Fülfájás megelőzése és kezelése természetesen

Fülfájás megelőzése és kezelése természetesen

A legtöbb ember számára a fülfájás csupán gyermekkori emlék, a probléma azonban felnőtteknél is előfordulhat orr- és torokfertőzések kísérőjeként. Az otthonunkban is megtalálható természetes szereknek fontos szerepe lehet a fájdalom enyhítésében és a gyógyulás elősegítésében.

Megelőzés

A szoptatásnak nagyon fontos szerepe van a csecsemő életében a későbbi fülfájósság megelőzése szempontjából. Ha az édesanya legalább fél évig szoptatja a kisbabáját, nagyon sokat tesz azért, hogy gyermeke elkerülje a későbbi fülbajokat, ugyanis az anyatejben található immunanyagoknak jelentős szerepe van a fülbetegségek megelőzésében is.

Kerüljük a dohányfüstös környezetet, mert hozzájárulhat az Eustach-kürt gyulladásához. Étkezzünk egészségesen, erősítsük az immunrendszerünket fokhagymával, citrommal, mézzel, sárgarépával, valamint E-vitamin és flavonoidok szedésével.

Teendők fülfájás esetén

  • A fülfájást enyhítheti illóolajokkal való inhalálás, vagy a fülkörnyék illóolajos bedörzsölése. Adjunk 5 csepp levendula- és 5 csepp kamillaolajat fél liter forró vízhez, és ezzel inhaláljunk tíz percig. A fül környékének és a nyaknak a bedörzsöléséhez 2 teáskanálnyi mandulaolajhoz adjunk 3 csepp kamillaolajat.
  • A fülfájás gyakran éjszaka rosszabbodik, ugyanis fekvéskor rosszabbul ürül a fülből a váladék. Alváshoz támasszuk alá jobban a fejünket a fájós oldali fülünknél, hogy könnyebben tudjon megnyílni az Eustach-kürt, elősegítve ezzel a váladék kiürülését a fülből.
  • Egy nem használt zoknit vagy egy kis vászonzsákot töltsünk meg néhány evőkanál konyhasóval, majd melegítsük fel sütőben, vigyázva, hogy ne legyen túl forró. Ezt helyezzük a fájós fülre és tartsuk ott mindaddig, míg a só ki nem hűl.

Ha a fülfájás néhány nap után sem múlik vagy hőemelkedés, láz kíséri, forduljunk orvoshoz!