Szakállas nők – Elképesztő sorsok

Szakállas nők – Elképesztő sorsok

A „szakállas nő” kifejezés hallatára mindenkinek az Eurovíziós Dalfesztivál 2014-es győztese, Conhcita Wurst jut eszébe. Félmosoly, legyintés, felháborodás vagy rajongás a válaszreakció. Netán rávágjuk: showbiznisz az egész. Chonchita férfiként látott napvilágot, ám a valódi „szakállas nő” jelenség létezett az elmúlt évszázadokban, sőt ma is létezik.

A „szakállas nő” fogalmát Conchita Wurst, osztrák énekes hozta be a köztudatba. Ő képviselte 2014-ben hazáját Koppenhágában, az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol első helyezést ért el Rise Like a Phoenix című dalával. A transzvesztita énekes azonban férfinak született, Thomas Neuwirth néven. Valójában egy férfi, aki nőnek öltözik.

Conchita-val ellentétben az elmúlt évszázadok krónikái jegyeznek olyan embereket, akik biológiailag nőnek születtek, ám valamilyen betegség folytán szakálluk nőtt.

A szakállas budapesti bárónő

Barcsy Szidónia bárónő 1866. május 1-jén született Budapesten. 19 éves koráig egy bájos hölgy volt, akiért rajongtak a férfiak, udvarlói is akadtak szép számmal. A szerencsés lovag báró Barcsy Antal lovaskapitány lett, elvette Szidóniát feleségül és hamarosan fiúgyermekük született. A kis Nicu világrajövetele után Szidónia döbbenten vette észre, hogy az arcán erős szőrzet kezd nőni. Valószínűleg a várandósság és a szülés körüli testi változások felborították a hormonháztartását, és ez váltotta ki a furcsa folyamatot.

A báróné orvosa az összes tükröt eltávolíttatta a kétségbeesett asszony otthonából. Pár hét alatt azonban Szidóniának, közel 20 centiméteres szakálla nőtt. Elkeseredetten próbálta a szőrzetét eltűntetni, napi rendszerességgel borotválkozott, hogy nehogy a férje bármit is észrevegyen. A szőrnövekedés olyan mértéket öltött, hogy nem tudta tovább titkolni férje elől, de a férfi meglepő módon teljesen pozitívan állt a dologhoz. Azt mondta, hogy neki semmi baja nincs felesége szakállával, ne kínlódjon a napi borotválkozással, hagyja meg a szőrzetet.

Ez az élettörténet végződhetett volna szépen is, de a sors másképpen döntött. A báró rosszul fektette be a család vagyonát és elvesztette azt. A bajokat tetézte, hogy a kisfiukról kiderült liliputi, vagyis törpe növésű. A báróné különleges külseje jelentette a család számára a megélhetést. Először vidéken mutogatta magát szenzációként, majd bejárták Nyugat-Európát. Az elegendő bevételhez a szakáll vajmi kevésnek bizonyult, ám kiegészülve a nemesi származással és egy törpe fiúval már kellő anyagi forrást tudott biztosítani.

Pár év alatt annyi pénzre tettek szert, hogy Amerikában tudtak letelepedni. 1912-ben a családfő, báró Barcsy elhunyt. Szidóniára a népek egyre kevésbé voltak kíváncsiak, de Nicu továbbra is sikereknek örvendett a cirkuszi fellépéseken. Édesanyja gyakran elkísérte az előadásokra és ott megismerkedett a fiú egyik kollégájával, egy indián férfival, aki csak „vadembernek” nevezte magát. 1914-ben hozzáment feleségül, sajnos nem volt jó sora mellette.

Barcsy Szidónia éveken keresztül cukorbetegségben szenvedett és 1925. októberében elhunyt.

Fia sokáig, 91 éves koráig élt, bűvészként tevékenykedett.

Annie, a szőrös hölgy

Egy másik tragikus sorsú szakállas nő, Annie Jones, Virginia államban élt, szintén a 19. században. Már születésekor vékony réteg, fekete szőrzet borította az egész testét és az arcán szakállformát vett fel.

