Szörnyeteg vagy összeesküvés áldozata?

Szörnyeteg vagy összeesküvés áldozata?

Báthory Erzsébet a vérgrófnő

Az erdélyi fejedelem, Báthory István unokahúgáról, Báthory Erzsébetről, a mai napig nem lehet pontosan tudni, hogy igazak-e a róla szóló legendák. A históriák szerint több, mint 650 személyt gyilkolt, gyilkoltatott meg.

Egy hideg téli estén, 1610. december 29-én, Báthory Erzsébet éppen vacsorázott csejtei kastélyában, amikor Thurzó György nádor emberei rátörtek. Az 50 éves grófnőt elhurcolták a Vág völgyébe egy várba, ahol befalazták. Négy esztendőn keresztül, egészen 1614. augusztusában bekövetkezett haláláig sínylődött a vár fogságában. Egy apró nyíláson keresztül láthatta csak a külvilágból szűrődő fényt, senkivel nem érintkezhetett az őrségen és papokon kívül, ételt és italt is a résen keresztül kapott.

Mi volt a vád?

1610. tavaszán Magyarország nádorához súlyos vádak jutottak el a grófnőről, melyek szerint Báthory Erzsébet számos fiatal szűzlányt különféle módokon kínoztatott és megöletett. Első körben 34 tanút hallgattak meg, valamennyien megerősítették a szörnyű vádakat. A második körben meghallgatott 20 tanú szintén az úrnő ellen vallott.

Miután Erzsébet tudomást szerzett a vádakról, tiltakozást nyújtott be a Vas vármegyei káptalannál. Magával vitt tanúskodni egy gyászruhás asszonyt is, aki tanúvallomást tett, hogy leányát, Ungvári Zsuzsannát nem kínzások ölték meg, hanem egy súlyos betegség. A több tucatnyi tanú ellenében ezt az egy vallomást figyelembe se vették.

A szolgák vallomásai

A grófnő négy közvetlen szolgáját - mint bűntársakat - vallatásnak vetették alá. A korabeli források alapján nem nehéz elképzelni, micsoda kegyetlen tortúráknak voltak kitéve. Meztelenre vetkőztették őket, kezüket hátratéve összekötözték, kezeikre, lábaikra súlyokat erősítettek és egy kötéllel a magasba húzták őket. A kifordult vállizületek pokolian fájhattak. Nem meglepő tehát, hogy a „bűntársak”, a tortúra mihamarabbi befejezése érdekében Erzsébet ellen vallottak.

Vallomásaikban elmondták, hogy a grófnő nem egyszer tűvel szurkálta, verte és kínozta a fiatal szolgálólányokat és az okozott fájdalom szexuális örömet okozott neki. Ha a személyzet valamelyike hibát követett el, azt Báthory Erzsébet megkorbácsoltatta. Télen a hóra kiállított, meztelen lányokra hideg vizet öntetett, egészen addig, amíg azok meg nem fagytak. Haláluk után fürdőt vett a vérükben. Sokak szerint ezek a fürdők segítették megőrizni ifjúságát. Még ötven éves korában is Európa legszebb asszonyának tartották.

A vérfürdők biológiai cáfolata

A vér, mint azt a biológiai tanulmányokból is tudjuk, néhány perc alatt megalvad. Fizikailag is lehetetlen megmártózni egy sűrű, kocsonyaszerű anyagban, hacsak nem kevernek a vérhez valamilyen véralvadásgátlót.

Az ítélet

A grófnő közvetlen négy „bűntársát” halálra ítélték. Egyiküket lefejezték, majd máglyán elégették, a másik három ujjait tüzes fogóval kitépték, majd szintén máglyára dobták őket. A grófnőt pedig, a vár toronyszobájába falazták.

A holttestet megtaláló őrök szerint a grófnő halálakor ugyanolyan szépnek tűnt, mint befalazása előtt volt. A környék lakói még mostanság, négy évszázad után is gyakran látni vélik éjszakánként Csejte várának romjai között bolyongani.

A vérgrófnő a leghíresebb vámpír rokona?

Bizonyos források szerint a Báthory család rokonságban állt Vlad Tepessel, a havasföldi fejedelemmel, aki Dracula gróf néven vált hírhedté. A családtagok között találunk még szadistákat, alkoholistákat, gyilkosokat is.

Báthory Erzsébet nem is szadista volt, hanem egy összeesküvés áldozata?

Báthory Erzsébet az egyik legelőkelőbb magyar arisztokrata család gyermeke volt. Apja egy hadvezér volt, anyja az erdélyi fejedelem húga, férje pedig, Nádasdy Ferenc gróf. Miután Erzsébet férje 1604-ben elhunyt, óriási vagyon maradt az asszonyra. Ezt a vagyont szerette volna megszerezni Thurzó György nádor. A legendáknál megalapozottabb tudományos kutatások szerint Báthory Erzsébet soha nem követte el az ellene felhozott rémtetteket. A vizsgálatot egyetlen személy, egy csejtei katolikus pap indította el, aki azt mondta, álmában megjelent neki a grófnő fekete macska képében. A további bizonyítékokat szörnyű kínzásokkal szedték ki a szolgálókból, akik nyilván bármit állítottak, csak legyen már vége a borzalmaknak.

A grófnő ellen sohasem fojt le szabályos per, nem állították bíróság elé, annak ellenére sem, hogy ezt az akkori király, II. Mátyás kérte. A nádor mégis elítélte.

Szádeczky-Kardoss Irma több, mint két évtizede megjelent Báthory Erzsébet igazsága című művében leírta, hogy periratok és jegyzőkönyvek tucatjait olvasta el és feltűnőnek találta az iratokban a mélységes hallgatást a kor járványairól, melyek magyarázatot adnak a tömeges halálesetekre. Semmi másra nem alapozták a vádakat, csak a megkínzott szolgák vallomásaira és a mendemondákra

A nemesi udvarokban folyó gyógyító munka elsőszámú felelőse Nádasdyné Báthory Erzsébet volt. A kínzásokként emlegetett koplaltatás, csalánfürdő, meszes vízbe ülés mind-mind a kor bevett gyógyító módszerei voltak, a járványok idején. Mindazt, amit a vád kegyetlenkedésnek állít be, valójában egy segítő tevékenység volt.

A szolgálólányokat nem azért hozatta Báthory Erzsébet Csejte várába, hogy kínozza őket, hanem Európa első leánynevelő intézetét működtette a vár falai között, ahol a lányokat írni, olvasni tanították. A leánynevelő intézet mellett a grófnő ispotályt is fenntartott kastélyában, ahol a járványok áldozatait ápolták.

Hírünk a világban

A vérgrófnő története világszerte több művészt megihletett. Báthory Erzsébet a legismertebb magyarok közé tartozik. Huszonhárom életrajz, három ballada, hét színdarab, ötvenkilenc tanulmány és három opera ihletője.