Médium-detektívek

Médium-detektívek

A rendőrök munkáját világszerte segítik látnoki képességekkel rendelkező emberek. Külföldön médiumok bevonása bűnügyekbe elég gyakori, de hazánkban is volt már példa arra, hogy így sikerült egy eltűnés vagy gyilkossági ügy végére pontot tenni.

A 20. század egyik legeredményesebb médium-detektíve volt a holland Gerard Croiset, aki harmincas éveiben fedezte fel látnoki képességét. Számos rendőrségi ügyben kérték a segítségét. Sokszor el sem kellett utaznia egy-egy bűntény helyszínére, egy fotó, ruhadarab vagy egyéb tárgyi bizonyíték elegendő volt számára, hogy megérezze mi történt.

1958-ban, egy pár vörös cipő megérintése után elmondta, hogy a lábbeli tulajdonosát, egy szép hölgyet meggyilkolt egy kócos hajú férfi, egy tóhoz közeli nagyvárosban. Később kiderült, hogy a cipőket egy Marilyn Sheppard nevű nő viselte, akit az Erie-tó partján fekvő Clevelandben gyilkoltak meg 1954-ben. A bűncselekménnyel a nő férjét vádolták meg, aki tíz évet töltött börtönben, de végig azt állította, hogy nem ő ölt, a valódi gyilkos, egy dús, kócos fekete hajú férfi volt, aki őt is összeverte. Az igazi tettes soha nem került elő, a bíróság 1966-ban megsemmisítette a férj ellen hozott ítéletet, ebben szerepe volt a holland médium megérzéseinek is.

A parafenomén felkeltette az amerikai rendőrség figyelmét is, egyre többször kérték a segítségét külföldről. 1961-ben egy négyéves, brooklyni kislány eltűnésének ügyében segédkezett. Croiset már a rendőrséggel folytatott telefonbeszélgetés során érezte, hogy a gyermek meghalt, leírta az épületet is, ahol a testet megtalálhatják. Amikor megkapta a gyermek fényképét és néhány ruhadarabját, további információkkal szolgált. A rendőrség még aznap megtalálta a kislány élettelen testét ott, ahol Croiset mondta.

Építőmunkásból lett pszi-detektív

Peter Hurkos, szintén holland származású volt, építőmunkásként dolgozott. Médiumi képességei azután törtek felszínre, hogy munka közben lezuhant egy épület negyedik emeletéről. Nem csak holland bűnügyeket derített fel, közel 17 országban vett részt nyomozati munkákban.

Nyomdászinasból jós, jósból rendőr

Kele János, a „léleklátó” Pécsen született 1900-ban. Családja szegény volt, tanulmányai befejeztével a fiatalember nyomdászinasnak állt. A nyomdában vette észre, hogy a kéziratok olvasásakor szinte maga előtt látta a szerzőket, akikről sugallatszerűen információkat kapott. A II. világháború megakasztotta képességei kiteljesedését, állástalanná vált, Budapestre utazott, hogy szerencsét próbáljon, de nem járt sikerrel. 1923-ban Berlinbe utazott barátaival, ahol alkalmi munkákból tartotta fenn magát és elkezdett tenyérjóslással foglalkozni. Híre viharos gyorsasággal terjedt, rengetegen jártak hozzá.

1935-ben visszatért Magyarországra, rendőrtisztviselő lett a Budapesti Rendőrkapitányságon. Vidékről is keresték, ha egy-egy bűntény során elakadtak, mert híre ment kiváló képességeinek.

Zsarnovszky János 72 éves nyugdíjas eltűnt a lakásáról, és semmi életjelet nem adott magáról. A bejelentés utáni napon a Sajó parton egy kalapot találtak, amelyben a hozzátartozók felismerték az eltűnt személy tulajdonát, úgy vélték, az idős férfi a Sajóba ölte magát. A Sajó medrében napokon át keresték a holttestet, de sehol nem találták. Az idős bácsi hozzátartozói ezután Budapestre utaztak, és felkeresték Kele János léleklátót.

Kele a hozzátartozóknak a Sajó – Fecskeszög környékét, közelebbről a kotrógépet jelölte meg a holttest helyéül.. Erre újra keresni kezdték a homokkotró és a Fecskeszög környékén az idős férfi testét, de nem találták. Újból elmentek Kele Jánoshoz, aki ismét a már említett helyet jelölte meg, de az újabb keresés sem vezetett eredményre. Másfél év elmúltával a Sajó- Fecskeszögtől kicsit délebbre egy erősen oszlásnak indult férfi holttestet találtak. A hozzátartozók felismerték benne édesapjukat, Zsarnovszky Jánost.

Napjaink legismertebb médiuma

Napjainkban a legismertebb médium, aki egy televíziós sorozat mintájául szolgál, az angol Alisson DuBois. Allison, a valóságban nem Amerikában, hanem Angliában dolgozik egy rendőrségen, ám az, hogy egy repülőgép-mérnök felesége, és három lánya van, az igaz.

6 évesen fedezte fel, hogy látja az elhunyt lelkeket. Képességét adománynak tekinti, mellyel segíteni tud a holtaknak és az itt maradottaknak egyaránt. A rendőrségnél végzett munkája mellett könyvet ír, saját honlapja van és előadásokat tart.