
Popeye kedvence – Spenót
Az élénk zöld színű spenót, a házi veteményesek gyakori növénye. Szezonja májustól októberig tart, de jól feldolgozható és fagyasztható, ezért egész évben fogyaszthatjuk. Gazdag fitovegyületekben, karotinoidokban, és vitaminokban.
- A parajként is ismert növény gátolja a szervezet elsavasodását, lúgosító hatása révén.
- Magas a C-, B- és A-vitamin tartalma, ennek köszönhetően véd az artrózistól, a stroke kialakulásától, a vérszegénységtől és nyugtatja az idegrendszert. A spenótot nem szabad sokáig főzni, legjobb párolni azért, hogy a vitaminok ne oldódjanak ki belőle.
- Sok karotinoidot tartalmaz, segít a rákos betegségek megelőzésében, a szem és az immunrendszer erősítésében.
- Oxalát tartalma miatt nem ajánlatos a spenót fogyasztása vesekövességben szenvedőknek. Magas a növény vastartalma, de az oxalátok gátolják a vas felszívódását, ezért ebből a vasmennyiségből a szervezet igen keveset tud felhasználni.
-
Magnézium tartalma segít megelőzni az idegfájdalmakat és az izomgörcsöket.
- A benne található természetes só csökkenti a vércukorszintet.
- A spenót rendkívül fontos élelmirost-forrás, kiváló tisztító és méregtelenítő hatással van a szervezetre és az emésztésre.
Számtalan módon elkészíthetjük. Leves és főzelék formája a leggyakoribb, de belekeverhetjük krumplipürébe, párolt formában tésztákhoz, rétesekhez adhatjuk, nyersen a saláták egyik összetevője lehet és a pesto alapját is képezheti.
Spenótos pesto mártás
10 dkg megmosott és lecsöpögtetett, nyers spenótot pépesítsünk össze mandulával, 1 gerezd fokhagymával, 4-5- evőkanál olívaolajjal és 8 dkg reszelt parmezán sajttal. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítsük. Keverjük a mártást a megfőtt tésztához.
Kövess
Hírlevél Feliratkozom