Mit tehetünk, hogy elkerüljük a meghűlést és az influenzát?

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a meghűlést és az influenzát?

A nátha, az influenza és a velük járó köhögés és láz, gyakori probléma a hűvösebb idő beköszöntével. Mi az oka annak, hogy az egyik ember megbetegszik, a másik nem? A válasz az életmódunkban keresendő.

Szervezetünk az ősz végére, tél elejére kimerül, feléli a vitamin és ásványi anyag tartalékait. Kevesebb a vitamindús, friss zöldség és gyümölcs is. Testünkre és lelkünkre egyaránt hatással van a rohanó életmód, a munkahelyi stressz, a rendszertelen táplálkozás. Ezek együttes hatása, a szervezet egyensúlyának felbomlását és az immunrendszer gyengülését okozza.

Hogy előzhetjük meg a légúti betegségeket?

  • Öltözzünk az időjárásnak megfelelően. A túl sok és túl kevés ruha sem jó.
  • Táplálkozzunk változatosan. Érdemes elraktároznunk a nyáron többféle zöldséget és gyümölcsöt a fagyasztószekrénybe. Ha nem tudunk kiegyensúlyozottan étkezni, akkor fogyasszunk valamilyen, számunkra megfelelő vitaminkészítményt. Ha pénztárcánk megengedi, akkor szintetikus szerek helyett, a természetes alapanyagokból készült termékeket részesítsük előnyben.Kiváló C-vitamin forrás a citrom, a paprika, a csipkebogyóból készült tea.
  • Erősíthetjük immunrendszerünket úgy is, ha naponta megeszünk egy gerezd fokhagymát. Aki az ízét nem bírja, vagy nem szeretné, hogy a szája fokhagymaszagot árasszon, az bármely gyógynövényboltban megveheti tabletta formájában is.
  • Iktassunk be zöldség és gyümölcsnapokat. A főtt ételek emésztése megterheli a szervezetet, a sültekről ugyanez elmondható. Emésztésükhöz a szervezet nagyon sok energiát használ fel, ez kedvezőtlenül hat az immunrendszer működésére.
  • Mozogjunk naponta legalább fél órát. Lehet ez egy hosszabb és dinamikusabb séta, aerobik, vagy akár edzőtermi tréning is.
  • Rendszeresen és alaposan mossunk kezet. Akaratunkon kívül is hozzáérünk arcunkhoz, szánkhoz, és ha a kezeinken hemzsegnek a kórokozók, akkor könnyen megfertőződhetünk.
  • Amint eljön a fűtésszezon, használjunk hidegpárásító készüléket, és naponta szellőztessünk többször. A melegben könnyen kiszárad a nyálkahártyánk és jó táptalajául szolgál a kórokozóknak.
  • Pihenjünk többet. A megfelelő alvás és pihenés erősíti az immunrendszert.

Mit tehetünk, ha már megbetegedtünk?

  • Nátha ellen gyömbértea! Ha friss gyömbérből készítjük, egy szeletet 5 percig áztassunk forró vízben. Mivel erős az íze, adjunk a teához mézet.
  • A légutak tisztítására kiváló, ha eukaliptusz vagy mentol olajat párologtatunk a lakásban. Vigyázzunk, hogy csak néhány csepp olajat cseppentsünk a vízhez, mert a túl tömény oldat párája irritálhatja a nyálkahártyát és épp, az ellenkező hatást érjük el.
  • Lázcsillapítás jégkockával – a hüvelykujj alatti párnás részt a tenyerünk belső oldalán, masszírozzuk mindkét kezünkön jégkockával, 1-2 percig. Aztán összes ujjunk végét (utolsó ujjpercét) mártsuk jeges vízbe. Ez a módszer akár fél-egy fokkal csökkenti a testhőmérsékletünket.
  • A láz nem rosszakaró! A hőemelkedés és a láz a test természetes reakciója a korokozók ellen. Magas hőmérsékleten a betolakodók elpusztulnak. Lázas állapotban mindig ügyeljünk a sok folyadékbevitelre.
  • Száraz köhögésre használjunk mustárolajos-sós keveréket. 3 evőkanál meleg mustárolajba tegyünk egy csipetnyi konyhasót. Ezzel a keverékkel 5-10 percig masszírozzuk a hátat, majd a mellkast. A masszírozás után jó melegen fel kell öltözni, és be kell bújni az ágyba.
  • Szintén száraz köhögésre kiváló az a népi gyógymód, amelyet édesanyám alkalmazott rajtam kisgyermekkoromban, és telente én is ezt alkalmazom a gyerekeimen. Vegyünk elő egy tetra pelenkát,  vagy egy régi, rossz pólót, hajtsuk téglalap alakúra és kenjük be házi sertészsírral az egyik oldalát. Ezt a zsíros felével helyezzük a beteg mellkasára, húzzunk rá szoros pólót, majd a pizsamát. A zsíros rongy egész éjszaka maradjon a mellkason. Segít a légutakban lévő váladék fellazításában.
  • Igyunk hagymás teát náthára és influenzára! Egy gerezd fokhagymát héjastól dobjunk a teáscsésze aljára, majd öntsük le forró hársfa vagy kamillateával. A bögre tetejére tegyünk egy kistányért, a tea kihűléséig. Fogyasztás előtt szedjük ki a fokhagyma gerezdet. Ihatjuk üresen vagy mézzel is.
  • Mézes retek – mossunk meg egy fekete retket, vágjuk le az alját annyira, hogy a retek megálljon. Vájjunk a belsejébe egy nagyobb üreget és csurgassunk bele annyi mézet, hogy az üreg félig legyen vele. A mézes retket állítsuk egy kis tálkába. A retek elkezdi a levét engedni, mely összekeveredik a mézzel. Ha az üreg teljesen tele lesz, a keveréket ki lehet kanalazni. Naponta 2x 2-3 teáskanálnyi, rendkívüli módon enyhíti a torokfájást és a köhögést.

A betegség ideje alatt ne fogyasszunk magas cukortartalmú ételeket, italokat, mert ezek hátráltatják a vírusok pusztulását. Ha a tüneteink egy hét után is megmaradnak, netán rosszabbodnak, ezek egy bakteriális felülfertőződés jelei is lehetnek, mindenképpen forduljunk orvoshoz.