Tudatos önszuggesztió – A Coué módszer

Tudatos önszuggesztió – A Coué módszer

A gondolatok nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben. Befolyásolják a közérzetünket. Ha haraggal, félelemmel, gyűlölettel teli gondolataink vannak, azok hátrányosan befolyásolják a teljesítőképességünket és egészségi állapotunkat. A Coué módszer segítségével a negatív gondolatainkat át tudjuk formálni pozitívvá és eltüntethetjük testi tüneteinket is.

A gondolatok erők, érzéseket váltanak ki, melyek testi hatásokat okoznak. Azok az emberek, akik állandóan a szegénységre, a betegségre, a kudarcra gondolnak, be is vonzzák ezeket a szituációkat és nem lesznek boldogok. A paprika magból nem kel ki óriási diófa. Nem várhatjuk tehát, hogy a rossz gondolatokból jó helyzetek szülessenek.

A tudatalatti szerepe

A tudatalattiban raktározódik az összes pozitív és negatív élmény, mely az embert éri élete során. Hasonló helyzetben, a már megélt élményekre adott érzelmi reakciók kerülnek felszínre a tudatalattiból. Például, ha a munkahelyen összevesztünk a főnökünkkel, ami miatt fájt a gyomrunk és idegesek voltunk, akkor ezek a testi reakciók már attól is előjönnek, ha csak a főnökünk irodája előtt elmegyünk. Ha tudatunkat negatív gondolatokkal töltjük meg, idővel elkorcsosul a tudatalattink is.

A Coué módszer lényege, hogy amilyenné formáljuk gondolatainkat, olyanná formálódik idegrendszerünk és a tudatalattink. Vagyis a pozitív megerősítéseknek pozitív hatásai lesznek testünkre, lelkünkre. Ki kell iktatnunk a félelmet az életünkből, mert veszedelmes ellenség, amitől félünk, az gyakran bekövetkezik.

Tudatos autoszuggesztió

Az autoszuggesztió az irányított képzelőerő hatása az ember testi és lelki állapotára. A szorongás, a lelki és testi betegségek nem egyebek, mint a tudatalattiba vésődött világképünk megnyilvánulásai. Ha a tudatalattink képes fájdalmat és szenvedést előidézni, akkor a gondolkodásunk megváltoztatásával képes az ellenkezőjére is.

A Coué módszer sok szuggesztiós mondatból áll. Két alapmondata a legfontosabb, de kialakíthatunk saját állapotunknak megfelelően egy hosszabb szöveget is.

Az első alap mondat

„Minden nappal, minden szempontból egyre jobban és jobban vagyok.”

A mondat lényege a „minden szempontból”  kifejezés, mert ez átfogja a testi, lelki és gazdasági állapotunkat is. Vagyis életünk minden területét.

Ezt a mondatot teljesen monoton hangon és lassan kell elismételnünk minden reggel és este hússzor. Célszerű ehhez egy segédeszközt készíteni, hogy a számolás ne vonja el a figyelmünket. Vegyünk egy hosszabb zsineget és kössünk rá egymás után 20 csomót. A szöveg ismétlésekor ezt a zsineget fogjuk és ujjainkkal minden egyes újbóli mondatnál fogjunk egy újabb csomót. Ha a csomók elfogytak, akkor készen vagyunk.

Nagyon fontos, hogy a mondatokat ne magunkban ismételgessük, hanem hangosan, vagy ha nincs rá mód, legalább suttogva. Ez azért lényeges, mert a kimondott szavak automatikusan eljutnak a fülünkön keresztül a tudatalattinkhoz. Így nem számít, ha közben gondolataink néha elkalandoznak.

Ezt az alap mondatot ne csak addig használjuk, míg állapotunk javulni kezd, hanem azután is, heti rendszerességgel, életünk végéig.

A második alap mondat

„Elmúlik.”

Ezt a mondatot csak akkor kell alkalmazni, ha testi vagy lelki fájdalmaink vannak. Ne lassan és monotonon mondjuk, hanem gyorsan és élénken. Olyan gyorsan ismételgessük, hogy már érteni se lehessen. Ennek az a lényege, hogy ha lassan mondjuk, a mondatok közötti néhány másodpercnyi szünetben a gondolatink elkalandoznak, és egyből arra gondolunk majd, hogy baj van és fáj valahol, vagy kételkedni kezdünk a szuggesztió hatékonyságában. Ha azonban elég gyorsan beszélünk, eltereljük a figyelmünket.

Ha nem érünk el vele sikert, akkor vagy nem mondtuk elég gyorsan vagy elég sokáig.

Coué módszerének egyetlen feltétele a kitartás és a hit.

Szervgyógyító mondatok

Az alap mondatokon kívül használhatunk a betegségünknek megfelelő mondatokat is.  Ezeket az első alap mondat után ismételjük minden reggel és este, a betegség elmúltáig. Utána se hagyjuk abba teljesen, egy-két hetente mondjuk el a szervgyógyító mondatot is.

  • Szemproblémára: „ A világ csodálatos, és én örömmel nézem ezt a csodát, szeretlek szemem, és köszönöm, hogy nagyszerűen működsz.”
  • Allergiára: „Erős, kiegyensúlyozott személyiség vagyok, élményeimet pozitív eredménnyel dolgozom fel.”
  • Asztmára: „Örömmel és szeretettel lélegzem.”
  • Cukorbajra: „Az élet számomra édes és tökéletes lelki egyensúlyban vagyok.”
  • Epekőre: „Problémáim feloldódnak és megoldható feladatokká változnak.”
  • Mozgásszervi problémákra: „Örömmel fejezem ki gondolataimat mozgással és cselekvéssel, szeretlek testem.”
  • Női/Férfi nemi szervek problémáira: „ Büszke vagyok magamra és örömmel élem meg nőiségemet/férfiasságomat.”
  • Szívproblémákra: „Szeretlek szívem és köszönöm, hogy egész életemben értem dolgozol.”
  • Vérnyomásproblémákra: „Lelkem egyensúlyban van, magabiztos vagyok és elfogadom mások személyiségét is.”

Saját mondatok készítése

Megfogalmazhatunk saját magunk is mondatokat, de nagyon figyeljünk arra, hogy jelen időben fogalmazzunk és „nem” szócska ne legyen a mondatokban. A „nemet” az elménk nem tudja befogadni. Például, ha azt mondjuk: „Nem félek.”, az elme csak a félek szót érti.

Ne legyünk türelmetlenek, ha napok múlva még nem érezzük a hatást. Ha évtizedek óta negatívan gondolkodunk, ne várjuk, hogy pár nap alatt megtanulunk mindent pozitívan lázni. Az elmének időre van szüksége az átálláshoz. Végezzük kitartóan a „mantrázást”  és megjön az eredmény is.

 

Felhasznált irodalom: Emil Coué-Elméd gyógyító hatalma, Egyensúlyért Bt., 2010