Természetes szerekkel a kullancs ellen

Természetes szerekkel a kullancs ellen

A kullancsok nem csak az erdőkben, réteken támadnak, egyre gyakrabban fordulnak elő a lakóházak kertjeiben és városi parkokban is. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen védőoltással védekezhetünk, de a Lyme-kór ellen nincs vakcina. Fontos a kullancscsípés megelőzése, amiben segíthetnek a házi szerek.

Az elmúlt évek enyhe telei miatt folyamatosan nő a kullancsok száma. A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról „ugranak” a nyakunkba, kedvencük a talaj, ott is a dús aljnövényzetet, bokros, füves területeket kedvelik.

A kullancsok az emberek vagy állatok testmelegét megérezve támadnak, bebújnak a ruházat alá vagy az állatok szőre közé. Nem szeretik a fényt és a direkt napsugárzást. Saját kertünkben például kiváló védekezési mód lehet, ha a pázsitot gyakran nyírjuk.

Ha kirándulni, kertészkedni megyünk, fújjuk be magunkat kullancsriasztóval. Lehet kapni patikákban is, de kiválóak a háztartásban megtalálható természetes szerek is.

Citrom és ecet a kullancs ellensége

A citromos riasztószerhez vágjunk szeletekre egy egész citromot. Tegyük egy tálkába és öntsünk rá 2 dl forró vizet és hagyjuk kihűlni, majd öntsük egy spriccelős flakonba. Permetezzük végig vele a bőrünket.

Az ecet szagát nem bírják elviselni a kullancsok. Öntsünk 4 dl vizet és 2 dl almaecetet egy spriccelős flakonba. Ezt rázzuk össze, és már fújhatjuk is a bőrünkre, ruházatunkra. Ha zavar minket kissé az ecet szaga, akkor cseppentsünk a keverékhez 4-5 csepp illóolajat a kedvenc illataink egyikéből.

Fontos! A házi szerek hatóideje rövidebb, mint a vegyszereké, ezért gyakrabban kell ismételni velük a permetezést. Óránként fújjuk be magunkat.

Borsmenta- és levendula illóolaj

A levendula és a borsmenta illata is taszítja a kullancsokat. Készíthetünk ezen növények illóolajából permetet. Egy szórófejes flakonba öntsünk 4 dl vizet és cseppentsünk hozzá 20 cseppet a borsmenta- vagy a levendula illóolajból. Rázzuk össze és már használhatjuk is.

Ha a védekezés ellenére kullancsot találunk a bőrünkben

Minél előbb távolítsuk el a kullancsot csipesszel. Fontos, hogy a portohát ne nyomjuk össze, mert akkor fecskendezi be a bőrbe a méreganyagot. Ha a kullancs ormánya beleszakad a bőrbe, az nem baj, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből egy idő után. A régi, népi eltávolítási mód, miszerint olajozzuk be, vagy kenjünk zsírt a kullancsra veszélyes. Nem szabad alkalmazni, mert amint a kullancs fulladozni kezd, a bőrbe „öklendezi” méreganyagát.

Az eltávolított kullancsot nem dobjuk el, tegyük egy kis zacskóba vagy a gyógyszertárban, erre a célra kapható fiolába és vizsgáltassuk meg, nem volt-e fertőzött.