Poltergeistek, a zajongó szellemek

Poltergeistek, a zajongó szellemek

A kopogó szellemeket nem lehet látni, csak hallani. Tárgyakat dobálnak, zörögnek, néha emberi hangon motyognak. Mi lehet a magyarázat? Valóban szellemek vagy csak elfojtott feszültségek kirobbanásai?

A poltergeistekről a legrégibb írásos emlék Kínából, 900-ból származik. A szellemek tevékenysége kopogásban, tárgyak dobálásában, testi fájdalom okozásában nyilvánul meg. A jelenségek általában egy személyhez köthetők, akinek mindig a jelenlétében következnek be a furcsa események. A parapszichológusok többsége úgy gondolja, hogy a rémisztő történéseket egy-egy ember nagyfokú belső feszültsége váltja ki, a düh keltette energia felhalmozódás telekinezist (tárgyak mozgatását) eredményez.  Ennek a magyarázatnak volt a támogatója a magyar származású Fodor Nándor parapszichológus is. Számtalan feljegyzett eset azonban ellentmond ennek az elméletnek.


A mulhouse-i eset

Egy fiatal francia házaspár, Thierry és Carla három éven keresztül éltek a poltergeistek szüntelen támadásai között, amikor is nem bírták tovább és segítséget kértek Dr. Fleur fizikustól, aki további segítséget vett igénybe a németországi Pszichológiai és Lélekgyógyászati Intézettől. A tudósok ellenőrizték a házaspár otthonának hőmérsékletét. A szobákban, kikapcsolt fűtés mellett 27 Celsius- fok volt. A felszerelt hőmérséklet-érzékelő berendezések a jelenségek alatt értékelhetetlen ábrákat rajzoltak ki.

Carlaról kiderült, hogy egész kicsi gyermekkorától kezdve furcsa képességei voltak, ötéves korától képes volt észlelni a környezetében élő nők várandósságát. Nagyon jó előérzetei voltak. Egyszer pedig, barátaival bennragadt egy üres házban, nem tudták kinyitni az ajtót, pedig azon nem is volt zár. Egy járókelő engedte ki őket. Az évek óta kísértő szellemek olykor jéghideg kézzel fojtogatták Carlat, szőnyegeket emelgettek, ajtókat csapdostak a lakásban.

A vizsgálatot végző szakemberek egy ouija-tábla (szellemidéző abc-s tábla) segítségével megállapították a szellem nevét, Henrinek hívták. Hipnotizálták Carlat, mely során egy ágy alatt lévő üzenetről kapott információt. Amikor a lakásban lévő ágyat eltolták, alatta egy papírdarabot találtak olyan ábrákkal, melyek napokkal előtte Carla combján is megjelentek.

A francia pár nagyon féltette a 4 éves fiukat, rettegtek tőle, hogy a kis Jean, maradandó lelki károkat szenved a félelemtől. A kisfiú éjszakai látogatókról kezdett beszélni, akik az ágya mellett álltak. Mivel senki nem tudott rajtuk segíteni és a poltergeist- esetek szaporodtak, a család úgy döntött, elköltöznek az Antillákra. A repülőtéren Carla táskájából az összes irat eltűnt, a gépre mégis felengedték. Néhány héttel később az új lakásukban, az ágy matraca alatt megtalálta az elveszett okmányait.

Az amhersti cipész sógornőjének története

Kanadában a leghíresebb poltergeist- tevékenységet 1878-ban Amhertsben észlelték. Egy Daniel Teed nevű cipész kis kunyhójában bútorok kezdtek mozogni és durranások hallatszottak. Teed sógornőjéhez Estherhez, orvost kellett hívni rosszullét miatt, az orvos jelenlétében is mozogtak a tárgyak, sőt felforrt egy vödör hidegvíz a szeme előtt. Később, amikor a sógornő elment otthonról, a házban minden elcsendesedett, amikor azonban hazajött, a zajok újra elkezdődtek.
Ezek után a település baptista szerzetese azt javasolta a nőnek, hogy hagyja el a házat. El is költözött az egyik szomszédjához. Eleinte minden rendben ment, aztán a szomszéd házában is mozogni kezdtek a tárgyak.

Kopogó szellemek Dél-Afrikában

1921-ben Fokföld nyugati tartományában Blaauwvleiben, a keresztény lányok ifjúsági szállóján napi rendszerességgel, hónapokon keresztül mozgott egy szekrény. Olyan volt, minta egy láthatatlan kéz verdesné a padlóhoz a közepes méretű szekrényt. A helyszínen lévő kutya mindig hevesen ugatni kezdett, mielőtt a szekrény mozgásba lendült volna. A jelenségek olyan váratlanul szűntek meg, mint amilyen váratlanul megjelentek.

