Mudrák, a lélekre és testre ható kéztartások 2. rész

Mudrák, a lélekre és testre ható kéztartások 2. rész

Lelkünkre és agyunk meghatározott területeire hatnak. Nagyszerűségük abban rejlik, hogy szinte bárhol és bármikor használhatjuk ezeket a gyakorlatokat. Segítenek a betegségek megelőzésében, enyhítésében, lelki problémáink leküzdésében és spirituális fejlődésünkben is.

Spirituális mudrák

Ezek a mudrák segítenek a múlt feldolgozásában és a pozitív jövőszemléletben. Abban, hogy megértsük életünk nehézségeit és elinduljunk egy önismereti úton. Mindegyik gyakorlatot hosszabb ideig, hetekig, hónapokig kell végezni, ahhoz, hogy érezzük a pozitív hatást.

A gyakorlatok végzéséhez nyugalomra, csöndre és befelé figyelésre van szükség. A legalkalmasabb időpont a kéztartások végzésére a reggel ébredés utáni, vagy az este lefekvés előtti időszak.

1. Dharmachakra - mudra

A szív felé mutató bal kéz a belső világunkat jelképezi, a jobb kéz pedig a környezetünket. Ezt a két világot segít a mudra egyensúlyba hozni, mert, ha külső és belső energiáink nincsenek egyensúlyban, nem vagyunk boldogok.

Mindkét kezünket tartsuk mellkasunk előtt, és érintsük össze rajtuk hüvelyk-, és mutatóujjainkat. A bal kezünk tenyérrel a szívünk felé nézzen, a jobb kéz tenyérrel kifelé. A bal középső ujjunkat érintsük a jobb kezünk hüvelyk-, és mutatóujjához.

2. Naga – mudra

Akkor használjuk, ha döntenünk kell, ha szeretnénk tudni egy dolog értelmét, vagy szeretnénk megérezni és megérteni spirituális utunkat. Hallgassunk a gyakorlat közben hallott belső hangokra, figyeljük a testérzeteinket is.

A mellkasunk előtt keresztezzük két kezünket úgy, hogy a hüvelykujjaink is keresztezzék egymást. Lélegezzünk közben lassan, egyenletesen és kilégzéskor engedjük el belső feszültéségeinket.

A tudattalan válaszai

A kérdéseinkre mindig kapunk választ, csak figyelnünk kell. A válasz érkezhet egy érzés, egy könyv, egy film, egy találkozás formájában. Ebben segítenek a mudrák is.

Néha olyan helyzetek elé állít a sors, amelyekkel először nem értünk egyet, vagy negatívan élünk meg, de később rájövünk, hogy mégiscsak ez volt jó. Élvezzük a mindennapok örömeit, maradjunk nyitottak és fogadjuk el magunkat mindenestül. A legfontosabb a humor és a szeretet.

 

Fotók: Páli Zsuzsanna

A cikk megjelent a Női Portál weboldalon is 2014. szeptember 1-jén.