Egy őrült király szeszélye – Neuschwanstein kastély

Egy őrült király szeszélye – Neuschwanstein kastély

Az álomképszerű mesekastély 1886 óta magasodik egy bajor erdő övezte, sziklás kiszögellés tetején. A várkastély főkapujához meredek út vezet. Sokszor a kastély körül köd lebeg, mely misztikussá teszi a látványt. Építtetője, a hóbortos II. Lajos király mert nagyot álmodni.

II. Lajos, bajor király kissé furcsa figura volt. Állandóan ábrándozott, nagyon érzékeny lelkű volt és imádta Wagner operáit és a középkori lovagokat. A finom vonásokkal rendelkező, vékony és gyakran sápadt fiatalember, 18 évesen foglalta el a bajor trónt. Rajongott az építészetért, ezért a hohenschwangaui családi rezidenciával szemben, az erdő övezte 965 méter magas sziklára megálmodott egy mesevilágot.

Az impozáns épület terveit egy színházi díszlettervezővel rajzoltatta meg. II. Lajos kedvenc operája a Lohengrin volt, abban is az a jelenet, melyben a herceg egy hattyú hátán úszik. Hattyú alakúak a kilincsek, a vízcsap, a különféle faragások, az udvart is porcelán hattyúk díszítik. A helyiségek az antik és a középkori világot idézik. Az építkezéshez a hegyet szét kellett robbantani, valamint utakat és vízvezetékeket kellett építeni.

A bajor uralkodónak furcsa szokásai voltak, a megépült csodakastélyba senki nem léphetett be a személyzeten kívül, az ő engedélye nélkül, még édesanyja sem. Hattyú alakú csónakokat készíttetett és ezekkel hajókázott a környező tavakon. Nappal többnyire aludt, éjjel volt nagyon aktív, a csónakázáson túl rengeteget kóborolt a környéken. Csapongó fantáziája miatt féltették őt családtagjai az őrülettől. „E hely szent és sérthetetlen, méltó temploma az isteni barátnak, aki áldást és üdvösséget hozott e világra.” – írta Wagnernek.

A különc királynak nem voltak barátai, egyetlen emberrel, unokahúgával, Sissy-, vagyis Erzsébet császárnéval értette meg magát.

II. Lajos nem élvezhette sokáig a szívéhez oly közel álló épületet, mert a kormány őrültnek nyilváníttatta őt, 1886. június 12-én bezárták Berg kastélyába. Néhány nappal később a pszichiáterével együtt holtan találták a közeli tóban. Valószínűsíthető, hogy öngyilkos lett, de idegenkezűség is felmerült, hiszen a pszichiáter halálát nem tudták mivel magyarázni.

II. Lajosnak az volt a kívánsága, hogy, ha meghal, a kastélyt rombolják le, hogy megmaradhasson annak tisztasága. Szerencsére ez az óhaja nem teljesült, így rengeteg turista látogathatja meg az álomvilágban élt király álomkastélyát.

 

A főcím fotót és a cikkben szereplő 4. képet készítette: Páli Zsuzsanna