Stonehenge, az örök rejtély

Stonehenge, az örök rejtély

Stonehenge mindig is megmozgatta az emberek fantáziáját. Milliók találgatták és találgatják ma is, hogy hogyan keletkezhettek ezek a monumentális építmények. Idegen civilizáció állította? Esetleg igazak az új kutatási eredmények, hogy Stonehenge egy összetartozási emlékmű? A legenda szerint a varázsló, Merlin keze van a dologban. Sok a feltételezés, a rejtély még mindig megoldásra vár.

Londontól 120 km-re, a Salysbury-síkságon találhatók a patkó alakú körökbe rendezett, óriási kövek. A kövek darabonként az 50 tonnát is elérik. Kb. kr.e. 3000-2500 táján kezdődött belőlük az építkezés, mely még évszázadokig tartott. Miután felállították őket, tetejükre lapos köveket fektettek, hogy teljesen zárt kört kapjanak. Kr.e 2000 körül a kör belsejébe negyven követ áthelyeztek, és egy második gyűrűt alakítottak ki az eredetin belül. Középen öt darab, 7 méter magas trilit található. A trilit, két kőoszlopra vízszintesen elhelyezett tömb. Stonehenge egy nagyon bonyolult struktúrájú építmény. Vajon milyen célt szolgálhatott?

Óriási obszervatórium vagy druida templom?

A 18. században tudósok megfigyelték, hogy a nyári napfordulón a trilitekre esnek az első napsugarak. A kövek elrendezésekor nem csak a Nap, hanem a Hold járását is figyelembe vették az építők. Stonehenge tehát, valószínűleg egy obszervatórium volt. Több tudós és művész azonban ezt cáfolta. Azt állították, hogy a kövekből készült építmény, egy druida templom volt.

Mivel valóban hatalmas méretű kövekről van szó, a szállítás módja még ma is ismeretlen. A régebbi korok emberei szerint, a kövek csakis varázslat segítségével kerülhettek a helyükre. Merlin, a nagy varázsló keze lehetett a dologban. Stonehenge vallásos összejövetelek és mágikus szertartások helye lehetett. Sokan zarándokoltak ide már az egészen korai századoktól kezdve, ezt bizonyítja az is, hogy a környéken lévő sírokban talált holttestek fogmaradványai alapján, az itt eltemetettek fele más vidékről származik. A helyiek, a mai napig hiszik, hogy a Preseli-hegységben fakadó források gyógyító erejűek, és többen ellátogatnak ide gyógyulni.

22 millió munkaóra

Steven Waller archeoakusztikus kutató megállapította, hogy ha két dudás a kör közepén játszik, különleges hangzást tudnak elérni és a kövekről visszaverődő hanghullámok, egy-egy ponton kioltják egymást. Kiváló volt a hely hangzása rituális szertartásokhoz.

Európa egyik legnagyobb történelem előtti megalitikus emlékének elkészítéséhez, szakértők becslései szerint, körülbelül 2500 emberre és 22 millió munkaórára volt szükség.

Űrlények munkája? – Erich Von Däniken teóriája

A svájci író szerint, - már-már összesküvés elméletbe illő módon – Stonehenge egy idegen civilizáció munkája. Szerinte a fél világ, többek között tudósok és régészek is benne vannak a világméretű titkolózásban. Däniken azt állítja, hogy a korabeli emberek nem voltak elég értelmesek ahhoz, hogy egy ilyen bonyolult komplexumot létrehozzanak. Kizárólag intelligensebb lények segítségével voltak képesek erre. Az író véleménye szerint, ősanyáinkat űrlények termékenyítették meg és így indult aztán az emberi civilizáció tudásának fejlődése.

Nem kell egészen Svájcig és Dänikenig mennünk ahhoz, hogy ezzel a rejtélyes származási elmélettel találkozzunk. Elég beütnünk az interneten egy keresőbe az „idegenektől származunk” kifejezést, és csak úgy ömlenek ránk a különféle írások. Összefoglalva a számtalan írás tartalmát elmondható, hogy az ember hogy az elméletek szerint az ember nem a majmoktól származik, hanem több millió évvel ezelőtt is létezett. Sőt, fejlett civilizációban élt, még űrhajója is volt és DNS-ét egy földönkívüli civilizáció kódolta.

Hogy mikor lesz erre kézzelfogható bizonyítékunk vagy éppen cáfolatunk és kiderül-e valaha az igazság, azt jelenleg nem lehet megjósolni.

 

Fotók: Páli Zsombor