Tisztaság természetesen

Tisztaság természetesen

Az áruházakban kapható tisztítószerek többsége a környezetre és az egészségre veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak. A háztartásban fellelhető természetes anyagokkal is kiválóan lehet takarítani. Lessünk el néhány trükköt nagyanyáink praktikáiból!

Lefolyó-, és mosogató tisztítás

Öntsünk a kellemetlen szagú és eldugult lefolyóba 1 zacskónyi szódabikarbónát, locsoljunk rá 1 dl 20%-os ecetet. A keverék habzani kezd, és elkezdi oldani a zsíros szennyeződéseket, valamint közömbösíti a kellemetlen szagokat. Hagyjuk állni 10 percig a szert a lefolyóban, közben forraljunk fel egy nagy lábasnyi vizet. Ezt a forró vizet öntsük bele a lefolyóba. Garantált a siker. A szódabikarbónás-ecetes tisztítást nem csak probléma esetén lehet alkalmazni, én havonta egyszer elvégzem ezt a műveletet megelőzés céljából.

Ha vízkőfoltos a mosogató, vagy makacs, zsíros szennyeződések vannak benne, keverjünk masszaszerű anyagot szódabikarbónából és vízből. Ezt kenjük szét a mosogatótálcában, majd várjunk 10 percet. Szivacs segítségével újra dörzsöljük át a szerrel a mosogatót, majd bő vízzel öblítsük le.

Tiszta tűzhely

A tűzhelyen lévő zsírfoltokra spricceljünk vizet, amíg még a főzőfelület meleg, majd szórjunk rá sót. Amikor a tűzhely kihűlt, egy puha ronggyal töröljük le a fellazult szennyeződéseket.

Vízkő és rozsda ellen

A csaptelepeken lévő vízkövet kiválóan el lehet tüntetni ecetes, majd vizes áttörléssel. Aki nem bírja az ecet erős szagát, az használhat citromot is. Ugyanolyan hatékony az is, ha egy félbevágott citrommal átdörzsöljük a csapokat, majd vízzel leöblítjük, és szárazra töröljük.

A rozsdafoltok eltűntetéséhez csak egy kis vajra és sóra van szükségünk. Keverjünk össze egy teáskanálnyi puha vajat, egy teáskanálnyi sóval. Ezt a masszát kenjük a rozsdás felületre és várjunk 15 percet, majd vizes szivaccsal töröljük le.

Cipőre és ablakra

A vöröshagyma nem csak egészséges és finom, kiváló szennyoldó hatása van.

Ha nagyon koszosak az ablaküvegek, akkor ablaktisztítás előtt dörzsöljük át őket egy félbevágott vöröshagymával. A művelet után sokkal könnyebb lesz a foltokat eltűntetni az ablakokról.

A hagyma a cipőtisztításban is nagymester. A bőrcipőkön található makacs foltok, hagymás bedörzsölés után eltűnnek.

Fűfoltra aludttejet

A kisgyermekek imádnak a fűben játszani, fetrengeni, térdelni. Sajnos azonban ezt a nadrágok nem hagyják nyom nélkül. Ha a fűfoltos ruhákat egy éjszakára, a mosás előtt aludttejbe áztatjuk, a mosás után, a zöld pacáknak nyoma sem lesz.