Sejtelmes hang és a hatodik érzék

Sejtelmes hang és a hatodik érzék

Sokan tapasztaltak életük során olyan pillanatokat, amikor „valami” azt „súgta”: tegyenek, vagy éppen ne tegyenek meg valamit. „Ne menj ma busszal!” – mondta a belső hang.  Furcsának tűnt abban a percben, de később kiderült, az a hang megmentette az életüket. A busz, amivel utaztak volna balesetet szenvedett és sok utas meghalt.

Az ember öt érzékszervével (látás, hallás, szaglás, tapintás, ízlelés) informálódik a világban. Ám létezik egy hatodik érzék is, az úgynevezett ESP vagy Extraszenzorális Percepció, ami érzékeken túli érzékelést jelent. Ide tartozik a telepátia, a jövőbelátás, az előérzet és az auralátás. Nagyon nehéz tanulmányozni az ESP jelenségét, de számtalan feljegyzett eset bizonyítja, hogy létezik.

Churchill és a belső hang

Winston Churchill a második világháború idején egy éjszaka az autójában ült a szokásos helyén. Egyszer csak hirtelen helyet változtatott, néhány másodperc múlva egy lövedék vágódott be az autóba. Ha a megszokott helyén marad, meghalt volna.

Felesége az eset után megkérdezte, hogy miért ült át máshová, mire ő azt válaszolt, hogy amikor kinyitotta az autója ajtaját, egy ismeretlen hang felszólította, hogy üljön át a kocsi jobb oldalára.

1940-ben Churchill több ember életét is megmentette. Miután lelki szemei előtt megjelentek a minisztertanács épülete mögötti ház törött ablakai, rohant és figyelmeztette a lakókat, hogy hagyják el az épületet. Néhány perc múlva a légnyomás betörte a ház ablaküvegeit.

Titanic – előre érzett katasztrófa

Mr. Colin Macdonald a híres óceánjáró gépészhelyettese lett volna, de előérzete katasztrófát jelzett, ezért lemondott a beosztásáról.

Egy üzletember két alkalommal álmodott a Titanic pusztulásáról, ezért töröltette nevét az utaslistáról. Nem volt ennyire szerencsés W. T. Stead, aki a hajó fedélzetén utazott. Az ismert médium, Louis Hamon gróf figyelmeztette, hogy az utazás veszélyes lehet. Nem hallgatott a jóslatra, nem élte túl a katasztrófát.

Amokor a Titanic kihajózott Southhamptonból, egy asszony a kikötőben hisztérikusan üvöltözni kezdett, hogy valaki tegyen valamit, mert a hajó el fog süllyedni. Nem vették komolyan, azt hitték őrült.

Később kutatók egy csoportja egybevetette a tragédiával foglalkozó összes előérzetet. Az eredmény döbbenetes volt. 23 olyan esetet vettek jegyzőkönyvbe, amelyek rendkívüli pontossággal megjósolták a Titanic elsüllyedését. Talán jobban kellett volna hinnie a hajó vezetőségének a rossz sejtésekben, de akkoriban ez badarságnak számított, nyilván a pánikkeltést is szerették volna elkerülni és az út óriási bevétele sem volt elhanyagolható.

James Dean, aki fütyült a jóslatra

Sir Alec Guinnes filmszínész írt arról az önéletrajzában, hogy 1955-ben, egy hollywoodi étteremben vacsorázott és odament hozzá a fiatal filmcsillag James Dean és megkérte, hogy üljön át az ő asztalához. Mielőtt a vacsorához hozzáláttak volna, Dean ragaszkodott hozzá, hogy megmutassa Sir Alecnek az új sportautóját.

Sir Alec amint meglátta a kocsit, rossz előérzet kerítette hatalmába, és azt mondta a fiatal színésznek, hogy soha többet ne üljön bele az autóba. Ha mégis beleül, egy héten belül meghal. Ez a vészjósló mondat szeptember 23-án, pénteken hangzott el, következő hét péntekén James Dean halálos autóbalesetet szenvedett.

