Honnan erednek a varázsigék?

Honnan erednek a varázsigék?

A bűvészet legvarázslatosabb része, amikor a bűvész előhúzza a varázspálcáját és pár suhintás közepette azt mondja: „Abrakadabra”. Előbújik az üres kalapból egy nyuszi, vagy kiröpül belőle egy galamb. Vajon honnan származnak a különféle varázsigék?

Hókusz Pókusz

Nem teljesen tisztázott az eredete, de egyes feltételezések szerint a hoc est corpus meun kifejezésből származik, jelentése: ez az én testem.

Az a felvetés is napvilágot látott, hogy ez csak egy hamis varázsige. Kiforgatott, értelmetlen latin szavakból tevődik össze. Azért használták a középkori varázslók, hogy hitelesebbnek tűnjenek.

Abrakadabra

A szó feltehetően a 2. századból származik, Quintus Serenus Simonicus római orvos használta gyógyításra. Az orvosságok mellé ezt a varázsigét is elmondta, illetve a szó rákerült egy amulettre. Az amulett tölcsér alakú volt, azért, hogy a démoni betegség a tölcsér által kifolyhasson a szervezetből. Ezt az amulettet a betegnek a nyakában kellett viselnie.

Más elméletek szerint a kaldeus abbada ke dabra kifejezésből származik, melynek jelentése: megsemmisül, mint a szó.

A varázsige egy gnosztikus (korai keresztény) istenség nevéből is eredeztethető. Abrax az év istene volt, mert névbetűinek értéke 365-re jön ki. Jó és gonosz volt egyszerre, egyik kezében korbácsot, másikban pajzsot tartott.

Sim Sala Bim

Először Harry August Jansen, művésznevén Dante a mágus használta ezt a kifejezést a 20. század elején. Azt állította, hogy a szavak jelentése „ezer hála”, ezzel köszönte meg a tapsot a közönségének.

Gyermekmondókákban, mesefilmekben is megtaláljuk a kifejezést, melyet gyakran fordítanak magyarra így: „Csiribú-csiribá”. Valójában ez egy halandzsa.

Eszembe jutott egy vicc, a benne szereplő helyzetet szerintem sokan átéltétek.

Egyik szomszédasszony a másiknak:
- Tegnap voltam egy fantasztikus előadáson, ahol egy varázsló csak kiejtette a száján, hogy "Szim szala bim" és erre minden eltűnt körülötte.
- Ez nekem nem újdonság - mondja a másik. – Én, ha csak kiejtem a számon azt a szót, hogy "mosogatás", akkor abban a pillanatban eltűnik az egész családom.