A választás törvénye

A választás törvénye

Bármilyen körülmények között találjuk is magunkat, mindig módunkban áll megválasztani, milyen irányba menjünk tovább. Eldönthetjük, hogy bezárkózunk vagy megnyílunk, energiáinkat pozitív vagy negatív módon nyilvánítjuk ki. Megszületünk és meghalunk, de ami a kettő között történik, az csakis rajtunk áll.

Mindennapi életünk döntések sorozatából áll: mit együnk, mit vegyünk fel, tanuljunk vagy dolgozzunk, keressünk-e új állást, megjavítsuk-e ellaposodott párkapcsolatunkat vagy zárjuk le és sorolhatnám még sokáig tovább.

A körülményeink befolyásolják a döntési lehetőségeinket. Ha tehetősebbek vagyunk, dönthetünk úgy, hogy elutazunk egy kicsit kikapcsolódni, ám, ha szerényebbek a körülményeink, erre nincs lehetőségünk. Ha mozgásképtelenséget okoz valamely betegségünk, akkor elképzelhetjük, hogy egy mezőn futunk, de erre csak a képzeletünkben vagyunk képesek. A fizikai feltételeink korlátoznak ugyan bennünket bizonyos dolgokban, de a választás törvénye nem arról szól, hogy azt csinálunk amit akarunk, hanem arról, hogy megválaszthatjuk, hogyan reagálunk a körülményeinkre. Egy nehéz helyzetben összeroskadhatunk vagy megpróbálhatjuk a szituációból a lehető legtöbbet kihozni. Egy kudarc után feladhatjuk az álmainkat, de akár dönthetünk úgy, hogy másik módot választunk a vágyaink megvalósításához. Ez a döntési lehetőségünk egész életünkben megvan. A döntéseinknek mindig vannak következményei, ha ezt felismerjük, képesek leszünk tudatosan választani.

Énvédelem

Az egó mindig a könnyebb útra törekszik. Legtöbbször a fájdalmat, a szenvedést megpróbáljuk elkerülni. Tele vagyunk különféle torz hiedelmekkel, azt gondoljuk, hogy a siker, a csillogás, a népszerűség az egyetlen járható út, ami vezet valahová.

Nem mindig a fényesebb a jobb. Van, hogy a fájdalmasabb út jár később több örömmel. Meg kell bíznunk a tudatalattink üzeneteiben, vagyis az intuíciónkban. A tudatalattink gyakran olyan embereket és élethelyzeteket vonz be az életünkbe, amelyre szükségünk van, míg a tudatos énünknek esze ágában sem lenne ezekbe belegabalyodni.

Ha folyton csak tépelődünk, hogy jó emberrel élünk-e együtt, jó környezetben, jó munkahelyen vagyunk-e és egyáltalán jó úton járunk-e, akkor ez elviszi az energiánkat és nem marad tetterőnk a változtatásra. Fontos, hogy fogadjuk el minden régi döntésünket és tudjuk azt, hogy módunkban áll új döntéseket hozni.

Kreatív energia

Minden létező dolog energiából áll, az energia pedig pozitív és negatív módon is képes megnyilvánulni. Például az elektromosság képes világosságot teremteni, de ki is olthatja egy ember életét. A pénzt, mint energiát használhatjuk jótékony célra de akár bűntény elkövetésére is.

A kreatív energia az, ami dinamikus, áradó és mindenképp meg akar nyilvánulni. Ez az energia is lehet kétélű fegyver, ezért oda kell figyelni a döntésünknél. Ha az inspiráló energia a félelmeink miatt nem tud utat törni magának, akkor a pozitív energia ellenünk fordul és negatívvá válik. Olyan ez, mint amikor elzárjuk a víz útját egy gáttal, de a víz gyűlik és gyűlik és feszít. A blokkok fizikai fájdalmat, feszültséget, szorongást okozhat. A test mindig jelez, ha valamit nem jól teszünk. Kiváló radar. Érdemes rá odafigyelni.

Ha felismerjük, hogy bizonyos szinten mi választjuk meg a bennünk működő inspiráló energiák megnyilvánulási módjait, megtanulhatjuk ezeket az embertársaink szolgálatába állítani. A választás segítségével megtörhetjük régi, rossz mintáinkat, megváltoztathatjuk az életünket. A tespedés helyett mozoghatunk, a büntetés helyett dicsérhetünk, az irigység és visszahúzás helyett inspirálhatunk.

Az önkifejezés megnyilvánulásra vágyik

Az önkifejezés energiái mindig megnyilvánulásra vágynak. Leggyakrabban a beszéd segítségével fejezzük ki önmagunkat, de az önkifejezés nem csak a beszéd lehet, megnyilvánulhat érzések formájában is. Ha blokkoljuk érzéseinket, ez akár torokfájást, gyomorfekélyt, hátfájdalmakat, prosztata/méh problémákat, mentális betegségeket okozhat.

Gondoljunk csak az idős emberekre, ők többek között azért tapasztalnak több ilyen panaszt, mert hosszú életük alatt egyre több elfojtás gyülemlett fel bennük. A jó hír, hogy mindig képesek vagyunk magunkat „megfiatalítani” és megerősíteni, ha új szokásokat veszünk fel a régi rossz beidegződések helyett, ha új embereket ismerünk meg, új helyeket fedezünk fel, energiánkat a családunkra és nem az önmarcangolásra fordítjuk. A beszélgetés, a zenélés, színjátszás, a festés, az írás, mind-mind a kreatív energia pozitív megnyilvánulásai. Sokkal jobb ezekből választani, mint panaszkodással, kritizálással, siránkozással tengetni az értékes időnket.

A haragunkat, bánatunkat természetesen nem kell elfojtani, hiszen az is rombolhat a testünkben és lelkünkben. A lényeg, hogy megválaszthatjuk, milyen módon nyilvánítjuk ki negatív energiáinkat. Ha haragszunk valakire, sértegethetjük is, de minek, ha más mód is van ennek kifejezésére, például azt mondhatjuk: „Most nagyon dühös vagyok rád, amit tettél közénk állhat, de ezt nem szeretném, gondoljuk át ezt az egészet.”

„Minden pillanatban létezik egy választás. Belekapaszkodhatunk a múltba, vagy elfogadhatjuk az elkerülhetetlen változást. És engedjük, hogy kibontakozzon előttünk egy szebb jövő. Egy olyan bizonytalan jövő, mely még több bizonytalan szövetséget követel. Bárhogy is legyen, egy új nap közeledik, akár tetszik, akár nem. A kérdés az, hogy te irányítod vagy ő fog irányítani téged.”

/The Originals/

 

Felhasznált irodalom: Dan Millman: Erre születtél, Édesvíz Kiadó, 2007