Boldogasszony köve – A gyógyító energia

Boldogasszony köve – A gyógyító energia

A Bükk hegység keleti részén, Bükkszentkereszten találhatók a gyógyító kövek, köztük Boldogasszony köve is. A kő gyógyhatásának a helyiek, Szűz Mária energiáját tulajdonítják. Itt nem csak a kövek sugározzák a gyógyító energiát, hanem az erdő fái is. Az ország számos részéről jönnek ide a feltöltődni és gyógyulni vágyó kirándulók, zarándokok.

A szkeptikusoknak is érdemes ellátogatni Boldogasszony kövéhez, mert már az odavezető, fákkal szegélyezett hegyi út látványa is felemelő. A községbe megérkezve a levegőt harapni lehet. Megkapó a helyiek vendégszeretete és az a jóleső nyugalom is, ami a településből árad.

Boldogasszony kövének legendája

A helybéliek elbeszélése szerint a legenda úgy szól, hogy Szűz Mária, Jézus halála után a világban zarándokolt és eljutott Bükkszentkeresztre is, amit akkor még Újhutának hívtak. Az erdő mellett elhaladva leült egy kőre pihenni. A kő megpuhult alatta és felvette testének formáját. Azóta a kő és a környéke, gyógyító energiával bír.

Bizsergés a testben

A falubeliek a 18. században jöttek rá a kövek bámulatos hatására. Kácson búcsú volt, s akik oda tartottak, a köveknél gyülekeztek és hazatérve itt pihentek meg. Észrevették, hogy sokkal rövidebb idő alatt regenerálódnak és ezt a hatást a köveknek tulajdonították.

A Bükkben van egy energia háromszög, a háromszög csúcsain a legnagyobb az energiasugárzás. A háromszög egyik csúcsán található Boldogasszony köve.

Nem konkrét problémával kerestem fel ezt a misztikus bükki helyet, csak kíváncsiságból, de tény, hogy az egész erdőnek nyugalmat sugárzó hatása van. Mivel hála az égnek nem vagyok beteg, csodálatos gyógyulásról nem tudok beszámolni, ám vitathatatlan, hogy a köveken üldögélve kezeimben és lábaimban enyhe bizsergést éreztem. Hasonló érzésekről számoltak be a családtagjaim is.

Találkoztam egy idős asszonnyal, aki már harmadik alkalommal látogatott el Miskolcról a Mária kövekhez. Klárika néni állítja, hogy amióta rendszeres látogatója az erdőnek, sokat javult a sokizületi gyulladása. Egyszer elhozta az unokáját is, szerencsére neki nincsen semmiféle betegsége, de nagyon jól érezte magát a fákon cikázó mókusok társaságában.

Egy bükkszentkereszti szálló honlapjáról letölthető egy energiatérkép, mely a helyiek több száz éves tapasztalata alapján készült. Ez a helyszínen is ki van rakva. Megmutatja, hogy melyik kő, mely szervekre, szervrendszerekre gyakorol pozitív hatást. A község híre már külföldre is eljutott. Sokan jönnek idegen országokból, hogy gyógyuljanak, imádkozzanak, feltöltődjenek.

Öleld át a fákat! – A fák is gyógyítanak

Számos fafajta található meg a gyógyító kövek környezetében. Többek között tölgy, fenyő, bükkfa és kőris. A fákat átölelve megmagyarázhatatlan béke érzése önti el az embert. Gyakran látni fákat ölelgető túristákat és jó néhányan szoktak piknikezni az energiát sugárzó fák alatt.

Egy táltos közösség gyönyörűen faragott padot állított az erdőben. Tisztelegve Szűz Máriának és a csodás gyógyulásoknak. Ezen a padon ülve is érezhetjük az energia erejét.

Az éltető levegő

Dr. Mandel Dezső tüdőgyógyász főorvos, az 1930-as években, az akkor még Újhuta nevű települést különleges, szubalpin klímájú gyógyító helynek minősítette.

A község fantasztikusan tiszta levegője elősegíti a Basedow-kórban, asztmában, vérszegénységben és kimerültségben szenvedő betegek gyógyulását.

A bükki füvesember

Érdemes megemlíteni, hogy a sokak által jól ismert bükki füvesember, Gyuri bácsi is Bükkszentkereszten él.

A 87 éves bácsi elképesztő gyógynövényismerettel rendelkezik. Ősi, gyógyító családból származik és nagymamájától örökölte ismereteit. Számos betegséget sikerrel gyógyított meg, például cukorbetegséget, magas vérnyomást, gyomor- és bélbetegségeket. Saját magát is kikezelte rákos elváltozásából. Asszonyok tucatjait segítette gyermekáldáshoz, gyógynövény készítményei segítségével.

Mi az igazság?

Természetgyógyászoktól, táltosoktól kezdve a geológusokig, rengetegen kutatták és kutatják ma is a misztikus kövek rejtélyét. Mindenki hitének megfelelően próbál magyarázatot adni a jelenségre. Az tény, hogy Bükkszentkereszt, sőt az egész Bükk hegység, ásványtani szempontból páratlan.

Az igazságot mindenki magában, saját hitrendszerében találhatja meg. Földi utunk során a lényeg, hogy higgyünk valamiben, mindegy minek nevezzük azt, hiszen a hit csodákra képes.

 

Fotók: Páli Zsuzsanna