Faragott kövek óriási halmaza – Borobudur

Faragott kövek óriási halmaza – Borobudur

 

A világ legnagyobb buddhista szentélye Jáva szigetén található. A szentélynek nincsen belső tere, építéséhez nem használtak kötőanyagot. Az újjászületések végtelen láncolatát hirdeti.


Borobudur története a távoli múltba, egészen a 8. századba vezethető vissza. Ekkor épült föl, ám egy évszázaddal később betemette a Merapi nevű vulkán hamuja. A Buddha tiszteletére emelt monumentális emlékműről több száz évre megfeledkeztek. Az 1800-as évek elején kezdték el emlegetni a lakosok a hegyet és az óriás szobrot. Eljutott a szentély híre Sir Thomas Raffles-hez, aki a környékre látogatva, a Menoreh-hegy lábánál rábukkant a dús növényzet alól előbukkanó kövekre. A felfedezést azonban titokban tartották, ásatásokat sem folytattak. Ennek ellenére több szobornak nyoma veszett.
 

A formák birodalma
 

Az emlékmű öt négyszögletes és három kör alaprajzú szintből áll, az egyik szint a „formák birodalma”. Az építmény tetején egy óriási sztúpa található. A szintek a spirituális fejlődési fokokat is szimbolizálják. Az egyik szinten a „formák birodalma” található, ahol azok az emberek állnak, akik már megszabadultak a szenvedélyeiktől, de még függnek az érzékek illúzióitól. A terület sarkaiban meditáló szobrok ülnek, akik önmegtartóztatás révén kilépnek az örök körforgásból.
 

Állagmentés és rekonstrukció
 

A piramis alakú építményt 504 buddha szobor és 72 kisebb sztúpa díszíti. Mindegyik sztúpában egy-egy szobor ül. Borobudur óriási kövekből kirakott piramis, melynek építéséhez nem használtak semmilyen kötőanyagot.

A szent hely rekonstrukciója 1907 és 1911 között kezdődött holland támogatással. A két világháború között az épület ismét a romlásé lett, 1961-ben egy földrengés is kárt tett benne. 1973-ban indított rekonstrukciós munkákat az UNESCO, mely 10 évig tartott.
 

Mandala a magasból
 

Felülnézetből szemlélve az épület egy háromdimenziós mandala képét adja, mely az Ég és Föld összekapcsolását jelképezi. Alsó öt szintje a Föld, felső három szintje az Ég vagyis a szellemvilág szimbóluma.

Minden szint a tökéletesség felé vezető út egy-egy állomásának felel meg. A zarándokok kilencszer járják körbe az épületet, mielőtt felérnek a központi sztúpához, a Nirvána szimbólumához. A 9-es szám fontos jelentéssel bír, benne van minden szám energiája 1-9-ig.
 

Szerencsét hozó kéz
 

A legenda szerint, ha valaki meg tudja érinteni az egyik buddha szobor kezét, akkor szerencséje lesz. Ám a helybéliek óva intenek a kezek fogdosásától, ugyanis az egyik buddha szobor keze hibásan lett összefaragva és nem szerencsét, hanem balszerencsét hoz. Azt viszont senki sem tudja, hogy melyik szobor keze ez.