Konyhánk kincse – Sárgarépa

Konyhánk kincse – Sárgarépa

Ez a gyönyörű, narancssárga zöldség elérhető áron beszerezhető, egész évben kapható és szinte minden háztartásban megtalálható. Egy finom húsleves elengedhetetlen alapanyaga, de nyersen elrágcsálva is kiváló csemege. Nem is hinnénk, mennyi áldásos hatása van.

 

  • A sárgarépának magas a béta-karotin tartalma, ez a vegyület nem csak az A-vitamin előanyaga, hanem antioxidáns is, mely véd a káros szabadgyökök ellen. Minél élénkebb a sárgarépa színe, annál több benne a béta-karotin. A béta-karotinon kívül más féle karotinoid is található benne, csak kisebb mennyiségben. A karotinoidok fokozzák az immunrendszer aktivitását, így betegségmegelőző szerepük van.
  • Az A-vitamint a szervezet a béta-karotinból alakítja át. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szem megfelelő működéséhez, az éleslátáshoz, a nyálkahártyák és a bőr egészségéhez. Elősegíti a szemek alkalmazkodását a fény csökkenéséhez, a sötétben látáshoz.
  • A rendszeres sárgarépa fogyasztás nagyon fontos. A legtöbb vitamin és tápanyag a nyers répából kerül a szervezetünkbe, ha napi 1-2 nagyobb sárgarépát elrágcsálunk, már rendkívül sokat tettünk az egészségünkért. Kutatások igazolták, hogy ha a béta-karotint étrend-kiegészítők formájában juttatjuk a szervezetünkbe, kevésbé akadályozzák meg a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, mintha a vegyület az élő táplálékkal jut a testünkbe.
  • A sárgarépában megtalálható egy különleges élelemi rost, a kalcium-pektát, mely csökkenti a koleszterin szintet.
  • Megtalálható benne számos más vitamin, valamint ásványi anyagok is: B1, B2, B6 és K-vitaminok, vas, kálium, nátrium, magnézium.
  • A sárgarépából kinyerhető ízletes lé hatékonyan tisztítja a beleket, segít a székrekedés megelőzésében. Savtalanító hatásának köszönhetően számos olyan betegségen segít, melyeket a szervezet elsavasodása okoz, mint például candidiasis, ízületi gyulladás, csontritkulás, ekcéma.

A sárgarépa áldásos hatásai fokozhatók, ha együtt fogyasztjuk sütőtökkel vagy mandarinnal.

Azon túl, hogy a sárgarépát nyersen elrágcsáljuk, vagy a levét fogyasztjuk, készíthetünk belőle krémlevest, főzeléket, de hozzáadhatjuk burgonyapüréhez, sütemények töltelékéhez vagy salátákhoz is és más zöldségekkel együtt párolt formában is ehetjük.

Sárgarépa krémleves

  • 1 kg sárgarépa
  • 1,5 liter víz
  • 2 dl tejszín
  • 2 zöldségleves kocka
  • só, bors
  • kevés olaj

A répákat megtisztítjuk és felkarikázzuk, majd kevés olajon megpirítjuk. A 1,5 liter vizet a leveskockákkal felforraljuk, a répákhoz öntjük és addig főzzük, míg a répa puha lesz. Botmixerrel pépesítjük a főtt répákat, hozzáadjuk a sót és a borsot, majd alapos keverés után a tejszínt is. A tejszínnel még 5 percig főzzük a levest, kevergetés mellet. Tálalhatjuk főtt répaszeletekkel, natúr gabonapehellyel vagy levesgyöngyökkel is.