
Itt a cseresznye szezon – Használd ki a csodás, piros gyümölcs előnyeit!
A lédús, édes cseresznye többféle fitovegyületet tartalmaz, melyek mindegyike véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.
A cseresznye C-vitamin tartalma hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint az erek épségének megőrzéséhez. Akkor jutunk a legtöbb C-vitaminhoz, ha ezt az ízletes csemegét nyersen fogyasztjuk, mivel főzés során a C-vitamin egy része elbomlik.
Ha a sült húsokhoz néhány szem cseresznyét fogyasztunk, az csökkenti a húsban képződő veszélyes, rákkeltő anyagok hatását.
A cseresznye cianidint is tartalmaz, mely gyulladáscsökkentő hatású, így ez a vegyület enyhítheti a duzzadást és a fájdalmat, például köszvény esetén.
A piros gyümölcsöknek, így a cseresznyének is, jelentős a kálium tartalma, mely segít a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, a sejtek energiaellátásában. Antioxidáns hatása lassítja az öregedési folyamatokat, és segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, mivel semlegesíti a szabad gyököket.
Saláta cseresznyével és sajttal
-
2 marék magozott cseresznye
- 5 dkg brie sajt
- fejes saláta
- balzsamecet
A salátát alaposan megmosom és lecsurgatom, majd apró darabokra tépkedem. Hozzáadom a 2 marék friss, magozott cseresznyét. Feldarabolom a sajtot és a salátához adom, majd megízesítem néhány csepp balzsamecettel. Kiváló nyári étek grillezések alkalmával a húsokhoz.
Kövess
Hírlevél Feliratkozom