Zodiákus, a rejtélyes gyilkos 1. rész

Zodiákus, a rejtélyes gyilkos 1. rész

Az 1960-as években, Kaliforniában tevékenykedő, Zodiákus néven ismert sorozatgyilkost Amerika szerte a legnagyobb rejtély övezi. A rendőrök közel 2500 gyanúsítottat állítottak elő, de a gyilkos személye a mai napig ismeretlen. A könyörtelen gyilkos rémtetteiről egy izgalmas film is készült, sőt tavaly tavasszal megjelent egy könyv, melynek szerzője azt állítja, az ő apja volt a híres sorozatgyilkos.

A Zodiákus-, vagy horoszkópos gyilkos néven ismert sorozatgyilkos bizonyítottan 5 embert ölt meg, további kettőt megtámadott és megsebesített, de máig nem lehet tudni, volt-e több áldozata, mert számtalan gyilkosságot vállalt magára, amikről később kiderült, hogy ő nem tehette. Valószínűleg szerette a róla szóló híreket az újságok címlapjain látni.

Az előzmények

Még mielőtt bekerült volna a Zodiákus neve a köztudatba, 1966. október 30-án egy Cheri Jo Bates nevű, 18 éves diáklányt brutálisan meggyilkoltak. Este fél 11-kor a környék lakói sikolyt hallottak. A holttestet másnap, a Riverside-i Főiskolához tartozó két elhagyott ház között találták meg. Az áldozat értékeit nem vitték el, autóját működésképtelenné tették, szexuális erőszakra nem utalt semmi. A tett helyszínétől nem messze találtak egy festékpöttyös, Timex típusú karórát, és a porban egy katonai bakancs lenyomatát. Ekkor még senki nem gondolt arra, hogy az ügynek csúnya folytatása lesz.

Az első levél

1966. november 29-én érkezett névtelenül az első levél a Riverside-i Rendőrségre és a helyi újságnak. Ez egy másolt levél volt, aminek a küldője a „vallomás” nevet adta. A levélben részletesen le volt írva hogyan gyilkolta meg a 18 éves diáklányt.

„ …Elvágtam az elosztó középső vezetékét. A könyvtárban vártam rá és két percen át követtem. Az elemek lemerültek. Felajánlottam a segítségem. Ezután örömmel beszélgetett velem. Mondtam neki hogy a kocsim az utcán áll és szívesen hazaviszem. Amikor távolodtunk a könyvtártól azt mondtam hogy eljött az idő. Mire ő azt kérdezte: minek jött el az ideje? Azt mondtam neki hogy eljött az idő arra hogy meghaljon. Megszorítottam a nyakát és a kezemet a szájára tapasztottam és a másik kezemben lévő kicsi késsel elvágtam a torkát.”

A gyilkos egyáltalán nem tartotta fontosnak a vesszők használatát, vagy a mondatok tagolását. Ebből arra következtettek, hogy valószínűleg nem magasan iskolázott. A borítékon találtak egy újlenyomatot, de ezt sohasem sikerült azonosítani.

A Bates ügyben hat hónappal később újabb fejlemény történt.

A helyi újság és a rendőrség újabb üzenetet kapott, melyet a gyilkos elküldött a megölt lány apjának is. Az üzenetben az állt, hogy Bates-nek meg kellett halnia és nem ő lesz az egyetlen áldozat. Az aláírás egy fordított Z betűt és egy 3-as szám volt.

Tragédia a szerelmesek útján

1968. december 20. este 9 óra. Betty Lou Jensen és David Arthur Faraday egy karácsonyi koncert helyett a szerelmesek útjának is nevezett részre autóznak Vallejo-ban. Nem sokkal 23 óra után egy autó megáll a fiatal pár kocsija mögött. A mögöttük álló autóból valaki tüzet nyit a hátsó ablakra, majd a kocsi bal oldalára, a bal kerékre és a szélvédőre. A fiatalok megpróbálnak elmenekülni, elkezdenek a hátsó ülésről a kocsi elejébe mászni. Az autóból kiszálló fiúval egy fejlövés azonnal végez. A 16 éves lány még élve elhagyja az autót, és elkezd az út felé kúszni. A menekülő áldozatot az elkövető 5 lövéssel hátba lövi.

A rendőrség a nyomozás során sem indítékot, sem szemtanút nem talált.

