Egészséges és finom őszi csemege – Sütőtök

Egészséges és finom őszi csemege – Sütőtök

A sütőtök kedvező hatásait már az indiánok is kiaknázták, szeplőket próbáltak vele eltüntetni, illetve kezelték a kígyómarásokat. A II. világháború utáni ínségesebb időkben néptápláléknak számított. Gyógyhatása magas vitamintartalmában és rosttartalmában rejlik.

 

  • Nagy mennyiségben találhatók benne A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-, és E vitaminok. A C-vitamin hatékony antioxidáns, erősíti az immunrendszert, az érfalakat, rákmegelőző hatású. A legtöbb a sonkatökben van. A B-vitaminok kedvezően hatnak idegrendszerre, a szív- és érrendszerre és antidepresszáns hatásúak.
  • Magas káliumtartalma segít megelőzni a magas vérnyomást, a sonkatökben található belőle a legtöbb. Jelentős mennyiségű magnézium van az úritökben és a sonkatökben, amely kedvező hatású asztmában, menstruációs panaszok esetén és vesekövességben.
  • Az úritök igen gazdag luteinben, mely csökkenti a vastagbélrák- és a szürke hályog kialakulásának kockázatát.
  • A narancssárga festékanyag, a béta-karotin főképpen a sonkatökben található nagy mennyiségben. Segít megelőzni az aknék kialakulását és a rákos megbetegedés kockázatát csökkenti.
  • A sütőtöknek magas a rosttartalma. Megtalálható benne a teltségérzetet keltő- és a székrekedést megelőző, vízben nem oldható élelmi rost is.
  • A töklé nagyon hatásos a megfázásos betegségek esetén. Segít a légutakban lerakódott váladék felszakadásában és köhögéscsillapító.
  • A sütőtök rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatagyulladást és megnagyobbodást.
  • Nem csak a húsa egészséges, hanem a magja is. Igazi zamatát akkor nyeri el, ha sütőben aranysárgára pirítjuk. Hidegen sajtolt olajat is készítenek belőle, mely segít a prosztataproblémák megszüntetésében, a prosztatarák kialakulási kockázatának csökkentésében és a szexuális élet harmonizálásában. Csökkenti a koleszterinszintet, rendszeres fogyasztása bőrfiatalító hatású.
  • Nem csak sütni érdemes a tököt, készíthetünk belőle levest is, lekvárt is, belevagdosthatjuk süteményekbe. Egészségünkre gyakorolt hatásán túl kiváló díszítő funkciója is van, csudaszép töklámpásokat készíthetünk belőle.

Sütőtökös-almás muffin

25 dkg finomliszt

10 dkg margarin

15 dkg cukor

2 tojás

1 tk sütőpor

3 tk fahéj

2 ek lekvár

15 dkg reszelt alma

15 dkg sült sütőtök

2 ek tejföl

csipetnyi só

A margarint kikeverjük a tojásokkal és a cukorral. Egyesével beletesszük a többi hozzávalót és jól összedolgozzuk a masszát. A tésztát kanállal a muffin papírral bélelt sütőformákba töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20-25 percig sütjük.