A szent szkarabeusz

A szent szkarabeusz

Az ókori Egyiptom szent állatta volt a szkarabeuszbogár, mely tulajdonképpen nem volt más, mint egy ganajtúró bogár. Az egyiptomiak szemében a bogár szimbolizálta az újjászületést, és magát Istent. Mivel a bogár a nap legforróbb időszakában jelent meg, ezért a Napisten, Khepera megjelenésének tartották. A szkarabeuszt szimbolizáló hieroglifa jelentése: valamivé válni.

A halottkultuszban igen jelentős szerepe volt e bogárnak, egy úgynevezett szívszkarabeuszt, vagyis egy kőből vagy agyagból készült bogarat helyeztek a mumifikálás során a halottak mellkasára, a pólyarétegek közé. Ez szimbolizálta a romolhatatlan szívet.

Nem csak a halottak szertartásainál volt jelentős szerepe a szkarabeusznak, az élők is viselték amulettként, általában a nyakukban. A leggyakrabban kiterjesztett szárnyakkal ábrázolták, mint a megújulás szimbólumát. Mivel a szkarabeusz a földbe rakta a petéit, az ókorban azt hitték, hogy a földből keletkezik, így vált az önmagából való keletkezés jelképévé. A harcosok gyűrűként viselték, hogy erőt és egészséget kölcsönözzön nekik a harcra.

Azt az ürüléklabdacsot, melyet a bogár maga előtt görget, a Nappal azonosították. Ezért ábrázolták a bogarat a feje fölött a napkoronggal. A bogár gyönyörű, fényes héj alá rejtette szárnyait. A héj a test és a szárny a lélek szimbóluma lett, az ember lelke földi porhüvelyébe van rejtve, mint a bogár szárnyai a kitinpáncél alá.

Később a bogár vallásos jelentősége háttérbe szorult, hosszában átfúrva hordták karkötőkön, nyakláncokon, fülbevalókon. Gyakran üzeneteket, szerencsehozó kívánságokat véstek bele.

A szkarabeusz otthonául alagútrendszer szolgál, melyet ő maga ás, ide szállítja táplálékát. Nagy valószínűség szerint ennek mintájára építettek a piramisok alá alagútrendszereket.

A karnaki szkarabeusz

A karnaki templomban számtalan szkarabeusz alak van a falakba vésve, a szentély mellett egy oszlopon pedig egy kőtömb tetején áll egy szkarabeuszbogár. A szobornak különleges erőt tulajdonítanak. Ha az óramutató járásával ellentétesen hétszer körbejárjuk, akkor kívánhatunk valamit, ami teljesül.