Tea a fiatalságért és az egészséges szívért

Tea a fiatalságért és az egészséges szívért

A világ legnépszerűbb itala a tea. A nevezetes ötórai teázás szokása összeforrt az angol néppel. A tea azonban nem csak délután kiváló, hanem a nap bármely szakában és nem csupán kellemes időtöltés, a különféle teáknak számtalan jótékony hatása van az egészségünkre.

Ázsiában már évezredekkel ezelőtt ismerték a teát, Európa viszont, csak a 16. században fedezte fel. A hollandok kezdték el a teát Kínából importálni, az angolok csak a 17. században barátkoztak meg e különleges itallal.  A délutáni teázás szokását II. Károly angol király portugál származású felesége vezette be, aki szenvedélyes teafogyasztó volt.

A teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készült ital kiváló natúr, citromos-mézes és tejszínes formában is. A tealevelek erjesztési eljárásának alapján, ötféle tea típust különböztetünk meg:

  • fehér tea
  • sárga tea  
  • zöld tea
  • vörös tea
  • fekete tea.

Teával a fiatalságért, az egészséges szívért és a rák ellen

A fehér teának nagyon magas az antioxidáns tartalma, kétszer annyi, mint a zöld teának. Az antioxidánsok olyan kémiai anyagok, amelyek az egész szervezetünkben meggátolják a szabad gyökök sejtkárosító hatásait. A fehér tea koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő hatással is bír.

A sárga tea a Buddhista szerzetesek kedvenc itala. Élénkítő hatású, kiváló az aromája.

A zöld tea az egyik legnépszerűbb a teafélék közül. Rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a gyomor- és bőrrák kialakulásának kockázatát. Sok katekint tartalmaz, erős antioxidáns, óvja a sejteket a rákkeltő módosulásoktól. Energizál, fiatalít, gyulladáscsökkentő, fokozza az anyagcserét, zsírégető hatású.

A vörös tea gazdag ásványi anyagokban és antioxidáns hatású.

A fekete tea egy markáns ízű, élénkítő ital. Antioxidáns hatású, segít a rákos folyamatok kockázatának csökkentésében, fiatalít, szellemileg frissé tesz. Magas csersav tartalma miatt éhgyomorra nem ajánlott fogyasztani.

Ne forrald a teát!

A teát soha sem szabad forralni, csak forró vízzel leönteni. Használjunk teakészítéshez porcelán kannát vagy zománcozott teáskannát. Szórjuk bele a teafüvet a kannába, majd öntsük le forró vízzel. (Ne a teafüvet dobd a forró vízbe, hanem mindig a vizet öntsd rá!) Fedjük le a kannát 5 percre, hogy a tea kevesebbet veszítsen az aromájából.