Az egyedüli változatlan, a változás

Az egyedüli változatlan, a változás

Légy alkalmazkodó!

Olyan világban élünk, ahol a dolgok állandóan változnak. Az évszakok jönnek-mennek, a folyók áradnak és apadnak, az infláció felszökken és csökken, az embereket alkalmazzák, majd kirúgják őket… Azt gondolhatnánk, hogy kezdjük kapisgálni: az élet alaptörvénye a változás! De ehelyett sajnos sokszor dühbe gurulunk.

Az iskolában biológiából a természetes szelekció törvényét tanuljuk – a folyamatos változáshoz való alkalmazkodást. Megtanulhatod például, hogy ha te egy zöld bogár lennél, és ősszel, amikor a mező barnára változik, és te nem változtatod meg a színedet, akkor nagy bajba kerülhetsz! Bogárként így is érvelhetsz: „Ennek a mezőnek zöldnek kellene lennie, hiszen mindig is zöld volt.” De így nagyon hamar vége lesz bogáréletednek! A törvény brutális: „ALKLAMZAKODJ vagy TŰNJ EL!” Kár, hogy sok biológia tanár sohasem mondta: „JÓL VÉSSÉTEK A FEJETEKBE – EZ EGY ÉLETRE SZÓLÓ LECKE – LEGYETEK ALKALMAZKODÓAK!”

…Ami ma igaz lehet, az holnapra túlhaladottá válik. Ami ma működik, nem biztos, hogy működni fog holnap is. Számunkra az egyedüli változatlan: a változás! Ha három hónapot távol vagy családodtól, látni fogod, hogy gyermekeid megváltoztak.

…Ez nem igazságosság vagy igazságtalanság, kérdése. Minden változik.

 

/ Idézet Andrew Matthews: Hallgass a szívedre! című könyvéből /