Ómen – A film, amely rossz ómen volt a készítőknek és a szereplőknek

Ómen – A film, amely rossz ómen volt a készítőknek és a szereplőknek

Baljóslatú jelek tucatjai és tragédiák övezték az Ómen trilógia készítőit és szereplőit. A Hollywoodban keringő legendák szerint a filmet maga az ördög vonta hatalma alá és átkozottá vált minden hozzá kötődő személy élete.

Az Ómen trilógia valószínűleg minden idők legismertebb horror mozija. Szinte nincs olyan ember, aki ne látta volna valamelyik részt, vagy ne hallott volna a történetről. Az első rész a leghíresebb mind közül, amelyben egy jólszituált üzletember és felesége első gyermeküket várják, ám a szülés közben tragédia történik, a gyermek életét veszti, a férj pedig, nem meri ezt elmondani feleségének. A kórházi pap azt tanácsolja a férjnek, hogy fogadják örökbe azt az egészséges újszülöttet, aki a születése közben az anyját veszítette el. A férfi elfogadja a lehetőséget és a gyermeket saját fiaként mutatja meg a feleségének. Ahogy a kis Damien cseperedik, egyre több furcsaság történik körülötte, ami egy idő után az asszonynak is feltűnik.

Elátkozott mozi

Az első rész forgatása idején számos baljós esemény és tragédia történt. A film egyik jelenetében villám sújt a templom tetején lévő keresztbe, mely lezuhanva felnyársalja a papot. Ezért is különös, hogy a főszereplő, Gregory Peck Londonba tartó repülőgépébe villám csapott és majdnem lezuhant. A római forgatások ideje alatt Harvey Bernhard producert is csak a szerencse mentette meg egy mellette becsapódó villámtól. Pár nappal később Richard Donner rendezőt egy autó elütötte, majdnem elveszítette az egyik lábát.

Ennyi borzalmas figyelmeztetés is elegendő kellett volna, hogy legyen a film készítői számára, de sajnos az óriási kasszasiker reményében nem álltak el a trilógia elkészítésétől.

A borzalmak tovább folytatódtak

Hónapokkal később, amikor már csak utómunkálatokat végeztek a kész filmen, újabb különös tragédia történt. John Richardsont, a speciális effektekért felelős szakembert durva autóbaleset érte. Barátnőjével utaztak, amikor frontálisan ütköztek egy másik járművel Belgiumban. Barátnője életét vesztette, méghozzá éppen úgy, mint azt az Ómen első részének végén láthatjuk, lefejezte egy elrepülő alkatrész. Amikor John magához tért az ütközés után és felnézett, megpillantott egy közúti táblát, rajta a felirattal, hogy a következő város 66,6 kilométerre van. Mint tudjuk, a 666-os szám az ördöghöz köthető.

Zavarodott állatok

A filmben használt, speciálisan kiképzett állatok is furcsán viselkedtek a stáb emlékei szerint. A kutyák végig agresszívek és izgágák voltak a temetőben forgatott jeleneteknél, s az amúgy kedves és szelíd állatok véresre harapdálták az idomárokat.  A filmben oroszlános jelenet is lett volna, de az oroszlánok viselkedése annyira vaddá és életveszélyessé vált, hogy a stáb bele sem kezdett a forgatásba, az oroszlánok végül nem kerültek bele a filmbe.

Az ómen-átok öröklődik

2006-ban elkészítették az Ómen felújított változatát. „Nem lenne szabad ezt a filmet megcsinálni!” John Moore a remake verzió rendezője nyilatkozta ezt, aki egy nap hűlt helyét találta a leforgatott jeleneteknek. A kazetták üresek voltak, a számítógép pedig, állandóan az „Error 666” hibaüzenetet jelezte.

A rettegő színészek

Az anya szerepére felkért Rachel Weisz nemet mondott a szerepajánlatra. A dadát játszó Mia Farrow pedig, egy Szűz Mária medállal a ruhája alatt csinálta végig a forgatást. Folyamatosan félt a film forgatása alatt, egy spiritiszta barátját meg is kérte, hogy tegyen rá védelmet.

Talán csak reklámfogás az átok története?

A film készítőinek és a marketingeseknek később az az ötletük támadt, hogy a baljós históriákat felhasználják a film reklámkampányában. Joggal gondolhatjuk, hogy az egész hátborzongató sztori a baljós esetekről csak kitaláció. Ezt a feltételezést részben alátámasztja, hogy maguk az érdekeltek sem mindig egymással egyezően nyilatkoztak a történtekről.

Azonban ha olvasgatunk a tragédiák körüli eseményekről, kiderül, hogy az ómen-átok már a forgatás előtt elkezdődött. Gregory Peck, a főszereplő fia nem sokkal a filmfelvételek előtt lett öngyilkos.

Átok ide vagy oda, a horror trilógia hiába tekint vissza közel 40 éves múltra, még mindig izgalmas szórakozást jelentő alkotás.