Levendula – A lila nyugalom

Levendula – A lila nyugalom

Az illatzacskók, szappanok, parfümök készítéséhez használt növény, az egészségünk megőrzésében is jelentős szerepet játszik. Oldja a szorongást, segíti a pihentető alvást, jó hatással van az emésztésre.

A szemet gyönyörködtető levendula fantasztikus illatát, a növényben található linalil-acetát nevű észtermolekulák adják. Ez az illóolaj a szaglóideg stimulálásával megnyugtatja a központi idegrendszert. Illóanyagainak belégzése vetekszik a különféle szintetikus, sokszor függést okozó altatók hatásával.

Illatpárna és illóolaj

Ha rosszul alszunk, vagy szorongunk, készítsünk levendulával töltött illatpárnát. A levendula szárított virágját töltsük kis textil tasakba. Ezt a tasakot tegyük a párnánk alá.

A szorongást kiválóan enyhíthetjük levendula illóolaj párologtatásával is. Tegyünk a párologtató vizéhez 3 cseppnyit az olajból és lélegezzük be a gőzét. Ha több időnk van lefekvés előtt, készíthetünk levendulás fürdőt is. Egy kád meleg vízhez keverjünk levendulás fürdőolajat vagy tegyünk a vízbe egy marék szárított levendulavirágot. Remekül enyhíti a feszültséget, segíti az ellazulást.

Mire használhatjuk még?

  • Fejfájás ellen tegyünk egy kevés levendulaolajat mindkét halántékunkra és masszírozzuk be a bőrbe. Célszerű keverni egy kis olívaolajjal, mert így nem fogja irritálni a bőrt.
  • Antibakteriális hatása van. A benne lévő csersavak megakadályozzák a sebek, horzsolások elfertőződését.
  • Gyulladáscsökkentő, rovarcsípés esetén enyhíti a viszketést.
  • Enyhíti a napozás okozta leégést.
  • Teaként fogyasztva oldja a szélgörcsöt.
  • Erősíti az immunrendszert.

Migrén elleni tea

1liter vízhez forrázzunk le 20 g szárított levendulavirágot. Hagyjuk állni 5-10 percig letakarva. Szűrjük le, majd naponta többször kortyolgatva mézzel fogyasszuk.

Hűsítő levendulás üdítő

  • 1 kg cukor
  • 1,5 liter víz
  • egy marék mentalevél
  • egy marék citromfű levél
  • 10 ág levendula

A vizet a cukorral sziruppá főzzük, beletesszük a menta és citromfű leveleket és a levendulaágakat. Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap leszűrjük. Vízzel hígítva, citrommal ízesítve fogyaszthatjuk.