A burgonya, a tojás és a kávé

A burgonya, a tojás és a kávé

Egyszer régen, egy lány arról panaszkodott az apjának, hogy milyen nyomorúságos az élete. Amint megold egy problémát, azonnal jön egy másik. Nem bírja már a sok küzdelmet, nem tudja mitévő legyen.

Az apja, aki szakács volt, kézen fogta és bevezette a lányát a konyhába. Három lábast vett elő, megtöltötte őket vízzel és a tűzhelyre tette. Miután a három edényben forrni kezdett a víz, az egyikbe beletett egy burgonyát, a másikba egy tojást, a harmadikba egy kis őrölt kávét. Ezután leültette a lányát és azt mondta, várjanak türelmesen. A lány nagyon unta a hosszú várakozást, mocorgott, nyöszörgött.

Az apa húsz perc múlva kikapcsolta a tűzhelyet, a burgonyát és a tojást egy-egy tányérra tette, a kávét egy pohárba öntötte. Megkérdezte gyermekétől, hogy mit lát.

-Egy krumplit, egy tojást és őrölt kávé. – válaszolta a lány.

-Nézd meg jobban! – mondta az apa. Érintsd meg a burgonyát!

-Puha. – válaszolta a lány.

Az apa megkérte a lányát, hogy törje fel a tojást és nézze meg a belsejét. A lány megtörte a tojást, leszedte a héját és egy kemény tojást kapott.

Végül az édesapa megkérte gyermekét, hogy kortyoljon bele a kávészemes pohárba.

A lány arcára mosolyt csalt a finom aroma.

-Apa, mit jelent ez az egész?- kérdezte a lány.

Az apa elmagyarázta, hogy a burgonya, a tojás és a kávészem is mind ugyanazzal a dologgal, a forró vízzel szembesült, azonban mind másképp reagáltak. A víz volt a probléma.

A krumpli a főzés előtt kemény volt, de aztán megpuhult.

A tojás törékeny és érzékeny volt, de megkeményedett és erős lett.

Az őrölt kávé egyedülálló volt, a vízzel keveredve azonban egy teljesen más, mégis nagyon finom aromát hozott létre.

-Melyikük vagy te lányom? A krumpli, a tojás vagy a kávé? Amikor a baj kopogtat, hogyan reagálsz? A gondból mindig tanulunk valamit, amitől megváltozunk, de a változás jó dolog.- mondta az édesapa.

És te, hogyan reagálsz a nehézségekre?