De jó a dió! – Miért egészséges?

De jó a dió! – Miért egészséges?

A dió a bölcsesség szimbóluma, számos magyar mondában említik és a csonthéj alatt lapuló dióbelek kinézete olyan, mint az emberi agyé. A dióbél rendkívül egészséges. Mivel épp szezonja van ennek a csontba zárt csodának, együnk meg belőle napi 5-6 darabot.

 

  • A dióburok vagy más néven diókopács cserzőanyagokat, illóolajokat, flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz. Belsőleg a népi gyógyászat használja főzet készítéséhez, mely segít a bél- és gyomorhurut enyhítésében és a féreghajtásban. Külsőleg pattanásos bőr kezelésére, ekcéma lemosására és fekélyek kezelésére alkalmas a főzete.
  • A diólevélből készült tea belsőleg segíti az emésztést, vérképző és vértisztító hatású. Fürdővízbe téve hatásos az ízületi- és gyulladásos problémákra. Körülbelül két teáskanálnyi apróra tépdesett levelet forrázzunk le 1 dl-nyi vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Étkezések előtt kortyolgassunk belőle néhányat, Ezzel a főzettel öblögethetünk is, ha torok- vagy fogínygyulladásunk van.
  • Rengeteg vitamin és ásványi anyag található a dióbélben, többek között E-, B1-, B2-, B6- vitaminok, kálium, kalcium, foszfor, cink és vas. Nagy mennyiségben tartalmaz ellágsavat, egy olyan antioxidáns vegyületet, mely gátolja a rákos sejtek szaporodását. Ha rendszeresen fogyasztjuk a finom dióbelet, akkor csökken az esélye a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának, nyugtatjuk idegrendszerünket, erősítjük immunrendszerünket.
  • A dióból sajtolt olaj valódi kincs. Ne tartogassuk sokáig, mert hamar avasodik! Ízesítsük vele salátáinkat, mártásainkat. Magas az E-vitamin tartalma, kiválóan ápolja a bőrünket.
  • A vegetáriánusok számára hasznos fehérjeforrás, ízletes és magas a tápértéke.
  • Termése a nép gyógyászati alkalmazásokon kívül a konyhában is felhasználható. Beletehetjük a dióbelet süteményekbe, készíthető belőle diólikőr, és kiváló adaléka lehet egy tál müzlinek.

Fontos tudnunk, hogy a dió héja fog! Ha kesztyű nélkül szedjük a diófa termését vagy így nyitjuk fel a kopácsot, a kezünk sötétbarna színű lesz. Egészségünket ez nem károsítja, ám az elszíneződés csak hosszú idő után kopik le, nem lehet lemosni.

Mielőtt a dió burkából készült főzetet alkalmaznánk, kérjük ki orvosunk tanácsát!

Alma-dió-banán saláta

  • 1 alma
  • 1 banán
  • 1 nagy marék durvára vágott dióbél
  • 2-3 evőkanál méz

Az almát és a banánt feldaraboljuk és egy tálkába tesszük, a tetejére szórjuk a diót és meglocsoljuk a mézzel. 1 órát hagyjuk a finomságokat összeérni és készen is van, az egészséges és fenséges nassolnivaló.