Önbeteljesítő jóslatok – Az energia követi a gondolatot

Önbeteljesítő jóslatok – Az energia követi a gondolatot

Minden létező dolog energia. Elménk a meggyőződésünk, hitrendszerünk alapján alakítja ezeket az energiákat a valóságunkká. A bennünk élő hiedelmeink az idő előrehaladtával megjelennek a külső világunkban.

Csecsemőkorunktól kezdve tapasztalásokat és elvárásokat raktározunk el a tudatalattinkban. Az elvárásaink megjelennek az életünkben. Ha azt sulykolták belénk már kislányként vagy kisfiúként, hogy a férfiak/nők számítóak, csak kihasználják a másikat, akkor előbb-utóbb olyan párkapcsolatba kerülünk, ami ezt be is bizonyítja. Ezt nevezzük önbeteljesítő jóslatnak.

Rosenthal-effektus

Az önbeteljesítő jóslat Robert Rosenthal egyik neveléslélektani kísérlete révén vált híressé. A kísérlet kiindulópontja az a feltevés volt, hogy ha a tanárok magas követelményt támasztanak, jobb teljesítményre sarkallják a diákokat, ha viszont túl lazák és megengedők, az rontja a diákok eredményeit.

A kísérlethez véletlenszerűen válogatta ki a tanulókat, voltak közöttük jobb és rosszabb képességűek egyaránt. A tanáraiknak viszont azt mondta, hogy a tanulókkal elvégeztettek egy intelligencia tesztet, ahol kimagasló eredményeket értek el kivétel nélkül, és a következő tanévben ezektől a gyerekektől ugrásszerű fejlődés várható. A pedagógusok ennek megfelelően kezdtek foglalkozni a gyerekekkel, sokat követeltek, odafigyeltek rájuk és bíztatták őket, mennyire okosak.

A másik kísérleti csoportba szintén véletlenszerűen kiválasztott diákok kerültek, akik semmivel sem voltak rosszabb képességűek másik csoportbeli társaiknál. Az őket tanítóknak ellenben azt mondták, hogy a különféle képességteszteken a gyerekek nagyon rossz eredményeket értek el, a következő tanévben nem sok várható tőlük. A tanárok nem is vitték túlzásba a velük való foglalkozást, lassabban haladtak, lazábban kezelték a tanórákat, nem bíztatták őket. A tanév végére azok a diákok, akiket dicsértek, elismertek és sokat foglalkoztak velük, szinte szárnyakat kaptak, kiváló eredményeket produkáltak. A másik csoport diákjai, akiktől nem vártak sokat, lemaradtak. Ez az eljárás Rosenthal-effektus néven bekerült a pszichológiai kísérletek fogalomtárába.

A kísérlet alapján jól látható, hogy a környezetünk visszajelzései alapján kialakítunk magunkról egy énképet és ennek a képnek megfelelően cselekszünk. Ha valaki kudarcorientált, kicsi az önbizalma és torz az énképe, akkor kerüljön bármilyen paradicsomi helyzetbe, jó lehetőség közelébe, nem tud élni a lehetőséggel, mert megteremti az énképének megfelelő helyzetet. Az egyén a lehetőségből csak azt fogja fel, amit a magáról alkotott képe megenged.

Kiút a csapdából

Mindaddig, míg fel nem ismerjük, hogy a baj nem a világgal, hanem velünk van, a sorozatos kudarcoktól nem lehet megszabadulni. Amint ráébredünk, hogy automatikusan, a megszokott mintáink szerint cselekszünk és változtatunk a berögződéseinken, megleltük a kiutat.

Ez a folyamat hosszú és nem rögöktől, buktatóktól mentes, de működőképes. Valljuk be, nem könnyű megszabadulni az évtizedes meggyőződéseinktől.

Tudatosan figyelni kell arra, hogy a megfogalmazott vágyainkat ne írják felül a mélyen a bennsőnkben megszólaló mondatok.

Például elhatározzuk, hogy eztán nem fogunk másra szorulni és anyagi függetlenségre teszünk szert. Elkezdjük vizualizálni magunknak, hogy egy jól fizető állást kapunk, látjuk magunkat az íróasztal mögött, majd jön a hang: „Ez baromság! Pont neked jönne össze? Soha nem hullott az öledbe semmi, mindenért küzdened kellett. Egyébként sem tudnál ilyen felelős beosztásban dolgozni, túl betoji vagy hozzá.” Ismerős a helyzet?

Ilyenkor nem szabad a beúszó rossz gondolatoknak engedni. Fel kell idézni olyan helyzeteket, amikor sikeresen oldottunk meg egy feladatot. Hinnünk kell magunkban, sőt, el kell képzelni, hogy a vágyott határozottság, önbizalom és erő bennünk van. A legjobb, ha napi szinten beleképzeljük magunkat a vágyott élethelyzetbe, gondolatban megjelenítjük a képet.

Ahhoz, hogy az önbizalmunk elérje a legmagasabb szintet, a létezésünk minden szintjén meg kell nyilvánulnia. Fizikai, mentális, emocionális és spirituális szinten egyaránt. Az információk nem az agyunkból, hanem az agyunk által jutnak el hozzánk. Ez azt jelenti, hogy ha bízunk magunkban és félretoljuk a hiedelmeinket, képesek leszünk változtatni, új élethelyzetekben helytállni. Minden azon múlik, milyen szemüvegen át szemléljük a világot.

Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy innentől kezdve minden sétagalopp, soha nem lesznek problémáink. Igenis lesznek gondjaink, nehézségeink, csak a hozzáállásunk lesz más. Nem mereven és félelemmel fogunk a kihívások elé állni, hanem hittel és bátran. Tudom, hogy ez borzasztóan nehéz. Bevallom, néha nekem sem megy könnyen, de rajta vagyok az ügyön…

"Amit igaznak gondolsz, az a valóságod."
/Robert Kiyosaki/