Harc a sötét hatalmak ellen

Harc a sötét hatalmak ellen

A sátán név héber eredetű, „ellenséget” jelent. A Bibliában Jób könyvében jelenik meg először. A Magyar Katolikus Lexikon szerint, a Sátán az Ördög elnevezése, aki angyal volt, de föllázadt Isten ellen. Tagad minden jót, és az embereket kárhozatba akarja taszítani. A Luciferként is emlegetett gonosz, az első emberpárt is elfordította Istentől. Gary Thomas atya, kaliforniai lelkész Rómába indult, hogy kitanulja az ördögűzés mesterségét és szembeszálljon a pokoli erővel.

Néhány nappal ezelőtt láttam egy izgalmas filmet, amely a gonosz erőkről, a megszállottságról és a sötét hatalmak elleni harcról szól. Az amerikai Michael Kovak, papi szemináriumi hallgató, a püspök utasítására Rómába megy, hogy kitanulja az ördögűzés mesterségét. A fiatal férfi, aki még papi hivatásában sem teljesen biztos és nem hisz a természetfölötti erőkben, vonakodva beiratkozik az egyik vatikáni egyetemre. Egy idős, olasz pap tanítványaként, számtalan ördögűzésen vesz részt, és egészen más szemszögből kezdi látni a világot, a jót és a gonoszt. A rítus című thriller parádés szereposztással bír, az öreg ördögűzőt például a kiváló színész, Anthony Hopkins, a fiatal pap apját pedig Rutger Hauer alakítja.

Azt gondoltam, hogy a film, csak a fantázia szüleménye és feldolgozza az örök témát, mely rengeteg embert foglalkoztat, a jó és a rossz küzdelmét. A téma után olvasva azonban kiderült, hogy a film alapjául szolgáló könyv, valós eseményeket mutat be. A rítus című film, Matt Baglio újságíró, The Rite: The Making of a Modern Exorcist (A rítus: A modern ördögűző születése) című könyvének adaptációja. A könyv főszereplője egy kaliforniai pap, Gary Thomas atya, aki felsőbb utasításra a Vatikánba megy elsajátítani az ördögűzést.

Gary Thomas valós személy. A kaliforniai, San Jose-i püspökség hivatalosan kinevezett ördögűzője. Baglió, a könyv írója, részt vett egy ördögűzéssel foglalkozó szemináriumon a Vatikánban. Itt találkozott Gary Thomas atyával, barátok lettek és az atya segítségével Baglio is tucatnyi ördögűző szertartáson vehetett részt. Amikor Beau Flynn és Tripp Vinson producerek tudomást szereztek a könyv előkészületeiről, megvették a szerzőtől a filmkészítés jogát, Michael Petroni írta a forgatókönyvet, aki igénybe vette Baglio segítségét is. A film egyházi körökben vegyes fogadtatásra talált.

Furcsa sugallatok, rossz közérzet

Egy katolikus magazin interjút is készített az atyával, aki elmondta, hogy egy démon, akár egy egész házat is képes kisajátítani magának, ahol a lakók rosszul érzik magukat, folyamatos szorongás lesz úrrá rajtuk és nem tudják, mi lehet ennek az oka. Az, hogy valakiben benne van egy démon, az téves elképzelés. A megszállást nem úgy kell elképzelni, hogy a gonosz betelepszik valaki testébe, hanem úgy, hogy a kiszemelt személyhez kapcsolódik, folyamatosan mellette van és sugall neki, rajta keresztül nyilvánul meg. A megszállott nem képes racionális döntésekre, nem ura a testének és elméjének.

A megszállottság jellemző tünetei: az illető rosszul érzi magát templomban vagy megszentelt tárgyak körében, számára ismeretlen nyelven beszél, megjósol jövőbeli eseményeket, megváltozik a hangja, az arca. Az ördögűző szertartás körülbelül 40-50 percet vesz igénybe, az imádságok és a szövegek latinul hangzanak el. Ahhoz, hogy védve legyen egy ördögűző személy, mélységes hittel kell rendelkeznie, sokat kell imádkoznia és erkölcsösen, törvényeket betartva kell élnie.

Gary Thomas atyához számtalan olyan ember fordult furcsa panaszaival, akiket gyermekkorukban bántalmazás vagy szexuális erőszak ért, akinek a családjában előfordult öngyilkosság. Mindenféle trauma kaput nyithat a démonoknak. Az atya együttműködik pszichiáterekkel és pszichológusokkal is.

Manapság egyre több ember kóstol bele a bálványimádásba, a tiltott szerek használatába és ahogyan csökken a hit, úgy növekszik a sötétség. Szerzetesek és apácák között is előfordul olyan, akit megszáll egy démon. Az atya praxisában előfordult olyan szerzetes, akinek a szülei sátánisták voltak, csak a férfi később megkeresztelkedett és a beállt a rendbe.

A hit, az élethez való pozitív hozzáállás, a szeretet segít abban, hogy magasabb rezgésszintre kerüljünk, amelyen a gonosz lelkeknek nincs befolyása.

„A megszállottság, okozza akár démon, elementál vagy meghalt emberi lény, csak akkor jöhet létre, ha megvannak a feltételei: azaz, ha az egyén a behatolni kívánó valakivel vagy valamivel egyező frekvencián vibrál.”

/ Kyriacos C. Markides/