely az erek falát károsító LDL koleszterin szintjét csökkenti.
  • A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin: fontos szerepük van a szabad gyökök semlegesítésében, az immunrendszer erősítésében. Az A-vitamin védi a szem ideghártyáját, a C-vitamin jó hatással bír az erekre, az E-vitamin segíti a sebgyógyulást és szebbé teszi a bőrt.
  • A sárgabarack magjában nagy mennyiségben található B17-vitamin. Ez egy cián tartalmú vegyület, ettől olyan kesernyés az íze a magnak. Daganatellenes hatása van, de túl sokat nem szabad belőle fogyasztani, napi 8-10 mag elegendő.
  • Foszfor és kén: jó hatása van a csontokra és ízületekre.

Hogyan fogyasszuk még?

  • Készíthetünk diákcsemegét, apróra vágott aszalt sárgabarackot keverjünk össze mogyoróval, mazsolával, mandulával.
  • Süteményekbe, kalácsba mazsola helyett tehetünk aszalt sárgabarack darabokat.
  • A pörköltökbe is belefőzhetünk egy félbevágott sárgabarackot, illetve hozzáadhatjuk a töltött csirke töltelékéhez.

Sárgabarackos túrókrém

  • 40 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 dl tejföl
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • fél kg sárgabarack

A túrót keverjük össze a cukorral, majd a mascarponeval és a tejföllel. Szórjuk bele a vaníliás cukrot. A krémmel a kistálkákat vagy poharakat félig töltjük, majd rászórunk egy adag összevágott sárgabarackot. Erre újból krémet teszünk, majd a tetejére szórjuk a maradék barackot. 1-2 órára hűtőbe tesszük.