Mennyei orvosság – A színek gyógyító hatása

Mennyei orvosság – A színek gyógyító hatása

Mindannyian fényből és sötétségből állunk. A fény színei rezegnek, vibrálnak, más-más hullámhosszon. Mindannyian színeket sugárzunk, szünet nélkül. Minden egyes szervünkhöz tartozik egy szín.

A különféle színek hatásai, az ősidőktől izgatták az emberiséget. Már az ókori Egyiptomban is léteztek olyan iskolák, ahol a színekkel való gyógyítást tanították. Heliopolis ősi templomait úgy alakították ki, hogy amikor a nap átsütött rajtuk, a fény a szivárvány hét színére bomlott és a templomokban tartózkodók „fürdőzhettek” a gyógyító fényben. Kínában évszázadokkal ezelőtt rájöttek, hogy ha vörös selyemruhában mennek ki a napra, megelőzhetik a bárányhimlővel való fertőződést.

A színek hatással vannak az érzelmeinkre, a fény „mennyei orvosság”.

Régóta ismert, hogy a divat révén a színek hatással vannak a társadalomra, különösen az iparban és a reklám területén. Az általunk viselt ruhák színe üzeneteket sugall. Minden szín változó tulajdonságokkal rendelkezik, és nem csak ránk hat, hanem azokra is, akikkel kapcsolatba lépünk. A test keveset nyel el a ruhánk színrezgéséből. Szemünkön keresztül a pszichénket éri a valódi hatás, és jól érzékelhetően megváltoztatja érzelmeinket és hangulatunkat.

Vörös

Az emberi testben a vörös elsősorban a nemi és a szaporítószervekre utal. A vöröshöz kapcsolódó mirigyek a herék és a petefészek. Veszély, agresszió vagy fájdalom esetén a vörös váltja ki az adrenalin termelődését és kibocsátását a vérkeringésbe, ezért társítjuk a küzdelemhez és a félelemhez. A vöröshöz tartoznak az izmok is, valamint a testhőmérséklet szabályozása is.

A vörös lazítja a merev izmokat és ízületeket. Különösen igaz ez a lábak és lábfejek esetén. Ha nagy nyilvánosság előtt kell megjelennünk, és ez aggodalommal tölt el bennünket, egészítsük ki a ruhatárunkat piros ruhadarabokkal. Ha valaki feszült és ingerlékeny, érdemesebb kerülnie a vörös színt.

Narancssárga

A narancs a hát és a belek alsó részének, a gyomornak és a vesének a területe, valamint növeli az étvágyat. Segít a fájdalom, a gyász és a veszteség elviselésében.  A narancssárga segíthet lelki zavarok, depresszió, válás és balesetek esetén. Ha valaki nem kedveli a narancssárgát, vagy idegenkedik tőle, az azt jelezheti, hogy fél továbblépni az életben, mert nem tudja feledni a múltat, nem tud szembenézni egy rejtett fájdalommal.

Barna

Az anyaföld, a nyugalom színe. Biztonságot, támogatást nyújt.

Sárga

Sárga szín a hasnyálmirigy, valamint a solar plexus (napfonat), a máj, az epehólyag, a lép és a gyomor középső részét és az idegrendszert befolyásolja.

A sárga tisztító hatású, méregtelenítő, megszűnteti a székrekedést, erősíti a nyirokrendszert, és segít a klimaxos hőhullámok, menstruációs zavarok és leküzdésében. Kiválóan használható depresszió esetén is. Különösen hatásos félelmek és fóbiák ellen.

A sárgát úgy tudjuk a leghatékonyabban magunkba szívni, ha kiülünk a napfényre, sárga ruhát viselünk, környezetünkben sárga színű virágokat, bútorokat, díszítő elemeket helyezünk el.

A vörös, a narancssárga és a sárga ételek többnyire csípősek és serkentő hatásúak.

Zöld

Zöld szín a csecsemőmirigyet, a szívet, a vállakat, a mellkast és a tüdő alsó részét befolyásolja. A zöldet két elsődleges szín, a sárga és a kék alkotja. A sárga az utolsó, a kék pedig az első szín a spektrumban. A sárga megtisztít, a kék bölcsességet ad, együtt pedig zöld színként abban segítenek, hogy mindenre emlékezzünk, amire emlékeznünk kell. A zöld az a szín, amely minden más színhez hozzáadható. Általános gyógyító szín. A zöld segítségével semlegesíthető bármely más szín túladagolása.

A zöld segít epebántalmak esetén, valamint enyhíti a fejfájást is. Jó méregtelenítő, szabályozza a vérkeringést és csökkenti a májpanaszokat. Kiváló hatású a sokk és a fáradtság kezelésekor.

A zöld segítségével elűzhetők a negatív érzelmek. Ha egy kapcsolat viharos időszakában zöldet alkalmazunk, az megnyugtatja és lehűti a kedélyeket. A zöld irányt mutat, és jól alkalmazható, ha racionális vagy szívügyekben szeretnénk zöldágra vergődni.

A zölddel szembeni idegenkedés gyakran azt jelzi, hogy nem vagyunk elégedettek az érzelmeinkkel.

