Csin tigrisének védelmezői –  Az agyaghadsereg és a kínai Nagy Fal

Csin tigrisének védelmezői –

Az agyaghadsereg és a kínai Nagy Fal

Si Huang-ti kínai császár sírját 2000 éven át őrizték az agyagkatonák, létezésükre 1974-ben, egy kút ásatásakor derült fény. Nincs két egyforma agyagfigura. Vonásaik megdöbbentően életszerűek, részletesek. Vélhetően minden egyes szobor a császár egy-egy katonájáról lett megmintázva.

„Csin tigrise”, Cseng 13 éves korában, i.e. 247-ben lépett Csin állam trónjára. I.e. 221-ben megalapította a Csin dinasztiát, uralma alatt egyesítve Kína valamennyi fejedelemségét.

Nagy Fal a császárnak – 6500 km, 9 év

Amikor Cseng bekebelezett 6 államot és kinevezte magát Kína első császárának, vagyis Si Huang-tinek, tábornokával falat húzatott a birodalom köré, hogy megvédje a hunoktól és más nomád törzsektől. A tábornok 300 000 katonát rendelt ki a feladat elvégzésére. A munka 9 évet vett igénybe.

A katonákon kívül, közel egymillió embert köteleztek munkára. Voltak közöttük családjuktól elszakított lakosok, vaskarikával a nyakukban dolgozó fegyencek és büntetésre ítélt kormányhivatalnokok. A munkát nehéz terepen, szélsőséges időjárási viszonyok között kellett végezni. Nyáron akár +35 Celsius fok is volt, télen, pedig nem volt ritka a -20 Celsius fok.

A nehéz körülmények között emberek ezrei haltak meg, testüket a fal alá temették. Szenvedéseiket népi költemények és dalok örökítik meg, melyek a falról, mint a világ leghosszabb temetőjéről szólnak. Ha a főfalból leágazó mellékfalat is hozzászámítjuk, a Nagy Fal hossza 6500 km.

A császárnak óriási háreme volt. Azokat az ágyasokat, akik nem tudtak neki gyermeket szülni, kivégezték és szintén a fal alá temették.

Több mint 7000 agyagkatona

Si Huang-ti császár azt akarta, hogy holtában is őrizzék, ezért több mint 7000, életnagyságú agyagkatonából álló hadsereget készíttetett. A katonák fejét, testét és végtagjait öntőformákkal készítették, majd minden egyes figura jellegzetességét külön-külön megformázták agyagból. A figurák lába tömör, testük üreges. A kiégetési procedúra után művészi festést kaptak a figurák, a ruhákon lévő övcsatokat és kapcsokat is aprólékos gonddal festették meg.

A katonák fel voltak fegyverezve bronzkardokkal, dárdákkal, íjakkal. 600 agyagból készült lóval és 100 harci szekérrel együtt csatarendbe állították őket.

A császárt, halála után az agyaghadsereggel együtt temették el, egy közel 5 km hosszú temetkezési helyen. A sírkamrát úgy építették, hogy császári palotaként szolgálhasson a túlvilágon is. Számos hivatalt, csarnokot, kapubejáratokat foglalt magába. Az 1974-es ásatások során megtalálták a sírhelyen dolgozó munkások maradványait is, ezért feltételezhetően élve zárták be őket, hogy a sír titkairól senkinek ne beszélhessenek.

Az örök életre vágyó császár

Si Huang-ti rettegett a haláltól. Kétségbeesetten kutatott olyan gyógynövények, főzetek után, amelyek megőrzik örök fiatalságát. Korabeli történetírók megörökítették elbeszéléseikben, hogy egy alkalommal a császár 8000 embert küldött el gyógynövényekért, hogy elkészíthessék neki ezekből az életelixírt.

A várakozás évei alatt gyakran fordult higanytablettákhoz. Ezek is közrejátszhattak abban, hogy 50 éves korában elhunyt.