Poltergeistek egy haldokló asszonynál

1921-ben, a Salzburghoz közeli Hopfgartenben, egy óramester házában történtek furcsa események. A mester második felsége rákos beteg volt és haldoklott. Annyira legyengült állapotban volt, hogy már mozogni sem tudott. Az ágyon fekvő nő körül könyvek, egy mosdótál és egy csésze kezdett repkedni. A kihívott rendőr is látta az estet. A nyomozás során a hatóság kiderítette, hogy a hölgyert mostohafia hipnotizálta, hogy könnyítsen fájdalmán. A férfit bizonyíték hiányában felmentették. Miután az órás felesége elhunyt, a hátborzongató jelenségek is abbamaradtak.

A település lakói közül többen szemfényvesztésről beszéltek, de a rendőr, aki látta az esetet elmondta, hogy a nő már annyira gyönge volt, hogy a kezét sem tudta felemelni, nemhogy tárgyakat mozgatott volna, az ágy közelében pedig, az asszonyon kívül senki sem tartózkodott.

„Járkáló” szekrények Skóciában

1960 novemberében Skóciában, egy Sauchie nevű városban békésen vacsorázott egy öttagú család, amikor a nehéz pohárszekrény elmozdult a fal mellől, éjszaka pedig, hangos kopogások hallatszottak a lányok hálószobájából. A család másnap kihívta a helyi papot, aki az elmeséltek alapján a 11 és a 9 éves kislányok gyerekcsínyére gyanakodott. Folyamatosan figyelte a lányokat, ám a kopogás folytatódott és egy ágyneműs szekrény felemelkedett.

A pap folyamatosan figyelte a családot és kiderítette, hogy a 11 éves Virginia jelenlétében történnek a fura események. A poltergeist- jelenségek egészen addig folytatódtak, amíg idősebb korában Virginia elhagyta a várost. A ház elcsendesedett és Virginia új lakhelyén sem jelentkeztek a történések.

Egy történet a családi legendáriumból

Megboldogult Nagymamám, akiről más több cikkemben írtam, fogékony volt a misztikus jelenségekre. Még gyermekkoromban mesélte el ezt a történetet.

Friss házasként egy este egyedül volt otthon, mert Nagyapám késő estig dolgozott. Várta egy darabig a férjét, de elálmosodott, megmosakodott és lefeküdt. Arra ébredt, hogy az utca felől cipősarkak kopogását hallja, amelyek egyre közeledtek, aztán kulcs csörgött a zárban. Arra gondolt, hogy biztosan a szomszéd tisztviselőnő érkezett haza.

Percekkel ezután kinyílt majd becsapódott a bejárati ajtó, léptek dobogtak a fürdőig, aztán vízcsobogás hallatszott. Minden bátorságát összeszedve kiment a fürdőhelyiségbe megnézni a zaj forrását, de nem látott semmit és a víz sem folyt.
Nagy nehezen elaludt, nem is tudta megmondani mennyi idő telt el, de ismét lábak dobogására ébredt, a léptek közeledtek az ágyhoz. A szemét ki sem merte nyitni. Egyszer csak leült mellé valami vagy valaki, az ágy érezhetően megmozdult. Felsandított és látta, hogy be van nyomódva a heverő egy helyen, de nem látott ott senkit. Még jobban megrémült, elkezdett imádkozni.

Kis idő múlva a jelenség megszűnt és soha többé nem ismétlődött meg. Próbálta megfejteni a jelenséget, de soha nem jött rá, mit akartak ezzel üzenni neki.

Mi lehet a magyarázat?

A fenti történeteket olvasva látható, hogy a zajos, rémisztő jelenségek általában egy emberhez voltak köthetők. Igaz lehet a tézis, miszerint az adott személyekben felhalmozódott harag, düh okozhatja a tárgyak mozgását és a zajokat. Bár egy-egy esetben felmerül a gyanú, hogy a személyhez kötődött, földi közegbe ragadt szellem szeretne üzenni és segítséget kérni ilyen módon. Valójában lehet, hogy a harag nem is a médiumi képességekkel rendelkező, szellemvilágra fogékony egyénben van, hanem azokban a szellemekben, akik feldolgozatlan trauma, megoldatlan ügyek vagy az élet élvezeteihez való kóros ragaszkodás miatt itt maradtak.