Az őrangyal hangja

Kilenc- tíz éves lehettem, amikor az osztállyal kirándulni mentünk a bükkszentléleki kolostorromhoz. A romot körülvevő erdőben játszottunk, volt, aki az útra hozott elemózsiáját majszolta, többen szaladgáltak, a tanítók beszélgettek. Néhány osztálytársnőmmel elindultunk a romot felfedezni. Egy eléggé törmelékes falon elkezdtünk felfelé mászni. Én haladtam leghátul. A fal közepén járhattam, amikor azt hallottam, hogy valaki a keresztnevemet kiálltja. Megijedtem, hogy a tanárok észrevették, hogy helytelen dolgot teszünk, lemásztam és szóltam a többi lánynak is, hogy jöjjenek le.

Odafutottam a tanító bácsihoz és megkérdeztem, hogy miért szólt. Furán nézett rám, azt mondta, ő nem kiáltott. Ugyanezt állította a tanító néni is, és azok a lányok sem hallottak semmit, akikkel a falon másztam. Borzasztóan megrémültem, libabőrös lett kezem-lábam, és már akkor megfogalmazódott bennem, hogy talán bajom esett volna, ha nem hallom a nevemet és nem mászom le.

Ma már, felnőtt fejjel szentül hiszem, hogy az őrzőangyalom vigyázott rám és megmentett egy szörnyű balesettől.

Elkerült autóbaleset

Egy másik, hasonlóan döbbenetes élmény 19 évesen ért. Az akkori barátom családja vásárolni ment egy áruházba. Engem is hívtak magukkal, ha szükségem van valamire, menjek nyugodtan, beférek az autóba.

Hatalmába kerített egy megmagyarázhatatlan érzés és egy hang a fejemben azt mondta: Maradj itthon! A család szörnyű autóbalesetet szenvedett, mindenki súlyosan megsérült, az akkori kedvesem húga pedig, kirepült az autó első szélvédőjén és újra kellett éleszteni. Szerencsére túlélte a balesetet, de sokáig volt élet és halál között a kórházban. Ha akkor én is hátul ülök, most nem biztos, hogy ez a cikk megszületett volna…

A hatodik érzék fejleszthető

Az angol Pszichikai Kutatások Társasága számtalan esetet dokumentált az érzékeken túli észlelésről. Megfigyelték azt is, hogy a képesség fejleszthető, például meditációval. A kísérleti alany azonban nem a meditáció alatt, hanem azt követően produkálta a legjobb eredményeket. Ami azt bizonyítja, hogy túlfeszített idegi állapotban, kavargó gondolatok közepette a megérzések nem, vagy nem erősen működnek. Akkor vagyunk a legfogékonyabbak a sejtelmekre, sugallatokra, amikor nyugodt lelkiállapotban vagyunk és tiszta a gondolkodásunk.

Összefüggést fedeztek fel a hajlam és a nem közötti kapcsolatban is. Lényegesen több nő rendelkezik ESP- tapasztalattal, mint férfi. Talán az a magyarázata ennek, hogy a nők jobban ki merik fejezni érzelmeiket, kevesebb elfojtásuk van és kevésbé gátlásosak. Nem véletlen a „női megérzés” fogalma.

Milyen érzésekre hallgassunk?

Ha rossz érzéseink miatt naponta többször megállunk útközben, vagy nem megyünk el egy programra, netán félünk kilépni a lakásból, akkor az életünk rémálommá válik. Nem minden rossz érzés intuíció. Figyelnünk kell a sugallatokra, de nem azoknak alárendelve kell élni az életünket.

Minden ember hozott viselkedési mintákkal, egyfajta habitussal és sok élettapasztalattal rendelkezik. Amikor valaki szorong egy helyzettől, és legszívesebben kimenekülne belőle, az nem feltétlenül intuíció, az lehet egy tanult magatartás is. Azokban az előérzetekben lehet inkább hinni, amik hirtelen, a semmiből bukkannak fel. Egyszer csak azt mondja egy belső hang, hogy ne menjünk be valahová, vagy épp most tegyünk meg valamit. Ezek a megérzések nem az elme sematikusan gyártott termékei.

Ha a belső sugallatokat okosan használjuk és kombináljuk a racionális gondolkodással, akkor fontos kérdésekben is jó megoldást tudunk találni. Például, hogy melyik iskolába járassuk a gyermekünket, megvegyünk-e egy bizonyos házat, autót vagy elfogadjunk-e egy állásajánlatot.

 

A cikk megjelent a Női Portál weboldalon is, 2014. november 8-án.