Kísértetjárta helyek Írországban

Kísértetjárta helyek Írországban

Kísértetekről szóló históriák emberemlékezet óta léteznek. Számtalan látható és láthatatlan szellem, kísértetjárta ház és kastély található a szeles és gyakran borongós Írországban.

Az egyik legrégibb ír hagyomány a családi kísértetekhez kötődik, akik nem csak emberi alakot öltenek. A tradíció szerint a szellemek jelzik a közelgő halált.

 A Gormanston család címerében egy futó róka található. A rókát tekintették a halál hírnökének. Amikor 1860-ban a 12. őrgróf halálán volt, a kastély ablakai alatt több rókát láttak. Húsz évvel később, a 13. őrgróf halálakor is több rókát látott a személyzet az udvaron.

Egy másik ír család meggyőződése volt a 17. században, hogy fantomszerű női alakok jelzik a hamarosan beköszönő véget. Síró hangokat hallottak és női alakokat láttak a haldokló körül.

Hátborzongató házak

Egy James Haddock nevű farmer, 1650 körül halt meg a Belfast melletti Malone nevű faluban. Végrendeletében kikötötte, hogy halála után az értékes birtok a feleségéé és a fiáé legyen. A végrendeletet végrehajtó férfi azonban szemet vetett a nagy vagyonra és megkörnyékezte az özvegyet, akit később feleségül vett és született egy fiuk is. A végrendeletet megváltoztatta és mindent a közös gyermek örökölt.

James Haddock szelleme nem tudott nyugodni és megkísértette egyik régi barátját, akinek megjelenve azt mondta, segítsen a fiának visszaszerezni a jogos örökségét. A megrémült barát két plébános segítségét kérte, akik elhitték a történetet és segítettek felkeresni a kapzsi végrehajtót, majd visszakövetelték tőle a hazugsággal kicsalt birtokot. A férfinek esze ágában sem volt visszaadni a jogtalanul szerzett vagyont, úgyhogy végül az ügy, bíróságra került.

A 19. században Kilkenny megyében, egy - régen katonai barakként funkcionált - házban halottak többször köhögést, és menetelő lábak dobogását. Sőt egy ízben, egy Bibliát olvasgató alakot is láttak itt. 1880-ban a házban tartózkodó két hölgy éjszaka egymástól függetlenül köhögést hallott és olyan zajt, mintha szenet lapátoltak volna.

A Knocki látomás

1879. augusztus 21-én a Mayo megyei kis faluban, Knockban, a templom oltárán aranyosan csillogó angyalok jelentek meg, akik körbevették az oltárképet. Azóta évente, közel egymillió hívő zarándokol el ide, 1979-ben II. János Pál pápa is meglátogatta a templomot.

Az elátkozott Leap-kastély

Az 1250 körül épült kastély az O’Caroll család tulajdonában volt hosszú évtizedekig. Mikor a család feje, Mulroney O’Caroll 1532-ben elhunyt, ahogy az lenni szokott, az örökösök hatalmi és öröklési vitába keveredtek. Teige O’Caroll megrohamozta a kápolnát és éppen szent rítust bemutató, szerzetes bátyja hátába tőrt döfött, aki belehalt sérüléseibe. Utolsó szavaiban ígéretett tett arra, hogy bosszúból örökké kísérteni fogja öccsét és mindenkit, aki a kastélyba beteszi a lábát. Évszázadokkal később is, rendszeresen lehetett látni gyertyafényt a romos kápolna épületében.

Redmond Hall

Írországban Wexford megyében található az a ház, melyet csak a legbátrabbak mernek megközelíteni. A Loftus-ház, eredetileg Redmond Hall néven épült a 14. században. A 18. században a ház a Charles Tottenham és családja tulajdonába került. Egy viharos éjjelen, egy különös vendég érkezett a birtokra, aki a vihar elől bebocsátást kért éjszakára. A vihar napokig nem szűnt. A család kártyázással múlatta az időt, a játékba a vendég is beszállt. Charles Tottenham lánya Anne, különös dolgot vett észre mikor egy leesett kártyalap után nyúlt. A vendég lábai helyén paták voltak, amitől a lány ijedtében felsikított. A lény levette köpenyét, megjelent ördög mivoltában, majd egy tűzgolyó képében a mennyezeten át eltűnt. A lány mind testileg mind szellemileg elkezdett megváltozni. A teste eltorzult, elutasította az ételt és az italt, a szobájába zárkózott, mindenkit került. Szellemek járták a házat, a tárgyak maguktól mozdultak meg. Charles Tottenham úgy döntött, hogy egy katolikus paphoz, Thomas Broaders atyához fordul segítségért. Thomas atya, két napig tartó ördögűzést végzett a házon A két nap alatt furcsa dolgok történtek a ház körül. A madarak az ablakoknak csapódtak, esett az eső, de csak a ház felett. Az ördögűzés sikeres volt.

A későbbiekben ott vendégeskedők azonban ismét hallani véltek démoni hangokat és elsuhanó árnyakat láttak.