Az áldozat ismerte a gyilkosát?

Fél évvel később, mindössze 4 km-re az előző tragédia helyszínétől, a 22 éves, férjezett Darlene Elizabeth Ferrin és 19 éves szeretője, Michael Renault Mageau szeretne néhány pásztorórát eltölteni együtt. Három, italozó, petárdázó és ordibáló fiatalokkal teli autó megy el mellettük, de ezek a járművek hamar odébbállnak. Éjfél felé egy nagyobb, barna autó hajt be Vallejo felől és megáll tőlük pár méterre, kikapcsolja az autója lámpáit, majd nem sokkal később elhajt. A fiú megkérdezi a lánytól, hogy ismeri-e a sofőrt, mire a lány csak annyit mond, hogy ne is törődjön vele. A fiú nem tudja, hogy ezt a szeretője arra érti-e, hogy nem ismeri, és ne foglalkozzon vele, vagy arra, hogy igen ismeri, de nem számít.

A barna autót vezető férfi rövidesen visszatér, égve hagyja a fényszórókat, majd kiszáll a kocsiból, és elemlámpával rájuk világít, amitől azt hiszik, hogy az illető rendőr. A gyilkos lassan az autóhoz sétál és egy 9 mm-es pisztolyból 5 lövést ad le a fiúra, de a lövedékek nem állnak meg a fiú testében, hanem azon áthaladva, a lányba csapódnak. A lövések halkak, valószínűleg a tettes hangtompítót használ. Az elkövető azt hiszi, hogy végzett az áldozataival, s elindul, de amikor meghallja a fiú kiáltozását, akkor visszamegy és újabb lövéseket ad le a párra. A pár ennek ellenére nem hal meg, sőt a fiú képes annyira megfigyelni a gyilkost, hogy személyleírást ad róla. Körülbelül 176 centi magasnak, kerek arcúnak, rövid barna hajúnak és izmosnak írja le.

Sajnos a fiatal lány a kórházba vezető úton meghal, a fiú azonban túléli az estet.

A történtek után 40 perc múlva a gyilkos betelefonál a rendőrségre, és azt mondja:

„Szeretnék bejelenteni egy kettős gyilkosságot. Ha egy mérföldet megy kelet felé a Colombus Parkway-től a közpark felé, talál két kölyköt egy barna autóban. Egy 9 milliméteres Lugerrel lőtték le őket. A tavaly meggyilkolt kölyköket is én lőttem le. Viszonthallásra.”

A diszpécser szerint a hangja nyugodt és gúnyos volt.

Üzenet a szerkesztőknek

Néhány héttel a tragikus események után, 3 újság szerkesztősége is levelet kapott a gyilkostól. A levélben olyan információkat közölt a tettes, amelyet, csak ő tudhatott a gyilkosságokról, illetve mellékelt egy titkosírás darabot is. Mindegyik lapnak egy-egy darabot küldött a teljes, titkosírásból és arra kérte a szerkesztőségeket, hogy közöljék le ezeket.

Ezekben a levelekben sem voltak tagolások és vesszők és sajnos ujjlenyomatot sem találtak rajtuk. A közzétett szimbólumokat egy kaliforniai házaspárnak sikerült megfejteni.

„Szeretek embereket ölni mert élvezetes élvezetesebb mint vadállatokat ölni mert az ember a legveszélyesebb minden vadállat közt a gyilkolás oly hihetetlen élményt jelent még élvezetesebb mint egy lánnyal lenni a legjobb része hogyha majd meghalok a paradicsomban fogok újjászületni és mindenki akit megöltem a rabszolgám lesz nem mondom meg nektek a nevem mert megpróbáljátok majd lelassítani vagy megakadályozni hogy további szolgákat gyűjtsek a halál utáni életemre

ebeorietemethhpiti”

Az utolsó 18 karakter magyarázatát a mai napig nem tudja senki sem. Később még egy levél érkezett, ebben hívta magát először a tettes Zodiákusnak.

Történtek újabb gyilkosságok? Mit jelenthet a gyilkos szimbóluma? Kik voltak a gyanúsítottak? Mi áll a 2014 májusában megjelent amerikai leleplező könyvben? – a következő részből kiderül.

 

Az eredeti, angol nyelvű levelek forrása: zodiackiller.com

A cikk megjelent a Női Portálon is 2014. szeptember 13-án.