Az olívaolaj kedvező hatásai

Az olívaolaj kedvező hatásai

Az olívaolaj az olajfa terméséből készül, többféle módon. Számos betegség ellen véd, többek között segít a stroke, a vastagbélrák, a reumás ízületi gyulladás megelőzésében. Olajbogyókból már az ókorban is sajtoltak olívaolajat, melyet a mindennapi fogyasztáson túl szépségápolásra is használtak.

Az olívaolaj kinyerésének módja többféle, ezáltal a különféle olajok között jelentős különbségek vannak. Az extra szűz olívaolaj gondosan válogatott bogyókból készül, melyeket a leszedésüket követő 24 órán belül préselnek ki. Préselés után a kinyert folyadékot megszűrik. Ez a hidegen sajtolt olaj az egyik legegészségesebb forma. Semmilyen adalékanyagot és tartósítószert nem tartalmaz, az előállítása során nem használnak hőkezelési eljárásokat, ezért megőrzi természetes vitamintartalmát, ízét és gazdag marad antioxidánsokban.

  • Az olívaolajban található két fitovegyület, a hidroxitirozol és oleuropein, egymás hatását erősítik, védenek az emlőrák, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
  • A lignánok (antioxidánsok) gátolják a sejtekben a rákos elfajulást, védenek a vastagbélrákkal, emlő- és prosztatarákkal szemben.
  • E-vitamin tartalmának köszönhetően az olívaolaj csökkenti az öregedési folyamatokat. Egy evőkanálnyi olívaolajban a szükséges napi mennyiség 8%-a megtalálható.

Az egyszerűen csak „olívaolaj” néven árusított olaj a lampante olaj, szintén hideg extrakciós eljárással készül, de jóval magasabb a savtartalma az extra szűz olívaolajénál és átesik egy finomítási eljáráson is.

A sansa olívaolaj vagy más néven olívapogácsa-olaj, a sajtolási eljárás során keletkező maradékokból készül. Rossz minőségű, a mediterrén országokban nem nagyon forgalmazzák, de sajnos hazánkban sokan vásárolják olcsósága miatt.

Az olívaolaj ízét és a benne lévő értékes vegyületeket úgy tudjuk legjobban megőrizni, ha hűvös, sötét helyen tároljuk. A hő csökkenti a tápanyagtartalmát, tehát, ha módunkban áll, az extra szűz olívaolajat emeljük le a boltok polcairól.

Felhasználása sokrétű . Süthetünk benne húsokat, zöldségeket, készíthetjük vele a palacsintát, a süteményeket, locsolhatjuk nyers zöldségekből készült salátára. Kiváló arc- és kézápolásra, sőt a szemkörnyék bőrét is bekenhetjük vele. Ha a fürdővízhez teszünk néhány evőkanál extra szűz olívaolajat, puhítja a bőrünket. Tengeri sóval összekeverve kiváló testradír lehet.

Az olajbogyó, melyből az olívaolaj készül, szintén szerteágazóan felhasználható. Eszegethetjük magában, de összevágva tésztákhoz, salátákhoz, pizzákhoz és mártásokhoz adhatjuk.

A mediterrán országok lakói minden nap fogyasztanak olívabogyót vagy olívaolajat. Statisztikák bizonyítják, hogy ezeknek az országoknak a lakói egészségesebbek és tovább élnek, számukra az olíva „gyógyszer”.