Hátborzongató babák

Hátborzongató babák

A babák a kislányok legkedvesebb játékai. Öltöztethetik, tologathatják, etethetik őket, kipróbálva az anyai szerepeket. De mi van akkor, ha egy játék önálló életre kel? Mozog, sír, suttog és a gazdáját a frász töri ki.

Mandy, a porcelánbaba

Mandy-t 1910 és 1920 között gyárthatták Angliában vagy Németországban, 1991-ben került a Quesnel Múzeumba, Kolumbiába. Egy rémült polgár akart tőle szabadulni, ő adományozta a múzeumnak a babát. Elmondta, hogy rendszeresen babasírást hallott a pincéjéből, egészen addig, amíg a porcelánbabát el nem ajándékozta. Nem tudta megmondani, hogy a baba kié lehetett, amikor megvette a házat, akkor találta.

Az adakozó végre háborítatlanul élhetett az otthonában, ám a múzeum dolgozóinak élete fenekestül felfordult a furcsa baba érkezésével. Az alkalmazottak beszámoltak róla, hogy olykor furcsa lépések zaját hallják, az irodai eszközök mindig máshová kerülnek másnapra, mint ahol hagyták őket és a szendvicsek, ételes dobozok is eltűnnek, majd felbukkannak az épület más-más pontjain.

A múzeumnak Mandy elhelyezésével is meggyűlt a baja. Nem lehetett egy vitrinbe tenni más babákkal, mert azokban rövid időn belül kár keletkezett. A látogatók hátán is feláll a szőr a játékbabától, többen jelezték már a múzeumnak, hogy olyan, mintha a baba követné őket a szemeivel, és ha fotózni akarják, a szemei megvillannak.

 

Az elátkozott Joliet

Az elátkozott baba egy Anna nevű nő birtokában van, aki az anyjától kapta. A játék már több mint 100 éve a családjuké, a hagyomány szerint generációk óta az anyák a lányaiknak ajándékozzák. Anna elmondása szerint a babát 4 szellem lakja, éjjelente több gyermek sírását is lehet hallani a baba felől.

A babát még Anna dédnagymamája kapta ajándékba egy családi baráttól és a Joliett nevet adta neki. Joliet érkezése után a családban tragédiák, balesetek történtek.

Közben a dédmama kislányból felnőtt nővé érett, férjhez ment és egy kisfiúnak adott életet. A fiúcska azonban a harmadik napon életét vesztette. Később egy kislány is született, ő életben maradt. Azóta ez jellemzi a család nőtagjainak életét. Mindig két gyermekük születik, egy fiú és egy lány, de a fiúk korán meghalnak.

Anna dédanyja észrevette a babából áradó furcsa erőt, majd hallotta sírni és felismerni vélte a sírásban elhunyt fia hangját. A babát féltve őrizte ezután, mert meg volt róla győződve, hogy elhunyt kisfia szelleme lakja. Amikor a lánya felnőtt, féltő gonddal bízta rá a játékbabát.

A dédanya lánya, vagyis Anna nagymamája átélte ugyanazt a fájdalmat, amit anyja, neki is korán elhunyt a fia. A baba felől eztán két különböző sírást lehetett hallani. Biztosak voltak benne, hogy mindkét eltávozott fiúgyermek szelleme a babában rekedt. Elkezdtek félni a babától, arra gyanakodtak, hogy el lehet átkozva és köze van a fiúk halálához. Szívük szerint megszabadultak volna tőle, de nem merték megtenni, féltek az átoktól.

Sajnos a fiúgyermekek halálestei a többi generációban is megismétlődtek, többek között Anna is elveszítette a fiát és most attól retteg, hogy a lányának át kell majd adnia Joliet.

Próbált már segítséget kérni, de az emberek többsége nem hiszi el a babáról szóló történetet és a csecsemősírást sem hallja a családtagokon kívül senki.

 

Annabelle, a démoni baba

A Démonok között című film ihletője Annabelle baba. Egy valós játékról van szó, mely a filmben démonibb külsőt kapott, a hétköznapokban egy vitrinben lakik a Warren házaspár okkult múzeumában, Connecticut-ban.

A házaspár előtt a baba egy ápolónőnek tanuló, Donna nevű lányé volt. Az édesanyjától kapta a 28. születésnapjára, aki egy használt játékokkal foglalkozó boltban vette. Donna szobatársa volt az, aki néhány nap múlva észrevette a baba furcsaságait.

Annabelle gyakran helyet változtatott. Letették az egyik szobában, mire hazaérkeztek a másikban találták meg. Egy nap az egész lakásban ceruzával írott cetliket találtak, „Segíts!” felirattal. Mivel a babán kívül senki nem volt a lakásban, míg haza nem értek, állították, hogy az üzeneteket Annabelle írta.

A lányok segítséget kértek egy médiumtól, aki egy szeánsz alkalmával kiderítette, hogy a babát egy Annabelle Higgins nevű, 7 éves kislány szállta meg, aki egykor az ingatlanban halt meg. A lányok barátját Lou-t egy alkalommal a baba éjszaka megtámadta, elmondása szerint fojtogatta és összekarmolta. Ekkor vették fel a kapcsolatot a rémült fiatalok a Warren házaspárral, akik szelleműzéssel foglalkoztak és egy okkultista tárgyakat kiállító múzeumot üzemeltettek.

A házaspár elvitte magával a babát és kiállította a múzeumban. Warrenék szerint a baba sokszor mozog, változtatja a testhelyzetét a vitrinben és hiába zárták el, így is számtalan tragédiát okozott. A múzeum látogatói közül egy pár, akik kigúnyolták a baba képességeit, a hazafelé vezető úton motorbalesetet szenvedtek. A papot, aki megnézte Annabelle-t, autóbaleset érte.

 

Babák szigete

Xochimilco-ban, Mexikóvárosban található a Babák szigete. Ez egy mesterséges sziget, ahol fákon, a kerítéseken öreg, törött, félszemű, félkarú, ijesztő kinézetű babák lógnak. Némelyik kopasz és rendkívül koszos, a hajas babák fején is csak kóbor hajcsomók láthatók. A földön elhagyott karok és lábak hevernek, kevés bizarrabb hely létezik ennél.

A sziget egykori tulajdonosa Don Julián Santana, egy helyi farmer volt. A legenda szerint 1950-ben látott egy kislányt megfulladni a csatornában és az ő szelleme kísérteni kezdte a szigetet. A megrémült, Don Julián babákat kezdett gyűjteni, hogy megvédje magát a lány szellemétől. Összeszedte a játékbabákat még a környező kukákból is és felakasztotta őket a sziget körül, mint valamiféle hátborzongató karácsonyfadíszeket. Fél évszázad alatt, több mint 1500 babát halmozott fel. A legrégebbi még mindig ott van, a fészer bejáratnál lóg.

Santana szívrohamban halt meg 2001-ben, egy kis fehér kereszt jelzi a sírját a víz közelében. Az unokatestvére Anastasio él a szigeten és fogadja a turistákat.
Állítása szerint éjjel a babák életre kelnek és suttognak, mozognak. Szellemvadászok tömegei jártak már a szigeten, de nem igazán fedeztek fel paranormális jelenséget. Lehetséges, hogy a legenda csak turistacsalogató, de a hely kétség kívül rémséges.