A jelen pillanat törvénye

A jelen pillanat törvénye

Nem létezik idő, az idő fogalma csakis az elme számára fontos. Bár vannak óráink, naptáraink, emlékeink múltról és elképzeléseink a jövőről, mégis, kizárólag a mostnak van jelentősége.

Az, hogy érzékeljük a múló időt a boltban sorban állás közben vagy éppen egy fotóalbum nézegetése alatt, nem más, mint emléknyomok, benyomások sora. Valójában a jelen pillanatban létezünk, majd az ezt követő jelenben és az azt követőben.

Ha felidézzük a múltat, bánkódunk egy múltbéli esemény miatt, kizárólag az elménk játéka. A felidézett emlékképek által életben tartjuk a fájdalmat a jelen pillanatban is. Ha a jövőnk miatt szorongunk, az is a mostban történik. Az idő egy elvont fogalom, de e fogalom nélkül az emberi világban nehéz lenne tájékozódni.

Ha hozzászoktatjuk magunkat az örök jelen gondolatához és tudatosan a mostba helyezzük a figyelmünket, fantasztikus változásokat tapasztalhatunk meg az életünkben.

A legtöbb ember átaggódja az egész életét. Az aggodalom azonban a jelen pillanatban nem létező dolog, csak az életünk során megtapasztalt történésekre adott lelki reakcióink csalóka illúziója, berögzült szokása. A jelen pillanat spirituális törvénye emlékeztet bennünket arra, hogy csakis az időtlen pillanat létezik.

Vegyünk egy példát

Megtudjuk, hogy a társunk megcsalt bennünket. Kiborulunk, elrohanunk otthonról és leülünk egy parkban egy padra. Azt gondoljuk, hogy az életünk romokban hever. Hogy innen már nincs tovább, a jövő rémisztő és borzalmas. De valóban így van ez? A jelen pillanatban egy padon ülünk. Nem otthon veszekszünk, drámázunk vagy szorongunk. Csakis a most létezik. Most pedig csöndben üldögélünk. Beszívjuk a levegőt, ami átjárja az egész testünket. Érezzük magunkban az energiát. Tudjuk, hogy majd bizonyos problémákkal meg kell birkóznunk, hogy lesznek megvitatandó kérdések, de MOST csak annyi a „dolgunk” hogy belenyugszunk a jelen pillanatba. Majd, ha hazamegyünk, akkor az lesz a MOST. Akkor majd azt a pillanatot kell megélnünk és az adott pillanatban döntést hoznunk. A lényeg, hogy egyszerre csak egy lépést kell megtennünk, Mostról Mostra.

Mindennek, ami velünk történik oka van. Tudnod kell, hogy minden azért történik az életedben, mert bevonzottad. A rosszat is. Te teremtetted.

Tanulunk belőle, fejlődünk általa. Ha túl sokat rágódunk a múlton vagy állandóan a jövőn agyalunk, kezdjük el felismerni, hogy a gondolataink folyton változnak. Amitől szorongunk, egyáltalán nem biztos, hogy megtörténik. Csak a jelen a biztos.

Ha harcolsz a pillanat ellen és elutasítod a történését, akkor az Univerzum ellen harcolsz. Csak tetézed a feszültséget, a negatív energia pedig negatív energiát vonz, ekkor szoktuk azt mondani, hogy „csőstül jön a baj”. Hozd ki a MOSTból a lehető legjobbat. Ha a jelenben élsz, jönnek az építő gondolatok. Tudod egy helyzetre a megoldást, egy kérdésre a választ.

Nagyon nehéz magunkévá tenni a jelen pillanatban élést. Rohanó világban élünk, állandó kényszert érzünk arra, hogy menjünk, csináljunk valamit, mert, ha nem ezt tesszük, lemaradunk. Pedig pont így suhanunk el az élet mellett. Lemaradunk a gyermekünk mosolyáról, csilingelő kacagásáról, nem vesszük észre a fény megtörését a leveleken, a harmatcseppeket a füvön. 

Sokszor azon kapjuk magunkat, hogy nem vagyunk boldogok a jelen pillanatban és azt hisszük, hogy majd a boldogság egy másik pillanatban jön el. Nincs másik pillanat. Élj tudatosan most! Adj hálát az életedért, a családodért, a barátaidért, a tapasztalatokért. A valóság értelme a jelenben van. Csak MOST tudsz tenni valamit, ami meghozza gyümölcsét.

 

 

Felhasznált irodalom: Dan Milman: Erre születtél, Édesvíz Kiadó, 2007