Édes méreg – A cukor káros hatásai 1. rész

Édes méreg – A cukor káros hatásai 1. rész

Tapasztalatok bizonyítják, hogy az emberek az édes ízű ételek fogyasztásáról leszokni még akkor sem hajlandóak, ha az egészségük megtartása érdekében fontos lenne. Úgy működik a cukor, mint a drog.

Történelmileg visszatekintve valószínűsíthető, hogy az ember ízlése, nem sokat változott. Az édes ízt a korábbi idők embere is kedvelte, s ezért egyik fontos tápláléka a méz, az édes gyümölcsök voltak frissen vagy szárított formában. Később a mezőgazdaság és ipar fejlődésével párhuzamosan a nád illetve a répacukor és más természetes édesítőszerek kerültek előtérbe.

Amikor a cukor ipari előállítása megkezdődött nem is sejtették, hogy milyen hatással lesz majd az emberi szervezetre. Az utóbbi időben számos kísérlet és kutatás segíti a tisztánlátást ebben a témában. Tapasztalatok bizonyítják, hogy az emberek az édes ízű ételek  fogyasztásáról leszokni még akkor sem hajlandóak, ha az egészségük megtartása érdekében fontos lenne.

Úgy működik a cukor, mint a drog. Hasonló a kémiai képlete, mint egyes drogoknak. 1980-ra Amerikában minden ötödik embernél lehetett számolni a betegséggel, melynek gyakorisága a mai napig fokozódik. 1990-ben Magyarországon 400.000 cukorbeteget regisztráltak, valószínűleg a tünetmentes esetek ennek kétszeresét teszik ki.

A cukor több kárt okoz az embernek, mint a dohány. A cukor legfontosabb képviselői a szacharóz (nád- és répacukor), glükóz (szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor), maltóz (malátacukor), laktóz (tejcukor). Az elmúlt 150 év alatt 1,5 millió tonnáról 70milliò tonnára nőtt a termelési arány, mely hozzájárul az emberiség egészségének általános romlásához.

A fehércukor szervezetbe kerülése után, bonyolult bomlási folyamatok és összetett hormonális folyamatok indulnak el. A szervezet nem kap megfelelő tápanyagot, ezért saját sejtjeitől pótolja a tápanyaghiányt, ami ásványi anyag hiányhoz vezet. A cukor hatására a véralvadási folyamatok is romlanak és a védőfunkciót ellátó fehérvérsejtek mozgása is csökken, romlik a szervezet immunvédekezése.

A cukor a zsiradékok mellett a legnagyobb rizikót jelenti a koszorúér betegségekben. Szívbetegségek esetén is sokszor a magas cukorfogyasztást okolják, de az is valós és kutatásokon alapuló megfigyelés, hogy sok esetben a trigliceridszint emelkedésének is az oka. Cukor hatására megnő a gyomorsavszint, hiszen savas irányba tolja el a pH értéket, így könnyen kialakulhat gyomor- illetve nyombélfekély. Ebben az esetben a zsírtalan diéta sokszor eredménytelen, ellenben ha elhagyjuk a cukrot a tünetek javulni fognak.

A cukor felelős számos szembetegségért, mert rontja a szem vérellátását. A fogakat sem csak kívülről károsítja, -persze az is fontos dolog, hogy étkezések után mossunk fogat- a cukor besűríti a vért és ez a cukros, sűrű vér, károsítja az ínyünket és így a fogaink vérellátása is romlik, mely könnyen vezethet fogvesztéshez.

Érdekes megfigyelés az is, hogy amióta gyerekeink igen nagy mennyiségű cukrot fogyasztanak, előre tolódott a pubertás kezdete, évtizedenként 3-4 hónappal. Fontos tudni, hogy szellemi kapacitásunkra is nagyon rossz hatással van a cukor, mert a kialakuló belső erjedési folyamatok, olyan bomlástermékek felszabadulását okozzák, melyek hosszú távon az agy leépüléséhez vezethetnek.

A DoQ életmódmagazinban elhangzott műsor egyik vendége kifejtette, hogy màr kis mennyiségű cukorfogyasztás esetén is a bőrünk sokkal hamarabb öregedhet illetve hölgyeknél az androgén hormonokat is mozgósítja, így  pattanásos bőr alakul ki. A tanulság tehát, hogy csökkentsük vagy, ha tudjuk teljesen hagyjuk el a cukrot.

Mit használjunk cukor helyett? A cukorhelyettesítőkről a második részben olvashatnak.

 

Darvas Dóra, a Rádió Q 99.5-DoQ Magazinműsor műsorvezetőjének írása