Orrunknál fogva – A szaglás jelentősége

Orrunknál fogva – A szaglás jelentősége

Amikor eszünkbe jutnak a gyermekkori nyarak, felidéződnek bennünk különféle illatok. A naptej-, a víz-, a pázsit-, a főtt kukorica illata. A szaglás meghatározza a vonzalmunkat és az étvágyunk mértékét is. Annyira magától értetődő folyamatok ezek, hogy bele sem gondolunk, mi lenne velünk, ha nem éreznénk illatokat.

A szaglás egy rejtélyes érzék. Egy amerikai kutatópáros, több mint tíz évnyi kutatómunka során, közel tízezer különféle szagot azonosított, melyeknek azonosítását és elraktározását testünkben körülbelül ezer gén teszi lehetővé.

Egyes szagok javíthatják a hangulatunkat, segíthetnek a fogyásban. Más szagok taszíthatnak és akár az életünket is megmenthetik. Gondoljunk csak egy gázszivárgásra, tűzre. A gáz-, vagy a füst szaga felhívja a figyelmünket a veszélyre. Elmondható ez a romlott étel szagára, az észlelése megment minket egy gyomorrontástól vagy akár egy komolyabb betegségtől.

Minden illat és szag különféle vegyületekből áll, melyeket molekulák alkotnak. Elegendő egyetlen molekula megváltoztatása ahhoz, hogy az adott szagot másmilyennek érzékeljük. Például a narancs szaganyagában bekövetkezett változtatás után inkább egy izzadt zokni fog eszünkbe jutni a gyümölcs közelében.

A vonzalom illata

A nőknek jó a szimata a párválasztáshoz. Minden ember szaglenyomata jellegzetes és egyedi, olyan ez, mint egy ujjlenyomat. Ha egy férfi génjei hasonlóak a nőéhez, akkor a nő a férfit kellemes illatúnak, vonzónak érzi. Ennek az az oka, hogy mindenki genetikailag hozzá illő párt válasszon, így garantálva az utód életképességét, erősségét és egészségét.

Fogyás a szagokkal

A különféle illatok és szagok képesek csökkenteni az éhségérzetet. Egy amerikai neurológus, Alan R. Hirsch vizsgálatai szerint a vanília illata csökkenti a csokoládé iránti vágyat. A zöldalma-, borsmenta- és banán illat azonban fokozza az étvágyat.

Élet szagok nélkül

Azon túl, hogy sokkal sivárabb lenne az életünk a különféle illatok nélkül, veszélybe is kerülnénk, ha nem működne jól az orrunk. A különféle vészhelyzeteket és ételmérgezéseket nehezebben tudnánk elkerülni, valamint a szaglás elvesztése maga után vonja az ízérzés eltűnését is. Mivel az ízek hiányában az agy nem érzékeli a teltségérzetet, elhízás lesz a következménye.

A szaglás elvesztését okozhatja a fejet ért baleset, orrpolip, de akár egy nagyon súlyos meghűlés is, mely károsítja a szaglóhámot.

Aromakológia

A szagoknak különféle hatása van az érzelmeinkre és a hangulatunkra. Az aromakológia foglalkozik ennek a kutatásával, alkalmazza a bedörzsölés, a párologtatás, az aromafürdő módszerét.

A levendula javítja a hangulatot és segíti az alvást. A citromfű, a rózsafa és a kamilla nyugtató hatású, a rozmaring csökkenti a szorongást.