A zöld ételek lúgosak, segítik a test egyensúlyának megtartását és erősítik a szervezetünket.

Türkiz

A türkiz a torokhoz és a mellkashoz tartozik. Idegnyugtató hatása kiváló viseletté teszi a nyilvánosság előtti megjelenéskor.

A türkiz táplálja a központi idegrendszert, így jó hatású idegi feszültség és idegösszeroppanás esetén, nyugalma eloszlatja az érzelmi megrázkódtatást követő pánikhangulatot.

Három szín alkotja: a kék, a zöld és a sárga. A test így gyakorlatilag mindig tudatában lesz a türkizben rejlő sárgának, kéknek és A türkizt alkalmazhatjuk ruha, ékszerek, díszítés, anyagok és bútorok, dekoráció és világítás formájában.

Ha valaki vonzódik a türkizhez, megérett arra, hogy önmagába nézzen, és megvizsgálja, hogyan hat rá az élet.

Kék

A kék a torok területének, a tüdő felső részének, a karoknak a színe.

A torok területén fellépő fertőzés pszichikailag a „visszafogást" jelenti, vagyis azt, hogy nem mondjuk ki a dolgokat. Pszichológiai szempontok szerint ítélve a köhögés azért lép fel, mert az egyén nem bízik magában annyira, hogy kibeszélje, ami a lelkét nyomja. A kék ezen segít úgy, hogy szembeszáll a „kimondástól" való félelemmel.

A kék alkalmazásával enyhíthető a nyak merevsége, amelynek oka, hogy gondolataink rugalmatlanok, és félünk attól, hogy együtt ússzunk az árral, illetve hogy alkalmazkodók legyünk. A kék segít feloldani a félelmet.

A kék hasznos a gyermekek kezelésében, fogzáskor, fülgyulladások, valamint torokgyulladás, a beszéddel és hanggal kapcsolatos problémák esetén is. Ne feledjük, hogy a gyermek esetleg azért képtelen beszélni, mert fél a megszólalást követő veszekedéstől!

A kék alkalmazható a gyermekek ágybavizelése és felnőttkori inkontinencia esetén is. A hatékonyság növelése érdekében adjunk a kékhez egy kevés rózsaszínt.

A kék hűsítő és megnyugtató a betegszobában, és különösen hasznos a láz leszorításában, valamint halálos betegek kezelésekor. Világoskék égő segítségével árassza el a szobát világoskék fénnyel.

Otthonunkban vegyük körül magunkat kékkel. Hozzunk be a szobába kék virágokat: harangvirágot, jácintot és ami a legegyszerűbb: töltsünk sok időt a kék ég alatt!

Indigókék

Indigókék a hipofízist befolyásoló szín, valamint képviseli a koponyát, a hátgerincet, az agy alsó részét, a szemeket és a homloküreget. Az indigókék sötétkékből és sötétbíborból áll. Az indigókék a spektrum legerősebb fájdalomcsillapítója, valamint különösen hatékony túlzott pajzsmirigyműködés esetében.

Az indigókék szervezetünkbe juttatásához viseljünk indigókék ruhát, ékszert, vigyünk a lakásba indigókék virágokat: íriszt, árvácskát, kankalint.

A kék, az indigókék és a bíbor ételek nyugtató és frissítő hatásúak.

Ezüst

Az ezüst megnyugtatja az idegeket, nyugtatja a hormonokat. Az ezüst jó hatású a vesék működésére és a testben áramló folyadékok keringésére.

Az egyensúly helyreállításához viseljünk ezüstékszereket, ezüstszínű ruhákat hordjunk ezüst kézitáskát, cipőt és kiegészítőket.

Az ezüst szervezetünkbe juttatásának remek módszere, ha elhúzzuk a függönyt, és a holdfényben fürdünk.

Fekete

Ha valaki folyamatosan feketében jár, elképzelhető, hogy azt jelzi, valami hiányzik az életéből. Ha valakit olyan körülmények tartanak fogva, amelyekből nincs bátorsága kiszabadulni, feketében érezheti magát a legkényelmesebben. A feketében menedéket keresők depressziós állapotban vannak. Az életben átélt csalódások a fekete negatív aspektusa irányába fordították őket, és elvesztették a fejlődés reményét, amit a fekete pozitív aspektusa nyújt.

A túl sok fekete azonban meggátolja, hogy az egyén felfedezhesse, mi is hiányzik neki; a fekete szín akár a körülmények csapdájában is tarthatja. Sokkal előnyösebb a fekete helyett a színekhez fordulni.

A napfényital

Bármikor alkalmazhatjuk ezt a módszert, amellyel folyékony napfényt iszunk, és amely más gyógyító móddal kombinálva is nagyon hasznos. A nap megtisztítja a vizet, és feltölti napfénnyel, így gyakorlatilag palackba zárhatjuk a nap erejét. Egyszerűen helyezzünk egy palack tiszta vizet a napfényre egy teljes napra, majd lassan kortyolgassuk el. Csodálatos természetes fiatalítószer, amely új életre kelt bennünket.

 

Felhasznált irodalom: Lilian Verner-Bonds: Színgyógyászat, Szukits Könyvkiadó, 2009