A ceruza üzenete

A ceruza üzenete

„A gyermek nézte a nagyapját amint levelet ír. Egy adott pillanatban megkérdezte tőle: 

 - Olyan mesét írsz, ami velünk megtörtént? Vagy talán egy rólam szóló történetet írsz? 

 Nagyapja, félbe hagyta az írást, és mosolyogva ezt mondta unokájának:

 - Igaz, rólad írok. Azonban a szavaknál fontosabb a ceruza, amivel írok.

 Szeretném, ha ilyen lennél te is, amikor megnősz.

 A gyermek értetlenkedve nézte a ceruzát, mivel semmi különöset nem látott rajta. 

 - De ez olyan, mint az összes többi ceruza, amit életemben láttam!

 - Minden attól függ, hogyan nézed a dolgokat. A ceruzának öt értéke van, amit ha sikerül megtartanunk, olyan emberré válunk, aki egész életében békében fog élni a világgal.

 Első érték: Tehetsz nagy dolgokat, de soha nem feledd, hogy létezik, egy lépteinket vezető Kéz. Ezt a kezet Istennek nevezzük, és Ő vezet mindig kívánsága szerint minket.

 A második érték: Időnként abba kell hagynom az írást, hogy meghegyezzem a ceruzát. Ez kevés fájdalmat okoz a ceruzának, azonban végül élesebb lesz. Tehát el kell tudnod viselni a fájdalmakat, mivel ezek tesznek jobbá téged. 

 A harmadik érték: A ceruza megengedi nekünk a radír használatát, hogy kitörüljük azt, ami téves. Meg kell értened azt, hogy kijavítani egy dolgot, nem jelent feltétlenül rosszat, a legfontosabb az, hogy megmaradjunk az igaz/egyenes úton.

 A negyedik érték: A ceruzának nem a fája vagy külső formája a fontos, hanem a benne lévő grafit. Ugyanígy gondozd azt, ami benned történik. 

 És végül, az ötödik érték: mindig nyomot hagy. Neked is tudnod kell, hogy bármit teszel is életedben, nyomokat fog hagyni, ezért meg kell próbálnod minden tettedet tudatosítani”

 

 /Paulo Coelho/