Tutanhamon átka

Tutanhamon átka

A modern egyiptológia legnevezetesebb régészeti eseménye volt Tutanhamon fáraó sírjának feltárása. Számtalan történet szól a fáraó átkáról, mely azokat sújtja, akik részt vettek a sír felnyitásában. 

A sír feltárását Howard Carter régész kezdte meg, Lord Carnarvon angol nemes támogatásával. 1922 novemberében Carter egy lepecsételt ajtót talált, ezen átjutva egy másikat fedezett fel, ami mögött egy óriási terem rejtőzött. A terem zsúfolásig volt rakva művészi szobrokkal, ékszerekkel, székekkel, a sírberendezések mögött, több egymásba illesztett koporsóban nyugodott Tutanhamon fáraó holtteste. 

A legenda szerint az előkamrában Carter talált egy táblát, amin az állt: A halál fog lesújtani szárnyaival arra, aki megzavarja a fáraó nyugalmát. A táblát azonban soha senki nem látta rajta kívül, mert eltávolította, mielőtt az elijesztette volna a munkásokat. 

A mecénás halála

Lord Carnarvon nem láthatta meg a mesés leleteket, mert még mielőtt kihordták volna azokat, meghalt. Javában folyt az ásatás, amikor egy reggel megcsípte az arcát egy szúnyog. A borotválkozás során a csípés megsérült és napok alatt elfertőződött a seb. Lord Carvanon magas láztól szenvedett, rázta a hideg, az orvos már túl későn érkezett. A nemes támogató halálának pillanatában, kialudtak Kairó fényei. Pont ugyanebben az időpontban, hajnali kettőkor a Lord otthonában kutyája vadul ugatni kezdett, majd elpusztult. 

Újabb halálesetek

Carnarvon halálát követően egy amerikai régész, aki jelen volt a sír pecsétjének eltávolításánál, kómába esett és meghalt. Joel Wool angol üzletember, aki meglátogatta a sírt, hazaútja során elhunyt. Így járt az az ember is, aki Tutanhamon testét megröntgenezte. 

Az ásatást követő hét évben huszonketten haltak meg azok közül, akik kapcsolatba kerültek a sírral. 

Baktérium és tudatbefolyásolás

A rejtélyes haláleseteket vizsgálva az orvosok a sírkamra falán baktériumtörzseket találtak. Feltűnt az is, hogy több esetben az elhunytak tünetei hasonlóak voltak. Valószínűleg a baktériumok spóráit lélegezhették be, ami a későbbi bajt okozta. 

Az átoknak pszichés következményei is lehettek, mert aki tudomást szerzett róla, az utána félt és állandóan a gondolattal foglalkozott, hogy halálra van ítélve. Ez az önszuggesztió is hatással lehetett a kedélyre és az immunrendszerre, ami csak rontotta a bakteriális fertőzés okozta tüneteket. 

Mégsem a véletlen összjátéka?

Gamal Mehrez, a Kairói Múzeum Régiségek Osztályának vezetője szervezte meg az 1960-as években a kincsek kiállítását, több múzeumban is. Az átokról kérdezősködő újságíróknak azt mondta: „Nézzen rám. Egész életemben fáraók sírjával és múmiáival foglalkoztam. Én vagyok az élő bizonyíték arra, hogy minden csak a véletlen összjátéka volt.” Kijelentése után, egy hónapon belül meghalt.

Mit tudunk Tutanhamonról?

Az egyik leghíresebb fáraóról nem lehet túl sok információra bukkanni. Neve a hozzá kötött átok révén vált közismertté. Körülbelül nyolc-kilenc éves lehetett, amikor trónra került. Sírjából kiderült, hogy élvezte a társasjátékokat, vélhetően korából kifolyólag unhatta az uralkodással járó feladatokat. 

Szülei testvérek voltak, a testvérházasság okán hormonális problémával és testi deformitásokkal küzdött. Maradványinak komputeres szkennelése során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy Tutanhamonnak donga lába volt, bicegve tudott járni egy bot segítségével. Erre enged következtetni az a tény is, hogy a sírkamrájában 130 sétabotot találtak. 17 éves kora körül halt meg, melynek oka talán egy lábtörés és annak szövődménye volt. 

A legnépszerűbb, nevéhez fűződő régészeti lelet, egy 10,2 kg súlyú, színaranyból készült halotti maszk.