Mindössze 9 hónapos volt, amikor egy szórakoztatóiparban tevékenykedő férfi felfigyelt a fekete szakállas kislányra. Mivel a családnak pénzre volt szüksége, szülei belegyeztek abba, hogy a férfi turné körútra vigye a gyermeket, de kizárólag úgy, ha anyja is velük utazik. Édesanyja mindenhová elkísérte, egészen 9 éves koráig, amikor vissza kellett mennie a többi gyermekéhez.

Annie abban az időben az egyik legjobban fizetett furcsaságnak számított. Fotósok tucatjai szerették volna megörökíteni. A lány a szakállától eltekintve szép és csinos volt, mindig a legújabb divatnak megfelelően öltözködött és rendszeresen ápolta hosszú, hollófekete hajkoronáját. Hangja kellemes volt, beszéde pedig, finom és választékos.

Alig töltötte be a tizenötödik életévét, férjhez ment egy cirkuszi konferansziéhoz. A férfi hideg és távolságtartó volt vele, gyakran sértegette, öt évet bírt ki mellette majd elvált tőle. Válása után szinte rögtön újra házasodott, feleségül kérte egy cirkuszi öltöztető. Férjével Európába utaztak, bejárták Németországot, Franciaországot, Olaszországot, több befolyásos emberrel is találkoztak. Annie férje megbetegedett és meghalt, ezért a lány visszautazott az Egyesült Államokba és újra cirkuszban kezdett dolgozni. Többet keresett, mint az akkori amerikai elnök.

Gyakran eszébe jutott, hogy félre kellene tennie a befolyt pénzekből, arra az időre, ha eltűnne a szakálla, vagy megbetegedne. Be is fektetett egy ingatlan ügynökségbe. Sajnos nem sokáig élvezhette a vagyonát, mert egy cirkuszi fellépés alkalmával Franciaországban tuberkulózist kapott. Mindössze 22 éves volt, amikor elhunyt. Halálos ágyán azt kérte, hogy a szakállát ne vágják le, azzal együtt temessék el.

Egy XXI. századi történet

Harnaam Kaur, indiai származású, 23 éves fiatal hölgy. Policisztás petefészek szindrómában szenved, ami fokozott haj és szőrnövekedéssel jár. Mindössze 11 éves volt, amikor az állán szőrszálak kezdtek megjelenni, a kóros szőrnövekedés kialakult a mellkasán és a karjain is.

Gyakran csúfolták őt az utcán és az iskolában, áldozatnak érezte magát. Az emberek intoleranciája odáig fajult, hogy a lány halálos fenyegetéseket kapott a kinézete miatt az interneten keresztül. Annyira szégyellte magát, hogy megpróbálta a szakállát kifehéríteni, sőt borotválkozott is egy ideig. Aztán rájött, hogy nem csak a külső megjelenés a lényeg. Lettek barátai, támaszai és elfogadta önmagát. Sőt, megtanulta szeretni a testét, így, szakállasan is.

Úgy gondolja, hogy a benne lezajló változásokat a szakállának köszönheti, ettől lett erősebb, kitartóbb és elfogadóbb. Nőiesebbnek érzi magát, mint valaha. Tanárnőként dolgozik egy iskolában, ahol tanítványai és kollégái is elfogadták és szeretik.

Elfogadás, mint varázsszer

Choncita Wurst révén merült fel bennem a téma, vele kezdtem a cikket, vele is fejezem be. Sokan tévesen értelmezik a művésznevét és a viselkedésének célját is. A Choncita, becézett alakja a Concepción spanyol női névnek, mely fogantatást jelent. A Wurst pedig az osztrák, „ist mir wurst” kifejezésből származik, jelentése tökmindegy.

Azt szeretné mind a nevével, mind a küllemével hirdetni, hogy az embereknek ne a külsőségek legyenek fontosak, hanem a belső tulajdonságok. Ne a felszínt nézzék, hanem a mélységeket, az értékeket.

Senki sem tökéletes. Van, aki kövérsége, van, aki éppen soványsága és van, aki alacsony termete miatt nincs megelégedve önmagával. A múlt és a jelen összes „szakállas nője” arra kívánja rányitni a szemünket, hogy ha elfogadjuk és szeretjük önmagunkat és másokban is képesek vagyunk meglátni a jót,  jobb irányba változhat az életünk.

„A feltétel nélküli elfogadás a legnagyobb élmény, amelyet egy ember átélni képes.”

Carl Rogers