Samhain, Halloween és Mindenszentek - Számok és szimbólumok

Samhain, Halloween és Mindenszentek - Számok és szimbólumok

Egyre elterjedtebb a töklámpások faragása és a jelmezes összejövetelek tartása hazánkban is, október 31-én. November 1-jén pedig elhunyt szeretteink sírjánál gyújtunk gyertyákat. Van összefüggés az ünnepek között és tudjuk-e mikor, mit ünneplünk?

Samhain és Halloween

A Halloween eredetileg egy ősi kelta ünnep volt. A törzsek a Napisten és a Holtak Ura előtt tisztelegtek. A két istenség miatt az évet két részre osztották: a napfényes nyárra, mely a Sham nevet viselte és a sötét téli időszakra a Gamh-ra. A Holtak Urát Samhain-nak hívták, innen ered az ünnep kelta neve. Ezzel az ünneppel a telet köszöntötték.

A Halloween név ír eredetű, az „All Hallows” (mindenszentek) kifejezésből származik. Amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét, Gallia integrálódott a Római Birodalomba.  A kelta kultúra elemei kezdtek a római ünnepek hagyományaival összemosódni. A mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták október 31-én megünnepelték a kelta újévet, valamint tisztelegtek az ősök szellemeinek. Hatalmas tüzet raktak, hogy felmelegítsék az elhunytak lelkeit. Hitvallásuk szerint a téli időt Crone istennő irányítja, aki egy fekete leplet viselő, csúf öregasszony. Ebből fakad a szokás, mely szerint Halloween napján az emberek boszorkány jelmezt öltenek.

A Samhain szó betűinek értékeit összeadva 29/11/2-t kapunk. A kettes szám a befogadást, alkalmazkodást, a harmóniát jelképezi. A 29-es szám hordozza az elmúlást és a félelmet. Az ősi kelta ünnep tehát kiválóan ötvözte a fényt és az árnyékot, a nappalt és az éjszakát, az evilágot és a túlvilágot.

A Halloween szó értéke 41/5. Az október 31-i dátum értéke is 5. Az ötös szám a lendületet, a fiatalos energiát és a nagyfokú rugalmasságot hordozza magában. A gallok nem féltek a téltől, hanem tisztelték és alkalmazkodtak hozzá. Nem véletlen az sem, hogy az ötös rezgésnek köszönhetően a mai hagyományoknak megfelelően a felnőttek is élvezik a jelmezesdit és a házról házra járást.

Miért faragunk töklámpást?

A kelta papok az ünnep utáni reggelen minden családnak adtak a tisztelet tüzek parazsából, hogy új tüzeket gyújthassanak velük az otthonaikban, és elűzzék lakhelyükről a gonosz szellemeket. Ennek a „továbbfejlesztett” változata a töklámpás.

Eredetileg a szelleműző lámpásokat tarlórépákból faragták, manapság azonban ezt sütőtökből tesszük. A lámpások azon túl, hogy védelmeznek az ártó szellemektől, utat mutatnak a halottaknak, hogy hazataláljanak.

A fekete macska

Halloween elengedhetetlen jelképe a fekete macska. A világ bizonyos helyein a szerencse, míg másutt a balszerencse szimbóluma.

Az ókori Egyiptomban a macska még szent állat volt és a fekete szín szerencsét hozott. A középkori boszorkányüldözések idején azonban szegény fekete macska, a démoni erő jelképévé vált. Napjainkra a macska háziállat lett, elvesztette mágikus tulajdonságát, ám a hiedelem megmaradt.

Míg Európában és Észak-Amerikában szerencsétlenséget jelent, ha átsétál előttünk az úton egy fekete macska, addig Japánban ez a szerencse jele. Oroszországban a fekete cicáknak gyógyító erőt tulajdonítanak.

IX. Gergely pápa 1233-ban a fekete macskákat Sátánnak nyilvánította, ezért macskák ezreit égették el elevenen. Európa szerte elterjedt hiedelem, hogy ha átszalad valaki előtt az úton egy fekete macska, azt szerencsétlenség fogja érni.

A törököknél a közeledő fekete macska szerencsét hoz, ha azonban távolodik, akkor magával viszi az ember szerencséjét.

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek napja a katolikus és ortodox keresztény egyház ünnepe. A katolikus egyház november 1-jén, az ortodox pedig egy héttel később tartja. November első napját egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette, 844-ben. Mindenszentek azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, illetve akik nem kaptak külön napot a naptárban. A Mindenszentek napja a Halottak napjának előestéje.

A november 2-i halottak napja Sz. Odiló clunyi apáttól ered. Ezt az emléknapot a Cluny anyaegyház alá tartozó minden bencés házban bevezette. Ezen a napon gyertyákat és mécseseket gyújtunk, virágokkal díszítjük fel a sírokat. 

A Mindenszentek betű számértéke 60/6, a november 1-jei dátum értéke pedig 3. Ezt az ünnepet tehát a 3-as és a 6-os számok rezgése hatja át. E számok a családot és a kommunikációt képviselik. Kiválóan megfelelnek az ünnep értelmének, vagyis az ősök, az elhunyt szentek felé irányuló tiszteletnek és emlékezésnek, az értük való imádkozásnak.

Élj a világ bármely pontján és ünnepeld akár a Halloween-t, akár a Mindenszenteket, a lényeg, hogy kellő tisztelettel tedd.