Bilokáció- Egy időben két helyen

Bilokáció- Egy időben két helyen

A görög filozófusok, a katolikus hagyomány és a jóga tanai is említést tesznek arról, hogy vannak emberek, akik képesek egyszerre két helyen lenni, egyazon időben. Páduai Szent Antal, Assisi Szent Ferenc, Szent Pió, Edgar Cayce, Teresa Neumann- csak néhány név azok közül, akiket több szemtanú állítása szerint több helyen láttak azonos időben. Vajon valóban lehetséges ez?

A bilokáció azt jelenti, hogy egy ember, ugyanabban az időben két különböző helyen található. A lélek egy időre kilép a fizikai testből, eltávolodik tőle. Látható alakot ölt, de ez nem a fizikai test, csak egy ahhoz hasonló, úgynevezett éterikus test, mely teljesen hús-vér valóságnak tűnik a szemlélő számára. Ez az állapot nem tévesztendő össze azzal a jelenséggel, amikor valaki egy halál közeli állapotban, a testéből kiemelkedve látja magát.

Az örökzöld Piramis nóta sorai jutottak eszembe:

„Nem tudom, mit tegyek, nem tudom, hogy legyen.
Miért is nem lehetek egyszerre két helyen,
Ó Istenem, miért nincs két életem?”

Valóban, mennyivel egyszerűbb lenne néha az élet, ha szükség esetén egyszerre két helyen lennénk képesek ügyintézni, bevásárolni, főzni, élni, élményeket szerezni, segíteni. Voltak (és valószínűleg lesznek is) a történelem során olyan személyek, akik ezt véghez tudták vinni.

Csoda a bíróságon

A legtöbb bilokációról szóló leírás a szentek körében lelhető fel.

Páduai Szent Antal apját, a lisszaboni bíróság gyilkossággal vádolta. A férfi kertjében találtak egy holttestet, és a gyanú rá terelődött. Ekkoriban Szent Antal, már évek óta egy itáliai kolostorban élt, több száz kilóméternyire a szülőhazájától. A tárgyalás napján azonban látták a bíróságon. Arra kérte a bírót, hogy hozassa a tárgyalóterembe a holttestet. Majd a halottat arra kérte, mondja meg, hogy apja vagy családjának többi tagja bűnös-e az ő halálában. A holttest, a tömeg legnagyobb iszonyatára felkelt, kijelentette, hogy a vádlott ártatlan, majd visszahanyatlott és elszállt belőle a lélek. Mindez a XIII. században történt, amikor is nem volt autó, repülő, e-mail, tehát nem tudott valaki napok alatt értesülni egy per időpontjáról, majd órák alatt eljutni a világ egy másik szegletébe.

Fotelban szunyókálva és Kelemen pápa halálos ágyánál

A XVIII. században, egy este, Liguori Szent Alfonz a szobájában szunyókált egy fotelban, amit szemtanúk láttak is. Eközben többen igazolták, hogy Rómában járt, XIV. Kelemen pápa halálos ágyánál. A két helyszín négynapi járóföldre volt egymástól.

A leghíresebb bilokáció

A legismertebb eset Szent Pió nevéhez fűződik. Többször írták le a személyéről, hogy egy időben két helyen járt, ám a leggyakrabban emlegetett eset, amikor meglátogatta Mindszenty bíborost Magyarországon, a cellájában. Beszélgetett vele, mindezt úgy, hogy közben Olaszországban is látták. Az estet felettébb érdekessé teszi az is, hogy a börtönt, ahol a bíboros ült, szigorú felügyelet alatt tartották, Pió atya mégis „bejutott”.

Fizikai hipotézis- a világ egy hologram?

A párizsi egyetemen 1982-ben, a fizikusok, egy különleges kísérlet során arra a következtetésre jutottak, hogy az a világ, amit érzékszerveinkkel érzékelünk, csupán csak egy szelete a valóságnak. A francia kutatócsoport felfedezte, hogy az elektronok azonnali kommunikációra képesek egymás között akkor is, ha több milliárd kilóméterre vannak egymástól. Valahogyan minden részecske tudja, hogy mit tesz a másik. A részecskék tehát nem különállóak, annak ellenére, hogy egymástól elválasztva látjuk őket, hanem egy nagy egész részei. Az univerzum egy illúzió. A holografikus univerzumban az idő és a tér sem tekinthető alapfogalomnak. Ebből kifolyólag több helyen is létezhetünk egy időben.

Egyéb tudományos megközelítések

Orvosi és egyéb tudományos szemszögből a bilokáció nem a valóság, hanem valószínűleg hallucináció, álom vagy tudathasadás. Hallucináció esetén a páciens maga érzékelheti úgy, mintha két helyen lenne egyszerre, vagy két személyiségből állna. A bilokáció jelenségének észlelésekor azonban, szemtanúk látják a személyt egy időben két helyen. Nem a bilokáló elméje kettőződik meg, hanem a teste, mert azt látják több helyen, azonos időben. A valóságtudat sem tűnik el, mint egy álomban.

Egyelőre csak szemtanúk beszámolói alapján lejegyzett esetek vannak, valamint a különféle tudományos kísérletek eredményei. Nem tudni pontosan, mi okozza a bilokációt és miért csak egyes emberek képesek rá.