A szív szava

A szív szava

„Szívemből szólok.” „Szívem mélyén tudom.” – sokféle élethelyzetben mondjuk ezeket a mondatokat. Nem is hinnénk, mennyi igazság van bennük. Kutatók ugyanis igazolták, hogy nem az agyunk, hanem a szívünk irányít, a szív szava dönt.

A kaliforniai HeartMath Institute kutatásokat végzett a szív és az agy kölcsönhatásainak területén. Az eredmények alátámasztják, hogy a szívnek sokkal nagyobb erőtere van, mint az agynak, ez körülbelül 2,5 méter.

A szívünk egy közvetítő, mely minden érzésünket, meggyőződésünket elektromos hullámokká, mágneses rezgésekké alakítja és így kommunikál a többi szervvel. Ebből arra lehet következtetni, hogy az agy nem önállóan cselekszik, hanem a szív jelzései alapján.

Változó szívfrekvencia

A szív a különféle eseményekre eltérő frekvenciával reagál, az egymást követő szívütések között eltelt idő nem állandó. A szívfrekvencia változékonyságának csökkenése számos betegségre utalhat, például szorongásra, szív- és érrendszeri elváltozásra. A legfontosabb tehát a szív ritmusa. A nyugodtság, kiegyensúlyozottság érzés, a pozitív érzelmek kiegyensúlyozott szívritmushoz vezetnek, a harag, a düh, a félelem, a megaláztatás rendszertelenné teszi a szívritmust. Az eltérő ritmus a testben eltérő kémiai és elektromos folyamatokhoz vezet.

A szív eligazít

A világunk egyre gyorsabb, egyre több a változás. A szívünk egyedülálló intelligenciával rendelkezik és segít a változásokhoz történő alkalmazkodásban. Ha tudatosan figyelünk arra a mindennapokban, hogy a negatív gondolatainkat, képzeteinket pozitívra cseréljük, vagy egy kellemetlen helyzet után egy számunkra kedves emberre, képre gondoljunk, azonnal változik a szívritmusunk. Növekszik a DHEA („fiatalság hormon”) szintje, lassulnak az öregedési folyamatok, energikusabbak leszünk és a memóriánk is javul.

Szív intuíció

Az intuíció a szív minősége, melynek megtapasztalása visszaállítja az agy és a szív egyensúlyát. Az intuíció egy ösztönös megérzés, egy folyamat, mely során érzünk, tudunk valamit, anélkül, hogy annak tudományos magyarázata vagy előjele lenne. Például: egyszerűen érezzük, hogy nem kell reggel busszal elindulnunk munkába, mert valami rossz fog történni és később kiderül, hogy az a busz, amivel utaztunk volna, karambolozott.

A szív intuíció térnélküli, időtlen és szabadságot ad, lehetőséget egy tágabb valóság megismerésére.

Szívünk megnyitásának kulcsa a hála érzése. Kiváló dolognak tartom a hálanapló készítését.

Vegyünk elő egy füzetet és kezdjük el beleírni mindazon dolgokat, amelyekért hálásak vagyunk az életünkben.

Én a „Hálás vagyok” felirattal szoktam kezdeni, és alá felsorolom mindazt, ami eszembe jut:

  • az életemért,
  • a családomért,
  • a két szememért, mellyel láthatom a világ szépségeit és a gyermekeim gyönyörű arcocskáit,
  • a lábaimért, melyekkel képes vagyok járni és felfedezni,
  • a finom ízekért,
  • a hallásomért, mert így képes vagyok a muzsikát, az állatok hangját és az emberek szavait hallani,
  • a szellőért,
  • a színekért,
  • a mosolyokért,
  • az otthonomért…stb.

Ezt a naplót minden nap írjuk tovább. Ha hálásak vagyunk a kollégánknak egy kedves szaváért, vagy egy jó ebédért a sarki kifőzdében, netán egy buszsofőrnek, mert nem csukta be az orrunk előtt az ajtót, mikor a busz után szaladtunk, akkor ezeket mind-mind írjuk a füzetbe. Biztos, hogy minden nap történik valami, akármilyen parányi is legyen, amiért hálásak lehetünk. Ha van egy-egy olyan nap, amikor nem tudunk mit írni, akkor olvasgassuk az előző napok írásait, az is a hála érzésével önt majd el bennünket.

A hála érzése békességet és szeretetet ad, a pozitív érzelmek pedig hasonlóan pozitív történéseket, embereket fognak az életünkbe vonzani.

A materiális világkép elhatalmasodásával, egyre nagyobb szerepe lett a logikus elmének, a fejünk egyre nagyobb hangsúlyt kapott, sőt átvette az irányítást. Nézzünk körbe a világban! Ez mind ennek a következménye. Forduljunk ismét a szívünk felé, mint azt tették az őseink és teszik ma is a természeti népek. Kapcsolódjunk össze a harc és az elkülönülés helyett. Hallgassunk a szív szavára.

 

„Tapasztalatom szerint az igazi boldogság legfőbb jellemzője a béke: a belső béke.”

/Dalai Láma/

 

A kutatás forrása: heartmath.org