A szerelem fájhat, de felemelhet és gyógyíthat is

A szerelem fájhat, de felemelhet és gyógyíthat is

Legalább egyszer életében mindenki volt már igazán szerelmes, amikor kékebbnek látta az eget, színesebbnek a világot, szebbnek önmagát. Nem számított a múlt és a jövő, csak maga a jelen, a mindent átható és elsöprő eufória érzése. Ezek az érzések rendkívül pozitívan képesek hatni a testre és a lélekre.

A szerelem az egyik legszebb tapasztalás az életben. Ahogy Szendi Gábor fogalmaz: „A szerelem nem annyira érzelem, sokkal inkább motiváció vagy találó szóval: hajtóerő. Mindennél erősebb hajtóerő.” A szerelmes ember pozitívan gondolkodik, a pozitív gondolatok pedig további előnyös egészségügyi hatásokkal járnak. Javul a közérzet, erősödik az immunrendszer, csökken minden testi fájdalom. A pozitív érzések és gondolatok lebontják a szervezetünkben lévő stresszhormont, a norepinefrint és növelik a boldogsághormon, az endorfin szintjét.

Az Ohiói Állami Egyetemen házaspárokon tesztelték a szerelem, a pozitív érzések egészségre gyakorolt hatásait. A kutatók a tesztalanyokon hólyagos bőrsérüléseket idéztek elő, majd arra kérték a résztvevő párok egy részét, hogy kellemes élményekről beszélgessenek egymással. A sebek sokkal gyorsabban gyógyultak. Azoknál a pároknál, akiket arra kértek, hogy beszéljék meg egy korábbi nézeteltérésüket, a sebeik lassabban gyógyultak.

A szerelem szép bőrt eredményez

Ha Vénusz, a szerelem istennője pártfogásába vesz valakit, a bőre szebb lesz. Az egész lénye boldogságot sugároz, az arca kisimul. Kisebb lesz az alvásigénye, nő a teljesítménye. Akinek boldogtalan az élete, az hajlamosabb a pattanásosodásra, az ekcémára.

Házastársi összhang = normális vérnyomás

Dr. Brian Baker torontói pszichiáter a házastársi összhangot vizsgálta. A kutatásához magas vérnyomásban szenvedő párokat kért fel, akiknek a tesztek alatt vérnyomásmérő műszert kellett viselniük. Kérdőíveket töltöttek ki, amelyben jellemezték a házasságukat. A rossz házasságban élőknél az együtt tartózkodás növelte a vérnyomást, a harmonikus kapcsolatban élőknél a vérnyomás csökkent. A kutatatás bebizonyította, hogy a házasság jót tesz az egészségnek, de csak akkor, ha pozitív érzelmekre és minőségi kapcsolatra épül.

A Szer-etet, a gyűl-ölet

Egy rosszul működő viszony rendkívül káros lehet testünkre és lelkünkre egyaránt. A negatív érzelmek hatására kevesebb energiánk lesz, romlik az immunredszer működése, csökken az endorfinszint, a jelentéktelenebb fájdalmat is erősebbnek érezzük. Ha valaki kesereg, megemelkedik a tejsavszintje. A tejsav fáradtságot okoz. Csökken az önbecsülésünk, eluralkodik rajtunk a magány és a reményvesztettség érzése. Ha ezek az érzések állandósulnak, depresszióhoz vezethetnek. A tudatalattink sokkal hamarabb reagál egy krízisre, mint a tudatos elménk. A szervezetünk jelez és ha ezekre a jelzésekre odafigyelünk, megelőzhetjük a rossz lelkiállapotot és a betegségeket. A frusztráltság, lehangoltság, szorongás, fejfájás és gyomorpanaszok intő figyelmeztetések. Akik szeretetkapcsolatban élnek, azok testnedveiben, vérében, egy hormonszerű anyag, az IGA termelődik, amely erősíti az immunrendszert. McClelland, amerikai professzor különös kísérletében mérte betegeiben IGA szintet, amely már akkor is többszörösére emelkedett, ha csupán szeretetről, romantikáról szóló filmet néztek.

A szeretet állandósítása

Az életünkben állandósíthatjuk a pozitív érzéseket, ha elkezdjük másoktól függetlenül szeretni magunkat. A szerelem hatására ez nyilván könnyebb, hisz a másik szemüvegén nézve magunkat egy pozitívabb képet látunk. Azt kell megtanulnunk, hogy akkor is így tekintsünk magunkra, ha az a másik nincs mellettünk. Szánjunk több időt magunkra, járjunk társaságba, hódoljunk a hobbinknak, bánjunk magunkkal kitüntetett figyelemmel. Legyenek a legjobb barátaink a pozitív gondolatok.